Az ülés káros hatásainak visszafordítása

evolution-computers

Az ülés az új dohányzás - hallottad már? Manapság a legtöbben 8-9 vagy akár több órát is ülnek. A mai modern életmód a legtöbb orvos szerint egy időzített egészségügyi bomba.

Egy 2012-es tanulmány szerint egy átlag ember hatvannégy órát ül, huszonnyolcat áll,  tizenegyet gyalogol és heti 150 percet tornázik. Ez napi lebontásba 9 órányi ülésnek számít.


Ennyi ülés, ilyen életvitel mellett a szervezetnek nagy mértékben lecsökken az a képessége, hogy az izmok kiválasszák az ártalmas zsírokat a véráramból, valamit csökken a jó koleszterin termelés is. Manapság egyre divatosabb kezd lenni az álló munkavégzés, külön erre a célra kifejlesztett, olykor állítható magasságú számítógép asztalok is kaphatóak, melyek segítségével váltogathatjuk az ülést és az állást. Akinek ez sem elég, az akár egy futópaddal egybekötött asztalt is vehet. A határ a csillagos ég.


De mit tehetünk, hogy az ülésből származó rossz testtartásból eredő elváltozásokat, fájdalmakat megszüntessük és a károkat visszájára fordítsuk? Először is kezdj el minél többet a padlón ülni és feküdni, ha megoldható (nyilván ez a munkahelyen bajosan kivitelezhető lehet). Kerüld a székeket, amennyire csak tudod. Ha ülnöd kell, használd az alábbi, archetipikus és természetes, esszenciális pózokat, melyekre a testünket tervezték úgymond.




  • Hason fekvés a könyökökön támaszkodva (szfinx)

  • Guggolás (teli talpon és lábujjakon)

  • Vadász guggolás (az egyik lábbal térdelve, a másik sarkon ülve)

  • Térdelés sarkon ülve, lábujjak behajtva

  • Térdelés sarkon ülve, lábujjak alaphelyzetben

  • Ülés keresztbe tett lábakkal (fontos váltogatni a lábakat)

  • Ülés kinyújtott lábakkal

  • Ülés szélesre terpesztett lábakkal

  • Z-ülés - egyik láb hátul behajlítva, a sarok a fenékhez ér, a másik elől

  • Oldalt fekvés, a fej a kézzel megtámasztva


Ezek a ősi pozíciók nagyon fontosak és hiszitek vagy sem, a legtöbb felnőtt szinte teljesen elvesztette azt a képességét, hogy kényelmesen tudjon ülni vagy feküdni a padlón, mert a testük annyira hozzászokott az állandó, krónikus széken történő üléshez. Ha alaposabban megnéztek néhány öreg, görnyedt, hajlott hátú és ezáltal bizonyos értelemben megnyomorodott embert, néha láthatjátok, hogy szabályosan szék alakot vettek fel.


Fontos, hogy a fentebb említett pozíciókban kényelmesen tudjatok ülni, feküdni, de ugyanilyen fontos, hogy erőlködés nélkül fel is tudjatok állni a földön ülő pozíciókból, mégpedig a kezek használata nélkül. Gyakoroljátok az említett pozíciókból, kezek nélkül történő felállást. Sokkal nehezebb, mint hinnétek.


Egy fontos különbség a fiatalosság és az öregség között a komfort-érzet és képesség arra, hogy lepihenjetek a földre, valamint, hogy fel tudjatok állni onnan. A padló csak azért kényelmetlen, mert a test teljesen hozzászokott a székhez. Gyermekként vagy fiatalon a padló pont olyan kényelmes volt, mint bármi más. Hogy visszafordítsuk ezt, a padlón ülve töltött, nap közbeni rövid intervallumok is sokat segítenek a mozgás megkönnyítésében és a fiatalosabb mozgási minták fejlesztésében, ezáltal pedig az idegrendszerre és az agyra is kedvező hatást gyakorolnak.


/Steve Maxwell nyomán/