Így épül fel egy sportorvosi vizsgálat (3. rész)

Az első és második rész után a harmadikkal zárjuk a sportorvosi vizsgálatok felépítéséről szóló témát. A befejező többek közt részben a mozgásszervez, az idegrendszer és a szem vizsgálatáról lesz szó.

[caption id="attachment_10203" align="aligncenter" width="504"]stitch_cutman A kép illusztráció[/caption]

Mozgásszervek


A fizikális vizsgálathoz tartozik az általános mozgásszervi vizsgálat, amely alkalmas az ízületi mozgásterjedelem (ROM), az izomerő, az oldal aszimmetria, a duzzanat és egyéb alaki eltérések, valamint a jelentős sérülések megítélésére. Alapvető részei a következők:


Megtekintés, amely során a sportoló a vizsgálóval szemben áll (törzs, felső végtagok szimmetriája)




  • A fej előre, hátra, oldalra hajlítása, forgatása (nyaki gerinc, ROM)A vállak emelése ellenállással szemben (izomerő, m. trapezius)A karok abdukciója ellenállással szemben (izomerő, m. deltoideus)A karok ki- és berotációja (ROM, vállízület)Könyök flexió-extenzió (ROM, könyök)A könyök pronációja és szupinációja (ROM, könyök és csukló)Kezek ökölbeszorítása, majd az ujjak szétterpesztése (ROM, kéz és ujjak)A sportoló megtekintése háttal a vizsgálónak (törzs szimmetriája, felső végtagok)

  • Hátrahajlás egyenes térd mellett (spondylolysis, spondylolisthesis)

  • Előrehajlás egyenes térd mellett a vizsgálónak háttal, majd szemben (ROM, háti és lumboszakrális gerinc, gerinc görbületek, térdhajlítók tónusa)

  • Alsó végtagok megtekintése, miközben a sportoló zárt lábbal szemben áll a vizsgálóval, megfeszítve a combizomzatot (quadriceps tónus, szimmetria)

  • Törpejárás 4 lépés (csípő-, térd-, boka ROM, izomerő, egyensúly)

  • Lábujjhegyre, majd sarokra állás háttal a vizsgálónak (szimmetria, lábikra, izomerő, egyensúly)


Az általános mozgásszervi vizsgálat nem alkalmas azonban a specifikus diagnózis felállítására és a sérülés súlyosságának megítélésére.


Korábbi sérülés, illetve az általános mozgásszervi vizsgálat során talált eltérés /fájdalom, ízületi instabilitás, gyengeség, atrófia, stb./ esetén ortopéd (traumatológiai) szakorvosi konzílium szükséges.


A versenysport megkezdésekor minden sportágban ortopéd (traumatológiai) szakvizsgálat javasolt.


Idegrendszer


Az ínreflexek, az egyensúly vizsgálata (Romberg, nehezített Romberg) minden alkalommal elvégzendő.


A következő táblázatban megjelölt sportágakban neurológiai szakvizsgálat szükséges minden sportorvosi vizsgálatnál.


Szem


Minden nagy és közepes szemészeti kockázattal bíró sportágban (baseball, fallabda, gyeplabda, harcművészetek kontakt ágai, jégkorong, kosárlabda, labdarúgás, lacrosse, ökölvívás, röplabda, tenisz, tollaslabda, vívás, vízilabda) a versenyzés megkezdése előtt, majd évente egy alkalommal szemész szakorvosi konzílium szükséges. A szemészeti vizsgálat, ezen belül a látásélesség (visus) vizsgálata mindkét szemen, amennyiben a sportorvosi rendelőben az ehhez szükséges olvasótábla rendelkezésre áll, valamint a pupillák összehasonlító vizsgálata - kerek, egyenlő, reagál - a fizikális vizsgálat részeként elvégzendő nagy és közepes szemészeti kockázatot jelentő sportágakban.  Amennyiben ez nem lehetséges, illetve a vizsgálat során a visus nem 1/1, valamint a kérdőív releváns kérdéseire adott igen válasz esetén ezen sportágaknál  szemészeti szakvizsgálat kötelező.


EKG


2 elvezetéses EKG a sportorvosi vizsgálat kötelező része. Amennyiben a sportorvosi rendelőben EKG nem biztosított,  a sportolót EKG vizsgálatra irányítják.


Vizeletvizsgálat


A vizeletvizsgálat - amennyiben a feltételek adottak - történhet a sportorvosi rendelőben, illetve a feltételek hiányában a sportolót laboratóriumba utaljuk. A vizsgálatot lehetőség szerint a reggeli első vizeletből végezzük, illetve végeztessük. Amennyiben a vizsgálat eredménye kóros, annak ismétlése minden esetben reggeli első (nőknél középsugár) vizeletből történjen. A teljes vizeletvizsgálat kötelező eleme a gyorstesztes tájékozódó vizsgálaton túlmenően a mikroszkópos üledékvizsgálat is.


/forrás: sportorvos.hu/