EsésTan - Keresd az igazit!

[caption id="attachment_10260" align="aligncenter" width="504"]eses A kép illusztráció[/caption]

Miért bátorkodom írni? Mivel kikerült a világhálóra egy olyan videó, ami az esések okozta sérülések elkerüléséről szól, így természetes, hogy megnézem. Kersics Antal PVSK vezetőedző, judo mester készítette és mutatja be. A videón látottak ellentmondásosak, viszont a laikus számára szentírás, ha egy ember, fehér – kék kimonóban – fekete övvel, ráadásul judo mester és edző, hovatovább judo EB-t, VB-t nyert, akkor az, amit csinál és mutat, ha törik, ha szakad, az úgy is kell legyen. Hozzáteszem, így lenne természetes, de a videóban látottak, ezt nem támasztják alá.


Percről percre lehetne bontani a videót, de arra gondoltam, hogy a fő mondanivalóit elemezném, és fejteném ki szakmai véleményemet.


Újra, hogy miért is?


Ezzel a területtel foglalkozom immár 2004 óta, de kiemelten 2009-ben már a Kaposvári Egyetemen tanítottam ezt, önálló tantárgyként nappali tagozatos hallgatóknak. Megalapítottam az Esések Iskoláját 10-ed magammal, és 2012-ben PEDAKKRED keretein belül a világon elsőként pedagógus továbbképzésben, elérhetővé tettük. 2014-ben az USA-ban tudományos publikációnk jelent meg az Esések Iskolája, Dobrotka módszerről, mint magyar modell. Tehát felelősséggel, szakmai alapokra építve nyilatkozom, amit bárhol meg tudok védeni. Kompromisszumot nem fogadhatok el gyerekek, tanítványok kárára semmiképp. Magam is judo mester vagyok, ezért ez a konfrontáció valószínű megoszthatja azokat a judóban szereplőket, akik valahová elkötelezettek. Ezzel az információval ki hova teszi magát, az legyen a saját döntése.


Miért vagyok érzékeny erre a területre?


Hiszem, hogy a világ egyik legveszélyesebb területe az esések oktatása, hisz nap, mint nap történnek banális elesésekből származó zúzódások, törések és halálesetek. Itt nem egyszerűen egy edző megélhetőségéről, egójáról kell szóljon ez a rész, hanem emberek életéről, a szülőknek a bizalmáról, és az egészségmegőrzésen túl a gyerekek testi épségéről.


Nézzük a videót együtt, és kiemelem mindazon részeket, amit szükségesnek tartok korrigálni.


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zNwIYZBLaQg&w=560&h=315]


21. msp-ben az edző a hátra esést demonstrálja, melyben a feje is hátra csapódik, de képes az évek begyakorlásával ezt korrigálni, a nyakizmok segítségével megtartani, de látható a fej ostorcsapása. Ezt bemutatni így, nem szerencsés, mert a fej nem mozdulhat meg.


26. msp-ben kiírva van, hogy VÉDD A FEJET!, és Kersics Antal judo Világ és Európa bajnok, egy guruló esés hátra gyakorlatnál a feje leér a talajra. Kérdésem, hogy hol védi a fejet, ha az a talajra leér?


37. msp-ben az előre esést térdelésből gyakorolják „csináld azt, amit én”, a kisgyerek megcsinálja, közben magyarázza a judo mester, hogy a tenyér és az alkar egyszerre ér le. Ez nem igaz, mert videó elemzésekkel bizonyítható, hogy megvannak azok a testállomások, amik egymás után érkeznek le a talajra, hiszen folyamatosan tompítani kell, hogy elnyelje a becsapódás energiáját. Itt hiányos az elméleti képzettsége, ha ilyet mond és tanít.


1.05 percnél jön a horror számomra, mert ezt így javasolná valaki, akkor csúnyán néznék rá, és meg sem történté nyilvánítanám az ötletet. Nézzük a beállításokat, és főleg a szegény gyerek ölelésre - védekezni képtelenségre - utasított kezét. Aztán mi a horror ebben, az a fej beállítása. A nyak amúgy is egy érzékeny rész, annak kiemelten a hátsó területe, mivel az idők folyamán tölcséres kopása lesz, így rengeteg baj forrása garantált. Aztán az áll beállítása tragédia. Aztán jön a 1.14 perc, amikor ellöki a gyermeket, és az meg akkorát esik, hogy belenyögve az állát beüti, majd a feje hátracsapódik, utána vissza a párnára. Számomra ez egy tiltott gyakorlat. Majd a PVSK judo mestere magyarázatba fog, és elmeséli, mennyire kell vigyázni, illetve majd hozzászokik a gyermek teste ehhez. Utána játékosan legörgetjük, aminek okán a gyerek kiterül, mint a gyalogbéka. Feje a talajon, keze valahol, és majd lesz vele valami. Ezt 1.22. percnél láthatjuk. Itt az oldalesésekre is kitért a judo edző, de jelzem, ez ennyire nem egyszerű, ahogy tanítja, vagy kényszerpályára görgeti a gyereket.


Bukfencet ki így - ki úgy tanítja, de a fejet igyekszem megvédeni, ezt nem látom rajta megint, hogy törekedne rá. Ha bukfenceztetem a gyereket, akkor a végére mindenképpen egy befejező esést adok neki, ami nincs a videóban. Nagyon pontatlan és esetleges, nem kidolgozott.


2.25 perc is érdekes, mert mást látunk és másról beszél, mivel állítja, hogy a hátraesésnél a fejet meg kell védeni, nem csapódhat hátra a fej, és ezzel szemben a kisgyermek feje, minden alkalomnál hátracsapódik. 2.28 percnél a feje ne csapódjon le…..”így fogod tartani”, és jön az ismétlés. Zuhan és természetesen hátracsapódik a feje, de a judo mester ezt látva egyből kiemeli, hátrafelé görgeti a gyereket, mintha jól hajtották volna együtt végre a gyakorlatot. Majd kimenti magát, hogy játékosan bukfenceztetjük hátra, hogy hozzászokjon, hogy a fejét kell védeni….jelzem nem képes a kisgyerek a judo mester által tanítottat végrehajtani, nem tudja védeni a fejét, de ez nem a kisgyermek hibája.


Itt, amit súlyos hibának tartok, hogy ezeket a gyakorlatokat javasolja otthon elvégezni a bemutatottak alapján. Nem szabad ilyen videót kiadni sem, nemhogy még ez alapján tanítani! Mitől gondolhatja bárki, hogy egy szülő majd képes megtanítani a látottak alapján a gyermekét, ellenőrizetlen körülmények közt? Óriási szakmai hiba az IJF - MJSZ által elismert, köztiszteletben álló edzőjétől, ahogy tanította eddig ezt a kisgyermeket.


3.05 pernél, a hátra gurulás gyakorlása, amikor „egyedül” csinálja, akkor nagyobb lendülettel segítünk. El kell dönteni, hogy egyedül csinálja vagy segítséggel. Ebben a korban a hátra bukfencet nem szabadna így tanítani, pont az erősebb nyaki és a karizmok hiánya miatt. Egyenesen a nyak felé pláne nem tanítjuk, hisz erre van a judo gurulás hátrafelé, ami oldalra vezeti el, és nem a nyak irányába a testet, utána terelődik vissza, térdelő vagy álló helyzetbe. Persze Kersics Antal hiába mutatta be, és íratta ki, hogy védd a fejed, neki is leért a feje a talajra.


Ami pozitív a videóban, hogy páros gyakorlatot is bemutat a 3.10 perctől. Viszont itt feltételezni illik a szülők jó koordinációs képességeit. Otthon így nem tanítanám videón keresztül, hisz a hibajavítás elmarad, és a sérülések számát gyarapítjuk.


Oldalra esés vagy kigurulás témakör


UFÓzásnak hívjuk ezt a fajta páros gyakorlatot a judóban, de ez lehet változó elnevezésű. Ide is illik az előzőben írt észrevételem, hogy hibajavítás nélkül nem szabad ilyenre kapacitálni senkit, hogy otthon gyakoroljon. „Tompíts kézzel”, fejezettel alig tudok mit kezdeni, mert ez nem jó. Az edző a gyerek karját fogva, helyette tompít, marionett bábuként mozgatja, de sajnos a fejre közben újfent nem figyel, mert a kisgyerek mindannyiszor beveri, ahányszor bemutatja (pattog a feje a talajon, mint egy labda). 4.40 percnél a közeli képen szegény kicsi kezét rendesen a talajhoz verdesi, amitől a szétnyitott ujjak ízületei védtelenek. Persze a jobb és a bal kezet használva csapkodja a kisgyerek karjait, ide-oda s közben magyarázza, hogy ezeket meg kell szoknia.


Az esések vizsgálatáról nem készült még korábban tudományos munka, így az Esések Iskolája által kezdeményezett vizsgálatoknak az eredménye sok új információval szolgál. H. Nikolett MSc-jét írta az Esések fizikája címmel 2015.11.20-án adta le tanári szakdolgozatát. Az Esések Iskolájában szerezte meg az esésekkel kapcsolatos ismereteket, vele kezdtem el kidolgozni a LovasEsésTant, mivel lovas oktató, de matek és fizika szakos tanár is egyben.


„H. Nikolett: Számomra az a legellentmondásosabb, hogy a videó elején elmagyarázza, és ki is írja, hogy nagyon fontos a fej védelme, (amivel egyetértek), ezzel szemben majdnem minden gyakorlatnál leér, sőt odacsapódik a gyerek feje a talajhoz.


Másik szakdolgozat is az Esések Iskolájáról szól, mellette a Dobrotka – módszerről. Tudom, irritálja azokat, akik 40 éve akként tanítják az eséseket, ahogy Kersics Antal is tanít, és erre fel egy más utat mutatok, ami ugyanazt a célt szolgálja. Ha ebben hibákat véltem, akkor a nálánál fiatalabbaknál, mi lehet, akik más sportágak sportolóit oktatják a helyes eséstechnikákra?! Néztem azokat a videókat és egyszerűen nem hittem el, hogy ezért nekik még fizetnek is?!


Tisztában vagyok azzal is, hogy tabuk vannak, de a munkám kihozta a valóságot, kihozta azokat az ellentmondásokat, ami új módszertant ad a kezünkbe, amivel megkönnyítjük, egyszerűsítjük az esések professzionális oktatását. Aki jót akar tanítani tanítványainak, vegye fel velünk a kapcsolatot. Nem az a szándékom, hogy egyedül rohangáljam végig az országot, és harácsoljak, hanem, hogy minél több olyan edzőnek átadjam a tudásomat, akik továbbadják. Persze a szakszövetségekkel meg kell állapodjunk előtte, mivel kizárólagosságot kérek. Kizárólagosságot, mert minőségbiztosítási rendszerünk van, amit nem engedhetek felhígítani, ahogy sportágukkal is történik a jelen helyzetben.


Tudjátok nagyon jól, hogy amikor kritizálok, akkor az megalapozott. Eltérve a filmtől, utalnék arra a jelenségre, ami elszomorít. Több helyen voltam iskolákba és tartottam Esések Iskolája bemutatót. Persze, hogy büszkén jelentkezett a gyerek, hogy ő judózik, és hadd mutathassa meg az eséstudását. Ha nem tatamin van, szétverte volna a fejét. Nem alkarra érkezett, hanem tenyérre. Biztos, hogy engem kell támadni? Biztos velem van a baj kedves judo mesterek, kedves szakedző kollégák? Ez mind a ti munkátok tükre. Az ne vegye magára, aki jól oktat, de az igen, aki nem. Tatán voltam a judo edző továbbképzésen. Ott fekete övvel látom az edzőt sétálgatni, majd nemrég barna övvel tart bemutatót. Ilyenkor cinkosban összekacsintotok, hogy ez van, na és? Remélem, kezditek felfogni, hogy ilyen videó is káros jelenségeket növeli. Nekem kéne befognom a számat? Nem kéne nyilvánosan megkritizálnom Kersics Antalt, aki nyilvánosan állítja magáról, hogy ő hívta életre azt, amit nem, és annak oldalvízén kiadhat egy ilyen videót, ami a judónak is árt, és nekünk az Esések Iskolájának is? Ezek után minket hova hívnak, akik profik vagyunk, ha már előtte le lett járatva?


Kano intelmeit, üzeneteit pont a judósok nem értik? Pont ők nem tartják be? Én igyekszem ennek megfelelve segíteni azt, aki arra érdemes, mert




„Nincs fontosabb az ég alatt, mint az emberek tanítása: Ha egy arra méltó személyt tanításban részesítünk, Ez sok más emberre is hatást gyakorol. Amit egy nemzedék jól megtanul, száz utána jövőnek is továbbadhatja.” Kano Jigoro



A szakmai állásfoglalásomat vállalom, köszönettel, mindenkivel felveszem a kapcsolatot, és megbeszélem az érdemi részeket, ha megkeresnek. Arra nem leszek kíváncsi, hogy miért bántom az elismert judo mestert, mert nem én bántom, bántja őt az a munka, amit kiadott a kezei közül.


Tisztelettel:


Dobrotka Béla
Esések Iskolája
Alapító és szakmai vezető