Braulio Estima - Bjj a semmiből

Braulio Estima, a bjj világának egyik legtehetségesebb és legeredményesebb versenyzőjének gondolatai arról, hogyan is kezdjünk arzenálunk felépítésébe!

Braulio Estima


A Carlos Gracie Junior alatt fekete öves Braulio Estima kétségtelenül a bjj világának egyik legtehetségesebb és legeredményesebb versenyzője. A küzdősportokkal való ismerkedését még 9 évesen, judo-val kezdő Estima egy az edzőjét ért halálos baleset után 6 évre felfüggesztette. A "fonalat" 1996-ban vette aztán fel ismét, ekkor azonban már a bjj-vel folytatta.


Braulio Estima többször volt világbajnok, ADCC bajnok, Pan Am bajnok és még sorolhatnánk. A közösségi médiára nyitott mestert ezúttal arról kérdezték, hogyan is építsen fel valaki egy bjj arzenált, hogyan alakítsa ki stílusát a nulláról. Azon túl, hogy ez a kezdők között egy érthető módon nagyon népszerű téma, a bjj haladóbb gyakorlói számára is érdekesek lehetnek Estima gondolatai, meglátásai.


"A nulláról felépíteni az arzenálod - ez az egyik legnagyobb kihívás, amikor a bjj-be fogsz. Rengeteg dolog, kombináció, lehetőség van, amit kipróbálhatsz. Én azt javasolnám, hogy találj egy alapot először. Ez persze mindig egy próba-szerencse folyamat. Kipróbálsz egy stratégiát vagy egy bizonyos stílust, hogy alulról vagy felülről küzdj. Valamit, ami illik hozzád, fekszik neked. Esetleg van valaki a súlycsoportodban, testalkatban hasonló hozzád, aki nagyon jól csinálja. Ezt próbálnám mélyen megérteni.


Nagyon fontos, hogy legyen egy alapod. Ha mindent egyszerre szeretnél tudni, nem fog menni. Először is egy alapot kell szerezned. Ha a dolgok rosszra fordulnak, ehhez térhetsz vissza amolyan referenciaként. Nem is nagyon számít szinte, hogy milyen. Az idő el fogja dönteni úgyis, hogy mennyire lesz meghatározó az arzenálodban.


Kell legyen valami, amihez visszatérhetsz, amikor a dolgok rosszra fordulnak. Valami, amiről tudod, hogy te irányítod. Hogy legalább tudd, mire számíthatsz az ellenfeledtől. Én is erre törekszem minden területen. Ha zárt guardban kényelmesen érzem magam, erre fogok törekedni. Ha már ott vagyok, biztonságban, tudom mire számíthatok az ellenfelemtől, akkor lehetőségem lesz kipróbálni dolgokat. Próbálhatok sweepelni, subolni és nem kell aggódnom állandóan amiatt, hogy irányítsam az ellenfelem, mert (az említett alapnak köszönhetően) már magabiztos vagyok ilyen téren.


Ugyanez a helyzet felülről is. Meg kell legyen a szükséges bázis bizonyos helyzetekre (pl. ha az ellenfél guardjában vagyok, ha a guardot kinyitja, stb). De mindig elemzem is, hogy mi történik a küzdelemben, az edzéseken. Nem csak azokkal a helyzetekkel kell foglalkozni, amikor felül vagy (ha erre is akarsz főleg koncentrálni), hanem azokkal is, amikor alulra kerülsz.


Ha meg akarod tanulni, hogyan helyezkedj felül és alulra kerülsz, figyeld meg, hogy aki felül van, hogyan éri el, hogy kényelmetlenül érezd magad. Figyelj meg bizonyos dolgokat a pozíciókban - pl. ha felemeli a jobb lábát, a testtartását, ha jó a bázisa, ha nem hagyja, hogy fogást találj, stb. Ha ezektől nagyon korlátozott lesz az arzenálod alulról és kényelmetlenül érzed magad, jegyezd meg magadnak a dolgokat.


Amikor felülre kerülsz, emlékezni fogsz, milyen rossz volt alul, amikor ezt vagy azt csinálták veled. Ez egy jó referencia lehet számodra. Ekkor már kicsit lassíthatsz is a dolgokon, kísérletezhetsz és kipróbálhatsz dolgokat. Ha nem működnek, akkor pedig vissza a referenciához, a megfigyelt dolgokhoz.


Ezek a dolgok olyanok, mint egy fa. Az ágak felfelé és lefelé is szétágaznak. Minél többet próbálkozol, annak inkább fel fogod ismerni, hogy ami zajlik az jó-e vagy sem. A rosszat igyekszel elkerülni, a jókat pedig az arzenálodba vonni, mindig fejlesztve az egyes területeket. Minél inkább törekszel erre, annál több ág és válasz fog előbukkanni. Erről szól az egész. Tudni, hogy van egy szolid bázisod, amiről dolgozhatsz. A legfontosabb, hogy meglegyen ez a válasz.


Például eldöntöd, hogy ha alulról a half guarddal dolgozol (ha jó vagy benne). Ha ez megvan, akkor tudni fogod, hogy ha bármi rosszra fordul, ehhez mindig visszatérhetsz. Elvesztetted a fogást, a spider guardot? Vissza a half guardhoz! Helyezd magad biztonságba, lélegezz, gondolkodj. Így nyersz egy kis időt és kiötölhetsz egy jobb tervet.


Ugyanez a helyzet felülről, a teknős pozícióból, támadáskor. Legyen egy stabil bázisod, értsd az adott helyzetet, onnan pedig kipróbálhatsz már dolgokat. Ha pedig nem működik valami, visszatérhetsz a bázisodhoz és biztonságba helyezheted magad."


https://youtu.be/sPkq9Jzg_uc