Ha szorul a hurok - A nyak megerősítése

tyson-nyak-ellenfelem


A nyak megerősítése szinte elengedhetetlenül fontos a küzdősportok világában. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi mindenben játszik kulcsfontosságú szerepet, ha megfelelően meg van erősítve. BJJ, birkózás, grappling, MMA, judo, muay thai, és nyilván még sorolhatnánk. A nyakizom számos probléma okozója is lehet egyben, úgy mint hát-, váll-, fejfájás és ortopédiai problémák.


Talán, ha az MMA-t vesszük példaként, akkor itt szemléltethető a legjobban, és a legtöbb módon, hogy miben segíthet. Első példaként a helyzet, amikor a "matek" a ketrec falánál folyik. Nem árt, ha el tudunk kerülni egy lámpa oltós térdest, vagy épp egy fojtást. Ha pedig már szorul a hurok, akkor minden levegővételt egy korty vízként élünk meg a sivatagban, amihez szintén hozzá tud segíteni a nyakizom.


A kevert harcművészeteken túl minden földharccal kapcsolatos sportban és szabályrendszerben hasznát vehetjük egy erős nyakizomnak, így a grapplingben is! A gerinc melletti izmokkal karöltve nagy terhelés éri akár dobáskor vagy kiemeléskor. Egy robbanékony földharcos számára elengedhetetlen az erős nyak és gerincizom, de állóharc esetén is sokat segít az erős nyak, hiszen mára bizonyított tény, hogy a kiütést nehezebbé teszi és a káros hatásokat (konkrétan az agyrázkódást) enyhíti.


Ezen a téren minden kétséget kizárólag a birkózók felkészülése során használt technikák a leghatékonyabbak. A mellékelt videó nagyszerűen bemutatóként szolgál erre. Mint minden hasonló jellegű írásnál, most is csak kihangsúlyozni tudjuk, hogy a látott gyakorlatok elsajátítását csak szakképzett edző felügyelete mellett ajánljuk!


A híd, mint gyakorlat mindezek mellett a csigolyák és a porckorongok számára is hordoz magában hasznos dolgokat.


 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=H50tZLMBFGE&w=420&h=315]