Rio 2016 - Megvannak az első ellenfelek

Már tényleg nem kell sokat várni, és megkezdődik éles helyzetben is a versengés az érmekért. Tegnap megtörténtek már a sorsolások. Ökölvívóink és judósaink sem kaptak könnyű ellenfeleket.

rio_2016

Elsőként az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmese, Csernoviczki Éva lép majd tatamira Rióban: a 48 kilogrammos magyar klasszis az elmúlt években elért kitűnő eredményeinek köszönhetően kiemeltként várhatta a sorsolást, sőt, az első körben nem is lesz ellenfele. Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa a szombaton, magyar idő szerint délután ötkor rajtoló küzdelmek során először az ukrán Csernyak és az izraeli Rishony párharcának győztesével találkozik, egy győzelem a legjobb nyolc közé jutást jelentené számára. Ebben az esetben a papírforma a 2015-ös világbajnok, de Évi számára egyáltalán nem verhetetlen argentin Paretót ígéri.


Vasárnap nem lesz magyar induló a judotornán, hétfőn viszont kettő is. Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós edzője, Bíró Tamás csak ennyit kért a sorstól: „Ne a felső ágra!“ És kívánsága meghallgattatott, a Közgép-Ceglédi VSE rutinos klasszisa a portugál Saraiva ellen kezd, ami nem könnyű feladat, de ha válogatni lehetett volna, alighanem a potenciális jelöltek közé került volna. A legjobb nyolc közé jutásért keményebb ellenfél következik majd, az üzbég Saripov vagy a holland Dex Elmont. Ungvári Miklós mellett szól, hogy a nagy tornákon rendre hozza a legjobbját, miért lenne ez másként Rióban!?


Ugyancsak hétfőn lesz érdekelt Karakas Hedvig, a BHSE világbajnoki bronzérmese a szabadkártyás türkmén Norjavova ellen rajtol, a papírforma azt ígéri, hogy Toncs Péter tanítványa ezt követően a kanadai Beauchemin-Pinard ellen már a legjobb nyolc közé jutásért harcol majd, néhány hete, a World Judo Masters bronzmeccsén Hédi volt a jobb…


Az eddig felsorolt súlycsoportok sorsolása nem tűnik könnyűnek, de azért panaszkodni sincs rá okunk. De mit mondjon Csoknyai László!? Az Atomerőmű SE 81 kilogrammos judósa London után Rio de Janeiróba is kijutott, s úgy látszik, ez ilyenkor együtt jár azzal is, hogy az elején megkapja a favoritot. Csoki Londonban a később aranyéremig menetelő dél-koreai Kimet szorongatta meg, most pedig mindjárt az első meccsén a japánok világbajnoka, Nagasze Takanori vár rá.


A 90 kilogrammos Tóth Krisztiánt szerdán szólítják majd tatamira, méghozzá a második körben. Az elsőben a KSI SE világbajnoki ezüstérmese erőnyerő lesz, a másodikban a kenyai Sang ellen aztán megkezdődhet a harc. Ez a találkozó erős rosszindulattal sem ígér meglepetést, ez pedig azt jelenti, hogy Tóth Krisztián a legjobb nyolc közé jutásért is meccsel majd Rióban.


Ott aztán a sportág egyik szupersztárja, az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok Iliasz Iliadisz várhat rá. A felek párharcában 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is a grúz származású görög bizonyult jobbnak, de éppen itt az ideje, hogy ez a sorozat végérvényesen megszakadjon…


Az Atomerőmű SE 100 kilósa, Cirjenics Miklós is „belehúzott“, csütörtökön az elmúlt években világranglista-első, világbajnoki második és harmadik helyig jutó német Frey ellen kell kezdenie. A papírforma ebben a párharcban német sikert valószínűsít, de biztató lehet, hogy májusban, a paksi judós számára sorsdöntő Grand Slam-tornán ezt a papírformát sikerült felrúgni.


Ugyanezen a napon kap lehetőséget a KSI SE kétszeres Európa-bajnoka, Joó Abigél is, méghozzá egy másik kétszeres kontinensbajnok, a mongol Purevjargal ellen. A párharcban eddig 4-1-re vezet a magyar lány, bízunk benne, hogy jövő csütörtökön tovább javul ez az arány. Mindenesetre a folytatás is kőkeménynek ígérkezik, hiszen a legjobb nyolc közé jutásért a japánok világbajnokát, Umekit is le kellene győzni…


A judotorna zárónapjára, péntekre is jut egy magyar induló: az Atomerőmű SE óriása, Bor Barna a tízszeres Afrika-bajnok tunéziai Dzsaballah ellen kezd, nagyon kemény, de nem legyőzhetetlen ellenfél. Ha sikerülne, Hangyási László tanítványa kubai vagy tadzsik judós ellen tudná kiharcolni a legjobb nyolc közé jutást, és ezzel együtt az olimpiai érem megszerzésének esélyét…


rionaptarJudo után jöjjenek ökölvívóink...

A magyar szövetség (MÖSZ) csütörtöki közleménye szerint a 69 kilogrammos súlycsoportban Bacskai elsőként a szenegáli születésű francia Souleymane Cissokho ellen lép a kötelek közé. A magyar ökölvívó legutóbb az azerbajdzsáni olimpiai világselejtező döntőjében találkozott 25 éves riválisával. A tét nélküli mérkőzésen - amelynek eredményétől függetlenül már mindketten kvótát szereztek - Bacskai 3-0-ra kikapott, az már a harmadik veresége volt a franciával szemben.


Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke szerint nem szerencsés, hogy Bacskai az ismert előzmények után Cissokhóval kezd. "De nincs mit tenni, ez egy olimpia, az éremért végig kell verni mindenkit, aki csak szembe jön. A francia ellen szoros meccseket vívott Benji, de nem fekszik neki a stílusa, ő az egyetlen, akit az európaiak közül eddig még nem győzött le. Épp itt az ideje!" - jelentette ki a sportvezető.


A 75 kilogrammosok között Harcsa Zoltán első ellenfele a 23 éves türkmén Arslanbek Achilov lesz. "Az ő esetében azt gondolom, hogy megoldható meccsre van esélye. A pillanatnyi forma dönt majd itt is" - mondta Csötönyi Sándor. Az olimpiai ökölvívótorna szombaton kezdődik.


Nem mondható tehát, hogy könnyű feladat előtt állnak sportolóink, de ezzel nyilván ők is tisztában voltak. Az Olimpiai érmeket nem osztogatják a sarki büfénél. Bízzunk benne, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot, és akkor már rossz eredmény nem születhet! Hajrá magyarok!

/A judoinfo.hu és a monokli.com cikke bővítve/