HK 23 - Kálucz vs Polgár

Kálucz vs Polgár! Egy izgalmas mérkőzés és a részletek!

polgar_kalucz_hk


Még javában zajlott a foci EB, mikor a Harcosok Klubja bevette a BSK Crossfight termét. Az est nagyszerű meccseinek felhozatalát a Kálucz vs Polgár meccs, azaz Kálucz Martin és Polgár Ádám találkozója hivatott megkoronázni. A meccs majdnem végigment, azonban egy sajnálatos sérülés közbeszólt.



Nézzük a részleteket! 

Kálucz Martinról tudni lehetett elöljáróban, hogy mindig viszonylag hamar beállítja a távot. Kevés tapogatódzás után akcióba lendül, nyomást fejt ki és vagy kihasználja a hibákat vagy magával a nyomással hoz létre nyitányokat. Polgár azonban agresszívan kezdett, nem bízta Káluczra, hogy a küzdelem tempóját diktálja, megtalálja a távolságot, ütemet. Nem állt be elé. Hátrálva körözött, támadva pedig változatos technikákat alkalmazva többször is a sarokba, ill. a kötelekhez szorította Káluczot.


Polgár sok egyenes rúgással operált, melyek sokkal inkább volt dzseb-szerűen alkalmazott karate rúgások, semmint erős tolók és nagyszerűen működtek Kálucz ellen. Akár a dzsebek, ezen rúgások nagy része is mind előkészítésként szolgáltak, mögöttük pedig kéz-technikák érkeztek vagy Polgár a távolságot zárta.



Nyitány

Kálucz már az első menetben viszonylag hamar sarokba szorult, de jól gondolkodott és összekapaszkodott Polgárral. A meccset a ring közepén indították újra, és bár az elején jártunk még, máris nyilvánvalóvá vált pár dolog.


Kálucz ellen a középvonal támadása nagyon jól bevált. Gyakran tört meg ritmusa, légzése ezektől. A Polgár elleni, sok ütésváltással tarkított csata defenzíve sokszor figyelmetlenebbé tette. Az alábbi részletben Polgár jól érzékelhetően visszavált ortodox alapállásra, majd a nyitott középvonalnak köszönhetően tisztán talál egy egyenes rúgással Kálucz állán.


https://gfycat.com/SillyNeglectedAiredaleterrier

Itt Kálucz bal horga és Polgár egyenes rúgása egy időben indult, de az egyenes vonalú technikák természete, hogy mindig előbb érnek oda. Ráadásul a lábak hosszabbak, messzebb is érnek a karoknál. A találat után Kálucz kezeit teljesen leengedi, egyenes vonalban lép egy kicsit hátra. Csak a reflexe mentette meg Polgár bal horgától. Egy bal köríves rúgással már könnyen lehet, hogy kevesebb szerencséje lett volna.


Ideálisan, a kihagyott találat után (is) a kezek alaphelyzetbe kerülnek vissza, védve a fejet és az állat, de tovább lehet csökkenteni a helyzet veszélyességén az ellenfél elől lévő oldalától kifelé történő elmozdulással is. Ezzel nem csak a hátul levő kéz erőköréből, de egy erős egyenes vagy horog útjából is kikerülünk.


Kálucz vs Polgár


Polgár egyenes rúgásai azért is voltak kulcsfontosságúak, mivel hatékonyan tudta velük Kálucz ütemét, ritmusát megszakítani. Ezzel sok támadásnak és potenciális találatnak ment elébe. Az első menetben látható Ura Mawashi Geri külön szép volt, ráadásul tisztán talált Kálucz állának jobb oldalán.


https://gfycat.com/GloriousDarlingCanadagoose

Kálucz sikertelen volt a nyomás kifejtésében. Valahogy nagyon hiányzott a dzseb, a gyakoribb kontrák, a test ütések. A vezető láb ritka támadása is furcsa volt és bizonyos helyzeteket sem ismert fel vagy nem időben. Sarokba szorulva a legtöbbször hamar megindult kifelé, azonban hátramenetben, úgymond a hátsó lábról harcolva nem volt elemében.




[caption id="attachment_13592" align="aligncenter" width="504"]Kálucz vs Polgár Egy fel nem ismert helyzet (~2:32-nél). Polgár kezei lent, Kálucz jobbja helyzetben![/caption]

A Kálucz vs Polgár összecsapás első menetének ütemét, ill. azt, hogy az ütésváltások mikor és hol történnek a ringben, Polgár diktálta, de több szép test találata is volt. Változatosan támadott és jól védekezett, nyomást gyakorolt. Mindezek alapján jelen sorok írója szerint egyértelműen vitte a menetet.



Második felvonás

A második menetet is Polgár kezdte agresszívabban. Szinte azonnal a kötélhez, majd a sarokba terelte Káluczot, aki azonban ügyesen kiforgott. Többször is a kötelekhez kerültek, de még mindig Polgár irányította a tempót és határozta meg inkább az ütésváltások helyét, idejét.


Bár a komolyabb, nagyobb csapásokat védte Kálucz, továbbra is úgy tűnt, hogy mégis Polgárnak volt több értékelhető találata. A második menet felén túl még mindig ő volt az agresszor, Kálucz pedig a kötelek mentén vagy a sarokban, de inkább a védekező szerepre kényszerült.


Mint mindennek, az agressziónak is megvan az ára. A nyomást kifejteni igyekvő fél, aki megy ellenfele után és próbál közel maradni, mindig ott lesz ütőtávolságban. A defenzív hibáknak, a réseknek a pajzson vagy apró figyelmetlenségeknek ilyen távolságról nagy áruk lehet. Nem sokon múlott, hogy Polgár egyik rúgásánál (ld. lentebb) Kálucz nem talált egy nagy horoggal.


Polgár a rúgás pillanatában kezeit teljesen leengedte és még földet sem ért lába, mikor Kálucz vezető kezes kontra-horga máris álla felé száguldott teljes sebességgel. Kálucz a helyzetet itt jól felismerve kifordult és vezető kezes horgát útnak indította. A videó tanulsága szerint a horog nem vagy alig talált, azonban elég közelinek és veszélyesnek tűnt a helyzet!


https://gfycat.com/PowerfulMellowCoral

Cserébe Polgár szinte azonnal a sarokba szorította Káluczot, aki kis nehézségek és pár másodpercnyi munka után aztán sikeresen kiforgott megint. Érthetetlen módon, de Kálucz itt még mindig többnyire előkészítetlen támadásokkal próbálkozott, melyek elől Polgár könnyedén elmozgott.


https://gfycat.com/HarmlessNaturalHoneyeater

Polgár végig azt a stratégiát követte, hogy közel maradt és támadt, amikor volt értelme (a köteleknél, a sarokban), a ring közepén pedig csak bizonyos támadásoknál lépett be. Igyekezett a Kálucz számára kellemetlen helyzeteket előidézni és akkor és ott támadni. A második menetet, az elsőhöz hasonlóan Polgár Ádám húzta be.
A sors közbeszól

Kálucz Martint pályája során sajnos sokszor akadályozta kéztörés. Ismét ilyen okból, de a második menet vége után kénytelen volt feladni az izgalmas összecsapást. Sajnos így már nem tudhatjuk meg, hogy mi történt volna a Kálucz vs Polgár meccs harmadik menetében. Egyikük sem tűnt lassulni, Kálucz pedig a törés ellenére sem kímélte egyik kezét sem. Szemmel láthatóan nem ütött kevesebbet, mint korábban.


Kálucz Martinnak mielőbbi gyógyulást kívánunk és reméljük, hogy hamarosan ill. gyakrabban láthatjuk majd mindkét sportolót a ringben! A Harcosok Klubjának pedig gratulálunk a remek párosításokhoz. Reméljük sikerül még mindkét felet felvonultatni későbbi gálákon is. Várjuk a következő gálát és a további remek párosításokat!



A teljes mérkőzés videója az alábbiakban tekinthető meg. Ez volt a Kálucz vs Polgár!

https://www.youtube.com/watch?v=Oagj4gmWcpo