A technika mögött – Kron Gracie



kron-gracie-ellenfelem

Az előzőeket folytatva, ahol is a legendás fehér lótusszal, Buakaw-val foglalkoztunk egy edzését kielemezve, most egy másik stílus, a Brazil Jiu-Jitsu leghíresebb és leginkább legendás alakjának, Rickson Gracie-nek fiával, Kronnal fogunk kicsit - ezúttal inkább általánosságokban - foglalkozni. Ahogy Buakaw-ot, úgy Kron-t is illő kicsit bemutatni azok kedvéért, akik esetleg nem vagy nem eléggé ismernék őt.


Történet



A Gracie-k kapcsán mindenképpen ki kell térni a történeti elemekre is, hiszen a stílus kialakulásának megértéséhez elengedhetetlenül szükséges elem ez. Az 1890-as évek elején Japán emigránsok jelentek meg Brazíliában, hogy kávé ültetvényeken dolgozzanak, Kron dédapja pedig, Gastão Gracie pedig megismerkedett a japán jujitsu bajnokkal, Conde Koma-val. A barátságos hozzáállás és vendéglátás kapcsán kialakult viszony oda vezetett, hogy mintegy ajándékként, Koma a Gracie gyerekeket jiujitsu-ra kezdte tanítani. Kron nagyapja azonban, Helio, törékeny gyerek volt. Vékony, atletikusnak egyáltalán nem nevezhető alkata arra késztette, hogy a látottak nyomán elkezdje a technikák módosítását, mégpedig úgy, hogy az számára is működőképes rendszer maradjon.



Mivel erővel nem tudott ellenfelein győzedelmeskedni, így pozíciókra, technikákra és a tőkeáttételre kezdett fókuszálni. Lassan kialakult a rendszer, melyet ma Brazil Jiu-Jitsu néven ismerünk és mely rendszert Kron bácsikája, Rorion Gracie a '80-as években Amerikába vitt. A Brazil Jiu-Jitsu robbanásszerű növekedésnek az amerikai UFC szervezet MMA gálái kapcsán indult, ma pedig már lehetetlen alapos ismerete nélkül a kevert szabályrendszerben sikereket elérni.

 
Edzés - kezdetek és jelen

 
Kron Gracie az edzést édesapjának köszönhetően igen korán elkezdte. Még csecsemő korában Rickson gyakran böködte ujjaival Kron hasát, hogy amikor Kron elkapja ő erővel elhúzza azt, így erősítve fogásán. Pár év azóta eltelt, Kron eredményei pedig magukért beszélnek. Hétfőtől-péntekig, napi 2 óra bjj-t tanít, utána még egy órát sparringol, MMA edzéseket csinál és mivel szereti a természetet, így gyakran fut egy órát, biciklizik két órát vagy úszik 40 percet. Mivel Kron főleg a saját testsúlyos gyakorlatokra esküszik, így bemelegítése is ilyen gyakorlatokból épül fel: 100 húzódzkodás és 100 tolódzkodás. Kétszer egy héten kardió helyett tart egy extra, két órás bjj sparringot az órái leadása után. A súlyzós edzés saját elmondása szerint egyáltalán nem jellemző Kron-ra - főleg a már említett gyakorlatokat végzi, fekvőtámaszokat csinál és bjj-zik.

 

Táplálkozás


Elmondása szerint Kron itt sem művel semmi egzotikusat. Három óránként eszik valami könnyűt, hogy az energia-szintjét és metabolizmusát magas fokozaton tartsa, de arra nagyon figyel, hogy csak organikus és GMO-mentes dolgokat vigyen be szervezetébe. Reggelije általában teljes kiőrlésű, mandula vajjal megkent pirítósból, mézből és kávéból áll. Később valamivel egy pulykás szendvics is lecsúszik, zöldség és gyömbér lével. Esetenként egy acai tál és mandula jön ez után. A komolyabb ételek, mint a tészta, barna rizs, csirke este kerülnek sorra, hogy a következő napra és az edzésekre legyen elég kalória és energia.




Légzés


Sokan egy kicsit a titok nyitjaként tekintenek erre az aspektusra és azt mondják, hogy bár a Gracie-k megtanították az embereket a bjj-re, de erre nem. Még a Rickson Gracie-ről készült legendás Choke c. dokumentumfilmben láthattuk először tán ezt Gracie-től, de természetesen apja ezen a téren is átadta tudását Kron-nak, aki bár egykor egyáltalán nem foglalkozott ezzel, mára élete szerves részévé váltak ezen gyakorlatok. Elmondása szerint képtelen rá, hogy ne csinálja vagy kihagyja életéből a speciális, rekeszizmát megmozgató légzőgyakorlatokat, melyeket esténként végez. A diafragma, akár csak a bicepsz, egy izom. A tüdők alakja üveg-szerű: fent keskenyebbek, alul szélesebbek. A rövid, gyors lélegzetvételekkel csak 20-30%-ban telnek meg levegővel.  A félelem és idegesség is ilyen zihálásokat produkál. Kron állítása szerint teljesítményének hatalmas részét képezi a légzőgyakorlatokra fordított idő és energia, mellyel szelleme egy egészen más helyre kerül.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UWL6C5uphv0?rel=0]