Aldo vs McGregor – MMA történelem

Aldo vs McGregor


A Ronda Rousey vs Holly Holm összecsapás, a többség által nem várt módon az MMA történetének egyik legnagyobb, a sport határain jóval átlépő esemény volt. Történelmi küzdelem, mind a UFC, mind az MMA szempontjából, ahogy bizonyos értelemben az Aldo vs McGregor meccs is az lesz.


A világ jelenleg legismertebbnek, legnagyobbnak nevezhető amerikai MMA szervezete, a UFC, soron következő, 194-es gálájukkal mondhatni mindent feltesz egy lapra. Két címmeccset is láthatnak majd a gála megtekintői, de jó pár nagy kaliber is helyet kap a műsorban.


A pehelysúlyú címet egyesítendő csap össze a brazilok 10 éve veretlen fenegyereke, José Aldo és a hatalmas szájáról, semmit figyelembe nem vevő, határtalan önbizalommal megáldott ír, Conor McGregor.


Aldo az utolsó bajnok a régi gárdából, hiszen az összes súlykategória öve gazdát cserélt a közelmúltban. Sikerül megőriznie trónját vagy letaszítja onnan a nagyszájú ír?


conor-mcgregor
Emberek a mérlegen - Conor McGregor


Nézzük először az esélyeket. Tényleg csak egy üres lufi, egy agyonsztárolt valaki az ír, aki inkább szerencsével, semmint képességeivel jutott eddig vagy egy veszélyes harcos, aki komoly esélyekkel indul a jelenlegi bajnok ellen?


Conor McGregor az egyik legtehetségesebb harcos ma a UFC-ben. Stílusának alapkövei: ereje, a nyomás, melyet ellenfeleire tempójával kifejt és maga a tempó. Gyors, erős, nagyszerűen időzíti támadásait és ügyes megtévesztő manőverekkel operál.


Rendkívül jól használja a szögeket, ellentámadásként olykor felütéseket vagy erős balegyeneseket alkalmazva, de fenyegetően lóg a levegőben ballábas fejrúgásainak, ugró térdeseinek kombinációja is. Védelme megbízható, hiszen legutóbbi, térdsérüléssel végigküzdött meccsétől eltekintve folyamatos fejmozgással, a rúgások blokkolásával, szögekkel és mozdulatainak, mozgásának hatékonyságával egyáltalán nem teszi könnyűvé ellenfelei dolgát.


Nem lehetetlen eltalálni, de igen jól bírja az ütéseket és hamar alkalmazkodik - nagyon nehéz többször ugyanazzal elkapni és gyorsan válaszokra lel.


Stílusában sok minden, így karate és taekwondo elemek is fellelhetőek, melyeknek mind megvan a maguk célja. Ellenfeleit igyekszik hátrálásra késztetni, bal keze irányába terelni, elvágni a lehetséges menekülési útvonalakat és elérni, hogy lehetőleg minél egyenesebb vonalakban hátráljanak előle (egészen a ketrec faláig), ami nagyban megkönnyíti dolgát.


Akkor lendül igazán bele, amint ellenfele háta a ketrechez ért. Komoly csapásokat zúdít rájuk, nagyszerűen megválogatva technikáit. Vagy átüti, vagy megkerüli a védelmet. Ráadásul komoly ütésszámmal dolgozik, ösztönösen érzi, ha lehetősége adódik befejezni egy találkozót és nem áll meg.


jose-aldo


José Aldo


Robbanékonyság, erő, időzítés, rendkívüli alapok jellemzik a bajnokot, aki vitathatatlanul a sport történelmének egyik legkiválóbb harcosa. Védelme, mozdulatainak hatékonysága - két legerősebb fegyvere - szinte páratlan a sportban. Soha nem mozdul, lép többet, mint amit éppen kell, pontosan tudja hol áll energiaszintjével és kezelni is tudja azt.


Támadásai folyékony módon következnek védelmi manővereiből, melyek kapcsán rendkívül nehéz tisztán eltalálni. Fejét rendszerint a középvonaltól távolabb tartja, elcsúszik az ütések elől, alájuk bukik vagy elkapja őket és a rúgásokra is számít.


Offenzív és defenzív manőverek során is tisztán, gyorsan fordul szögekbe és bár nem lehetetlen eltalálni, cserébe még keményebben csap vissza. Gyönyörű dzsebje nagyszerű fegyver, hiszen azon túl, hogy beállítja vele a távolságot, kicsalja ellenfeleiből a támadásokat, melyekre kontrázhat és megzavarja időzítésüket, ritmusukat is.


Nagyszerű érzéke van, hogy kiválassza a megfelelő pillanatot igen pontos csapásaihoz, sokat támad testre és folyamatosan zavaró ugrasztásokat használ. Nem tudni mire készül, mivel nem látni tisztán előre, milyen technika is következik majd. Lábrúgásai legendásan brutálisak.


Viszonylag lassan dolgozik, de ha valaki nyomás alá akarja helyezni, fokozatot vált és komolyan visszavág. Levitelek elleni védelme hihetetlen, csakúgy, mint egyensúlyérzéke. Ha sikerül is levinni, szinte azonnal felpattan. Amennyiben kevés energia-befektetéssel megoldható, ő maga sem habozik levinni ellenfeleit. A földön, amennyiben ő kerül felülre, igazi szörnyeteg.


Egyesíti-e az öveket az ír vagy megmutatja Aldo mindenkinek, hogy egy öv, egy bajnok van csak?


https://www.youtube.com/watch?v=-dTcc27QZGk