BJJ történelem - Wallid Ismail legendája

 

Wallid_Ismail


Legyen szó bjj-ről vagy MMA-ról, de akármilyen más stílusról, aki komolyan veszi magát, komolyan rajongóként tekint önmagára, annak illik bizonyos dolgokkal tisztában lennie. Vannak bizonyos nevek, események, családok, gálák, küzdelmek, melyek univerzálisan a küzdősportok történelmének mérföldköveinek tekinthetőek. Egy ilyen név Wallid Ismail-é is. De ki is ő?


Kezdetek


Wallid Farid Ismail még 1980-ban kezdett bjj-t tanulni Ary Almeida mester alatt, aztán 1984-ben az Amazonas mellől Rio De Janeiro-ba költözött, ahol Carlson Gracie alatt tanult tovább. Ismail nagyon sikeréhes volt, de nagyon lojális is - Carlsonnal maradt, egészen 2006-ban bekövetkezett haláláig. Carlson tulajdonképpen ingyen tanította, mert Wallid nem engedhette meg anyagilag az edzéseket. Itt ragadt rá egyébként a "Paraíba" becenév is, ami egy gyakran alkalmazott kifejezés azokra, akik Rio De Janeirón kívülről érkeztek. Tulajdonképpen nem túl szép a jelentését tekintve, hiszen az amerikai rednecknek felel meg, ami a paraszt megfelelője.


Ismail két napot utazott, zötykölődött egy koszos buszon, míg Rióba ért. Első alkalommal, mikor a termet meglátogatta, csak egy ember volt ott. Wallid megkérdezte, hogy lenne-e kedve egy kis sparringhoz vele (grappling, de tenyérrel való ütésekkel és rúgásokkal fűszerezve). A nála jóval kisebb ember csúnyán lerendezte. Amint megérkeztek a tanulók, a sparring abbamaradt és Wallid az öltözőbe ment. Ruhaváltás közben azon gondolkodott, hogyan lehetséges, hogy így elintézte egy ekkora ember. Amikor visszatért az öltözőből, akkor derült ki, hogy az a kis ember, a segédedző, nem más volt, mint a mára élő legendának számító Ricardo de la Riva.


A Luta Livre ellentét


Wallid mindössze három Carlsonnál töltött hónap után versenyezni kezdett. Ekkor nagyjából a guard pass volt az egyetlen fegyvere. Ismail azonban mindig is ravasz figura volt - első tornája előtt pletykákat kezdett terjeszteni magáról, és azt állította, hogy egy manausi judoka, a terv pedig működött! Mindenki azonnal guard pozícióba húzta magát ellene azonnal, mert féltek a dobás miatt két pontot veszíteni.


De Wallid a Jiu Jitsu egyik legnagyobb védelmezője is volt. Hogy mit is értünk ez alatt? Egy másik brazil grappling rendszer vagy stílus, a Luta Livre és a bjj között mindig is ellentét volt. Az ellentét leghevesebb, legintenzívebb időszakában gyakran csaptak össze a tornákon kívül is a harcosok, méghozzá igen csak vérre menően.


Rendeztek hát egy tornát egy szép napon, hogy eldöntések kié is a legjobb "Vale Tudo" stílus (a Vale Tudo a szabályokat szinte alig alkalmazó, a modern MMA-t megelőző küzdelmek és tornák gyűjtőneve). Kiválasztották mindkét oldal mestereit és bár Wallid ekkor még csak barna öves volt, addig könyörgött Carlson Gracie-nek, amíg Carlson bele nem egyezett és megengedte, hogy ő is küzdhessen. Ismail volt az egyetlen versenyző, akinek nem volt fekete öve, de nem okozott csalódást: egy nagyon kemény, 16 perces küzdelem után TKO-val győzött.


Ez egyébként egy komoly, meghatározó pontja volt a bjj történetének - ha a Luta Livre nyert volna, a Jiu Jitsu nevén olyan csorba esett volna, ami akár feledésbe merüléséhez is vezethetett volna.


Royce és Ryan


Wallid Jiu Jitsun belüli ága egyenesen Mitsuyo Maeda-tól eredeztethető. Maeda tanítványa volt Carlos Gracie, Carlosé Carlson, Carlsoné Ismail. Wallid érthető okokból mindig is Carlson-t, Carlson ügyeit, vonalát védelmezte és harcolt is akár értük az anyagilag jobban boldoguló Gracie vonallal szemben (ez volt az Academia Gracie, a család Helio-oldali ága). Többször is kijelentette, hogy Carlson zászlaját az utolsókig fogja védelmezni, bárki ellen.




[caption id="attachment_1023" align="aligncenter" width="650"]WallidCarlson Carlson Gracie-vel[/caption]

Igazi mestere lett a guard passnek, többszörös bajnokká vált és a Gracie család négy tagját is legyőzte. Első győzelme egy Gracie ellen Rióban jött, amikor is egy barna öves küzdelemben legyőzte Ralph Gracie-t. Néhány évvel később, 1993-ban, immáron fekete övesként a legendás Renzo Gracie következett.


De Wallid éveken át folytatta azon gyakorlatát, hogy a Gracie klán legfőbb képviselőit hívja ki - olyanokat, mint Rickson vagy Royce. Kijelentette, hogy bárhol, bármilyen stílusban kész harcolni velük. Végül aztán 1998-ban Royce elvállalt vele egy bjj küzdelmet.


Royce külön feltételeket szabott - se pontok, se időkorlát nem volt, így csak kopogtatással lehetett nyerni. A küzdelem azonban mégsem tartott olyan sokáig, hiszen négy perc ötvenhárom másodperc kellett, hogy Paraiba elkapja Royce-t a Relógio-val vagy óra-fojtással (Clock Choke), amit azóta is neki tulajdonítanak. Royce Gracie elaludt.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=oj265LAvuBY?feature=player_detailpage]

A küzdelem hihetetlen sajtót kapott Brazíliában, Wallid pedig egyfajta szupersztár lett. Ő lett az egyik legelső Jiu Jitsu harcos, aki meg tudott élni Brazíliában a bjj-ből. Kizárólag a küzdelmeiért kapott összegekből és a szponzorációs pénzekből tartotta fenn magát.


Azonban a legnagyobb rivalizálásról eddig még nem nagyon ejtettünk szót. Ryan Gracie és Wallid Ismail ugyanis nem igen szerették egymást... Az egész egy copacabana-i strandon indult, amikor is állítólag a többedmagával lévő Ryan megtámadta Wallid-ot. Később Wallid többször is kihívta Ryan-t, aki azonban soha se állt kötélnek.


Erőszakos múlt


Wallid múltja, élete bővelkedik akciókban. Az egyik híres-hírhedt pillanata életének egy kemény judoka/fekete öves bjj-s, Edson Carvalho elleni küzdelme. Az akkoriban híres Mehdi judo klubba sokan jártak Carlson tanítványai közül, hogy csiszolják Judo technikájukat.


Edson Carvalho-nak egy ilyen alkalommal nézeteltérése támadt Ismaillal és elég cifra dolgokat mondtak egymásnak. Három nappal később Ismail visszatért egy reggeli edzésre, de amint befejezte és az öltözőbe ment, Edson Carvalho rátámadt és tiszta erőből ütni kezdte. A klub tulaja kidobta őket, Carvalho azonban ledobta a lépcsőn és addig ütötte, amíg bírta. Bizonyos szemtanúk szerint Carvalho testvére is beszállt a buliba. Wallid a túlerővel szemben alulmaradt. A rendőrség röpke fél óra alatt oda is ért, de már csak egy eszméletlenre vert, széttört orrú Ismailt találtak.


Ismail feje annyira feldagadt, hogy az egyik fülét nem lehetett látni. Heteket töltött a kórházban, állapota nagyon súlyos volt. Sokan gyilkossági kísérletként tekintettek az esetre. Carvalho újdonsült mestere, a mondvacsinált "Yawara" stílus képviselője, aki állítása szerint egy érintéssel ölni tudott és magát nemes egyszerűséggel csak a halál mesterének" mondta, Wallid véres ingével parádézott a Copacabanán.


Carlson ekkor Amerikában volt, de amint meghallotta mi történt, felült az első gépre, hazautazott, majd megkereste a halál mesterét. Nehezen tudták csak leszedni róla.


MMA


Wallid feltűnt a UFC 12-ben is, de pontokon vesztett a japán Kazuo Takahashi ellen. A PRIDE-beli bemutatkozása bár jobban indult, végül - a PRIDE 4-es gálán - ott is a rövidebbet húzta. A PRIDE 15-ön aztán végre megérkezett a várva várt siker: subolta Shungo Oyama-t. MMA karrierje 2002-ben az Inoki Bom-Ba-Ye gálán véget ért, amikor is pontozással nyert a Saitama arénéban Yasuhito Namekawa ellen.


Wallid 2003-ban megalapította a Jungle Fight szervezetet, ami MMA és kickbox gálákban utazik. A sorban 52. tornát 2013 áprilisában tartották. Olyan nevek fordultak meg náluk karrierjük bizonyos pontján, mint Renato "Babalu" Sobral, Jacare Souza, Cyborg Santos, Lyoto Machida, Stephan Bonnar, Fabricio Werdum, Gabriel Gonzaga, Jose Aldo és még sorolhatnánk.




[caption id="attachment_1026" align="aligncenter" width="650"]WallidJDS A UFC nehézsúlyú harcosával, Junior Dos Santossal[/caption]

Főbb eredményei:


Jiu Jitsu vs. Luta Livre (1991 – szabályok nélküli küzdelem);
II Oscar de Jiu-Jitsu Contra a Violência Champion (1998 – Grappling);
Wallid vs Renzo (1993 6×0-ra nyert)
Legyőzte Ralph Gracie-t (2×0-ra a barna öves csoportban)