Rio 2016 - Lőrincz Viktor is ötödik lett

Lőrincz Viktor számára álomszerűen indult a riói olimpia második birkózóversenynapja. Aztán sajnos rémálom lett belőle.

Lőrincz Viktor Rio 2016

A kötöttfogású 85 kilogrammosok között Lőrincz Viktor fantasztikusan menetelt, egészen az elődöntőig. Örmény, indiai és üzbég ellenfele sem tudta megállítani, ám az elődöntőben a későbbi aranyérmes, az orosz Csakvetadze talán élete legjobb formájában 7-1-re felülmúlta a ceglédiek kiválóságát.


Viktor ezáltal a bronzmérkőzésen volt érdekelt, ahol az Eb-harmadik német Denis Kudla jött ellenfélül a vigaszágról. A mérkőzést végig Lőrincz irányította, lenti helyzetből még is megintették szabálytalan védekezésért (0-2), amit persze nem hagyott annyiban. Brutálisan neki esett ellenfelének, ennek köszönhetően le is vitte két pontért, majd sikerült újból meghajtania, így már 3-2-re ő vezetett. Ekkor már Viktor szinte a nyakában érezhette a bronzérmet. Kudla alig állt a lábán, a bírók még is Lőrinczet intették meg! Végül 3-3-as német győzelem született, Viktor pedig ötödik lett.


Lőrincz Viktor hihetetlen sportember. Egy ilyen mérkőzést követően, könnyeivel küszködve kamera elé állt, és nyilatkozott:


"Egész nap jól ment a birkózás, 3-0-ra vertem az örményt, akitől korábban kikaptam, olyan formában voltam, hogy azt hittem, a döntőig menetelek. Az oroszt öt hete megvertem Madridban, de most ő volt a jobb, mégis túltettem magam rajta. Csak a bronzra koncentráltam. Sajnos elvették tőlem. Nem is értem, miért adták vissza az intést. Miért azt sújtják, aki akciózott? Pont egy olimpián csinálnak ilyet és pont velem... Éreztem magamban az erőt, hogy fordíthatok, és fordítottam is. Hiába. Nem baj, a testvéremnek, Tominak kiszurkolom az aranyat, pedig olyan rossz sorsolást kapott, hogy összeírni se lehetne rosszabbat.”


A súlycsoportot végül nem az egyik legnagyobb esélyes, az ukrán világ- és Európa-bajnok Belenjuk nyerte meg, hanem mumusa, az orosz Csakvetadze, miután a döntőben 9-2-re legyőzte riválisát. A 130 kilogrammosok között a kubai Mijain Lopez a török Riza Kayaalp 6-0-s legyőzésével harmadik olimpiáját nyerte meg Rióban.


/A birkozoszov.hu cikke módosítva/