Halhatatlanná válhat Kovács Antal

kovacs-antal-ellenfelem

Olvasói szavazás is dönthet arról ki kerüljön be a Halhatatlanok Klubjába a Grosics Gyula és Sándor Károly halála miatt megüresedett helyekre. A felmerült nevek: Nagy Tímea, Kovács Antal, Kovács István, Buzánszky Jenő és Kásás Tamás.


Kovács Antal, a dzsúdó egyetlen magyar olimpiai bajnoka, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója meglepettséggel és szerényen így nyilatkozott:




"Iszonyú nagy megtiszteltetés, hogy ebbe a sorba bekerülhettem. A meghatottságtól alig jutottam szóhoz, amikor megkaptam az értesítést a jelöltségről. Ha a legkevesebb szavazatot kapom is, már az hatalmas érdem, hogy bekerültem, itt nem szégyen leghátul végezni".



Az 1992-es olimpián mindenkinek hatalmas meglepetést okozva, Kovács Antal, aki addig csak egy junior vb-ezüsttel rendelkezett, elhozta az aranyat. A legjobbakat, a többi sportág aranyérmeseit szinte megszólítani is alig merte és álmodni sem mert róla, hogy ő is olyan nevek mellé léphet, mint Darnyi Tamás vagy Egerszegi Krisztina.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Jgxu4suIH90?feature=player_detailpage]

"Akkor nem én voltam a világ legjobb dzsúdósa, de aznap nem tudott senki sem legyőzni. Az én példám jól mutatja, milyen a sport, mennyire kiegyenlített, és milyen kevésen múlik egy siker, mert amikor esélyes voltam és megvolt már bennem a szükséges rutin, akkor nem sikerült nyerni. Egy pillanat alatt nagyot fordult velem a világ, kellett egy év, amíg én ezt meg tudtam emészteni. Igazán pedig talán mind a mai napig nem sikerült feldolgozni, hogy olimpiai bajnok vagyok."



A már 1991-ben világbajnok Kokóról így nyilatkozott:




"Ezt a közvetlenséget és természetességet a mai napig megőrizte. A hírnevét és az ismertségét mindig a jó szolgálatába állította, nem tudom őt felhívni úgy, hogy ne segítsen nekem."



De természetesen csak dícsérőleg szólt Nagy Tímeáról, Buzánszky Jenőről és Kásás Tamásról is klasszisunk.


/Sportgéza nyomán/