Szmolka Nikoletta – Dupla arany a Grappling EB-n

Nyolc magyar indulója volt az elmúlt hétvégi Grappling Európa-bajnokságnak, ahol 5 magyar érem termett. Ebből kettőt Szmolka Nikoletta gyűjtött be!

Szmolka Nikoletta uww eb

Niki tavaly az IBJJF által rendezett Európa-bajnokságon már begyűjtött egy aranyérmet, Gi szabályrendszerben. Most az UWW (United World Wrestling) kontinensviadalán ez megduplázta. Gi és NoGi számokban is ő állhatott a dobogó legtetején!


Nem hagyhattuk Niki szó nélkül ezt a fantasztikus teljesítményt követően. Így megkértük, hogy meséljen nekünk a római versenyről.



Indulás és előkészületek

„Szerda este nyolckor indultunk, én és három csapattársam Csécsei Gergővel a BJJ Pécs csapat edzőjével és vezetőjével Rómában. Siófokon csatlakozott még hozzánk Kovács Gábor és egy tanítványa, aki szintén versenyzett. Mivel a hét eleje nekem betegséggel indult, így a fogyasztásom nem úgy sikerült, ahogy akartam így bevállaltam, hogy 71kg helyett +71kg-ban indulok. Inkább erősebb legyek. Csütörtök kora délután érkeztünk meg a központi szállásra, ahol a többi versenyző is megszállt, itt már láthattuk az ellenfeleinket.


Pénteken elmentünk a Colosseumba, majd a délután többi részét pihenéssel töltöttük. Szombaton reggel indultunk a verseny helyszínére, ahol a mérlegelés délben volt. Ezen a  napon a NoGi küzdelmeket bonyolították le. Bemértünk, ekkora már láttam, az ellenfeleim nem, hogy épp 71 kg fölött vannak, mint én, hanem jóval fölötte. Szerencsés sorsolásom volt, mivel hatan voltunk, és előnyerőként indultam, ekkor már tudtam, két meccsem van, és Európa-bajnokká avathatnak.



A verseny

Az első ellenfelem egy 111 kg-os francia hölgy volt (én 74 kg-mal mértem be). Jóval magasabb is volt, mint én. Tényleg egy Dávid es Góliát harc vehette kezdetét. Én nem voltam túl magabiztos, de bíztam a sikerben. Edzőm, Gergő tudott többször is túllendíteni a holtponton a meccs folyamán.


Az elején földre vittem őt egy gánccsal, így 2-0-ra vezettem, de ő át is forgatott így 2-2-re alakult a mérkőzés állása. Földön mind a kettőnket megintették passzivitásért, de nem tudtunk egymással mit kezdeni. Bevallom őszintén, ott már csak arra mentem, hogy alatta túlélhetem úgy, hogy ne kapjon pontot és szerencsére sikerült is. A végén még sikerült kijönnöm alóla, és elkapnom a lábát, de lejárt az idő. Engem hoztak ki győztesnek. A franciák bedobták a challanget, és a bírák hosszabbítást ítéltek.


Pénzérme feldobással döntöttük el, milyen pozícióból indul az egy perces hosszabbítás. Én nyertem. Először arra gondoltam, hogy ellenfelem legyen a hátán, én pedig térdelek, de hallgattam edzőmre, így állásból indítottam az egy perc küzdelmet. Az egésznek az volt a lényege, aki nyer, annak pontot kell csinálnia, különben, ha 0-0-ra végződik a hosszabbítás, az ellenfelem nyer, így mennem kellett előre.


Próbálkoztam, de nem akartam elkapkodni, 15 mp-vel a vége előtt bementem lábra, azt levédte, de egyből kiforogtam alóla, a háta mögé, ekkor ő négykézlábra esett. Próbáltam rámenni a hátára, de felállt velem és leestem róla. Ahogy véget ért a mérkőzés a bíró felemelte a kezet, és mutatta a két pontot az én javamra. Nagyon boldog voltam! Szerintem életem egyik legjobb meccsét játszhattam, az egész csarnok őrjöngött és drukkolt nekem. Rengetegen odajöttek gratulálni.




[caption id="attachment_13639" align="aligncenter" width="504"]Szmolka Nikoletta - Csécsei fotó: UWW[/caption]
Döntő és végkifejlet

A döntőben ismét egy jóval nagyobb ukránnal mentem, az a meccs egész simának mondható, szinte végig domináltam a végén 12-3-ra nyertem. Ezzel megvolt az első arany. Nagy volt az öröm. A dobogó tetején állva is látszott, mennyivel nagyobbak voltak ellenfeleim. Életemben először miattam szólt a magyar Himnusz! Nem is gondoltam, ez mennyit jelent, de ott ezt átélni leírhatatlan, nincsenek rá szavak!


Este már csak vacsora és pihenés várt ránk a nehéz nap után.



Másnap jött a Gi kategória...

Ott ismét a franci lánnyal kezdtem volna, de térdsérülés miatt visszalépett. Így bejutottam a következő körbe, ott egy másik ukrán lánnyal mentem, 2 perc után fojtással feladásra kényszerítettem. Ezzel már a döntőben voltam, ahol egy olasz hölggyel kellett megmérkőznöm. Őt 2,5 perc alatt sikerült szintén fojtással kopogtatnom. Így ismét a dobogó legfelső fokára állhattam, és újra nekünk szólt a Himnusz.




[caption id="attachment_13638" align="aligncenter" width="503"]Szmolka_dobogó fotó: UWW[/caption]

Hálás vagyok ezért az érzésért, amit ott átéltem minden embernek, aki szerepet játszott benne. Családomnak, Csécsei Gergő-nek, Dietz Gusztávnak, Remy van der Hoortnak, Vörös Szilveszternek, Nagy Endrének, Rádi Richárdnak, Kocsis Zoltánnak és minden barátomnak edzőpartneremnek, többi edzőmnek, akik valamelyest szerepet játszottak játékom építésében.


Szeretnék még gratulálni a többi magyar indulónak is. Mindenki kitett magáért!”


Szmolka Nikoletta két aranyérme mellett Juhász Balázs egy, míg Stétz Dániel két bronzérmet hozhatott haza Rómából!



Gratulálunk ismételten ehhez a remek teljesítményhez!