Rio 2016 - Tóth Krisztián is hamar búcsúzott

Sokat vártunk az olimpiai judotorna ötödik napjától, de sajnos egy kínai üstökös keresztülhúzta a számításainkat: Tóth Krisztián helyezetlenül zárta a riói játékokat.

toth_rio

A KSI SE 90 kilósának első ellenfele a kenyai Kiplangat Sang volt, akinek eddigi legkomolyabb eredménye az volt, hogy bejutott a legjobb tizenhat közé az idei Afrika-bajnokságon, ráadásul nemcsak a 90 kilogrammosok között, hanem az abszolútban is.


A judóban járatosak tudják, Tóth Krisztián első ellenfele nem számított a mérkőzés esélyesének, de a judo ismerői azt is tudják, ebben a sportágban nem vezet jóra, ha nem becsüljük a riválist, egyetlen rossz mozdulat, egyetlen pillanatnyi kihagyás a verseny végét jelentheti. Természetesen bíztunk a továbbjutásban.


Krisztián is óvatos volt, de azért meglett az első! Nem egészen három percig tartott, a kenyai minden erejével védekezett, ezért soban kapta az intéseket. Akciót nem láttunk, magyar győzelmet viszont igen: Sangot leléptették.


„Szinte mindenkit ismerek a súlycsoportomban, de a kenyai srácról semmit sem tudtam, még egy fényképet sem találtam róla a neten. Egy kicsit tartottam a meccstől, igyekeztem biztonsági judót hozni, mert sokan elcsúsznak az első körben“ — mondta Tóth Krisztián, amikor még nem is tudott róla, hogy a súlycsoport nagyágyúja éppen így járt...


Mert nem sokkal az ő meccse után megkezdődött a bombameglepetések sorozata: a kínai Cseng néhány másodperc alatt ipponnal nyert a görög olimpiai, világ- és Európa-bajnok Iliadisz ellen, így ő lett Krisztián következő ellenfele…


Végig a sportág kultikus figurájára készültünk, de nem ő lett Krisztián következő ellenfele! Hanem a kínai Cseng Hszün-csao, akinek az eddigi legjobb eredménye az idei Ázsia-bajnokságon megszerzett bronzérem. Előbb megköszöntük a kínainak, hogy az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok legenda miatt most nem kell aggódnunk. Ugyanakkor vigyáznunk kellett, Csengnek volt már két Grand Prix-ezüstje is, ráadásul tavaly decemberben Tokióban meccselt Krisztiánnal, s akkor ő győzött. Az idén viszont a düsseldorfi Grand Prix-n a KSI SE judósa volt a jobb.


Aztán következett a hideg zuhany. Sajnos ez a hajó elment. A kínai ugyanazzal a dobással foszlatta szét az álmainkat, amellyel Iliadiszt (majd később a svéd Nymant) is meglepte. Ippon. Nem volt mód javítani. Fájdalmasan korán véget ért számunkra ez a nap, Tóth Krisztián a legjobb tizenhat között búcsúzott.

„Készültünk a kínai fogására, volt taktikánk, de minket is meglepett. Nem tudom a versenyzőt hibáztatni, ez egy ilyen sportág, egyetlen pillanatnyi hiba végzetes lehet. Kár érte, mert úgy éreztem, sokkal több van ebben a napban“ — vélekedett Pánczél Gábor, a KSI SE edzője.


toth750


„Nem azt mondom, hogy hibáztam, egyszerűen ilyen a sport. Ez a kínai eddig nem arról volt híres, hogy dobál, inkább taktikus judót mutatott, erre most ugyanazzal jött, mint Iliadisz ellen. Talán ha csak vazarit kapott volna rá, megtehettem volna mindent a folytatásban, de erre most nem volt lehetőség. Eddig azt hittem magamról, hogy mentálisan nagyon erős judós vagyok, de az olimpia agyon nyomott. Hullámzott velem minden, nem tudtam megállapítani, hogy bárkit meg tudok verni vagy mlg a kenyaitól is ki tudok kapni. Meg akartam mutatni mindenkinek, a barátnőmnek, a szüleimnek, hogy vagyok valaki. A kenyai ellen biztonsági judóra törekedtem, úgy gondoltam, a kínait meg tudom verni, aztán már minden meccs ajándék lesz“ — mondta Tóth Krisztián.


A súlycsoport bajnoka végül a japán Baker lett, aki a döntőben a grúz Liparteliani ellen jukóval csikarta ki a győzelmet, a kínai Cseng és a dél-koreai Gvak állhatott még dobogóra.


/forrás: judoinfo.hu/