Firas Zahabi – Szteroidok az MMA-ban

Firas Zahabi az MMA szteroid-problémáiról egy hosszabb, igen érdekes videóban beszélt.

Firas Zahabi


Firas Zahabi nemrégiben egy amolyan kérdezz-felelek keretében rajongók és érdeklődők kérdéseire válaszolva a szteroidok szerepét az MMA-ban vette fókuszba. Ahogy az már a Zahabival korábban készített interjúnkból kitűnt, rendkívüli módon irritálja a dolog a legendás edzőt. A téma különösen aktuális, hiszen mióta az UFC bevonta az USADA-t, hogy tisztítsa meg a sportot, jobbra-balra buknak a sztárok.


A legutóbbi "áldozatok" között több nagy név is van. A növekedési hormon termelését elősegítő peptidek miatt bukott, két évre eltiltott Chad Mendes csak az egyikük. Ott van még Jon Jones is, aki a bajnoki övének visszahódításától - és egy potenciálisan 8-10 számjegyű összegtől -is elesett az ösztrogén-blokkolók miatt. Hozzá csatlakoztott legutóbb a WWE-szupersztár, Mark Hunt ellen visszatérő és pontozásos győzelmet arató Brock Lesnar is. Ő szintén ösztrogén-blokkolókkal bukott.


Firas Zahabi véleménye szerint a legfontosabb tényező az edzések utáni regeneráció, így aki azt mondja, hogy pl. Luke Rockholdot a TRT-n megizmosodó Vitor Belfort rúgta fejbe, de nem maga a szteroid, az valamit nem ért. A gyorsabb regeneráció több edzést, így gyorsabb fejlődést tesz lehetővé. A regeneráció mögött így az erő csak a második helyen van Zahabi fontossági listáján.


Azon túl, hogy Zahabi szerint az egészségével játszik, aki szteroidozik, a technikája is kétségessé válik úgymond. Innentől nem lehet eldönteni pontosan, hogy honnan kezdődik a technika és honnan az erő, mi az, amit a többlet-hormon, az extra erő ad és mi az, ami tisztán technika és megértés.


Zahabi szerint elég megnézni, nevek említése nélkül, hogy mióta az USADA a képbe került a UFC háza táján, hány ember fizikuma ment át negatív változáson rövid időn belül. Érdekes, hogy hány ember lett top 3/5 harcosból vagy akár bajnokból hirtelen túlságosan is emberi, aki egy top 10-es harcossal is megszenved, ha egyáltalán meg tudja verni.


A kérdésekre válaszolva elmondta, hogy míg vannak olyan termek, ahol nem tudják vagy nem biztosak benne, hogy valaki szteroidokkal él, az is egyértelmű, hogy vannak helyek, ahol ez a program része. Itt megtanítják a harcosokat a szteroidok ciklikus használatára, arra, hogy mikor, mit és hogyan használjanak. Vannak termek, ahol az edzésmódszerek, a program is úgy van kitalálva, hogy nem lehet tisztán "túlélni", mert természetes úton nem lehetséges a regeneráció a rendelkezésre álló rövid időn belül.


A videóban Zahabi a tomboló Mark Hunt oldalára állt, mivel meglátása szerint a szerződés értelmében, melyet két fél a meccsre aláír, nem használhatóak szteroidok. Szerinte az anyagot használó fél akciója támadásnak minősül. A küzdősportokban különösen etikátlannak tartja a szteroidokat, és szerinte ilyen esetben az anyag olyan, mint egy fegyver.


Firas Zahabi szerint azonban előre kell gondolkodni. El kell merengeni rajta, hogy mi lesz akkor, ha valaki meghal. Ez szinte minden sportban előfordul előbb-utóbb. De mi van akkor, ha így lesz és utána kiderül, hogy a győztes fél szteroidon volt? Zahabi a közkeletű toleráns hozzáállással is szembemegy, ami a többség részéről a marihuána irányába mutatkozik.


A pszichológiai előny is komoly előny, a küzdelmet, a felvezetését pedig komoly stressz előzheti meg. Ha valaki fél, izgul, a küzdelem estéjén a nyomás alatt megtörik, Zahabi szerint nem etikus, hogy marihuánával enyhítsen mindezen. Ez a fájdalomküszöböt is megemelheti, ráadásul a másik fél is izgul és nincs ilyen előnye.


A teljes videót itt tekinthetitek meg:


https://youtu.be/km9vD1i38Vg