Fight Night Hungary - Összefoglaló élménybeszámoló





Szerkesztőségünk, ahogy azt a helyszínről közzétett fényképek is mutatták, részt vett a tegnapi, november 16-án rendezett Fight Night Hungary gálán, ahol többek között a résztvevők a várva-várt Birics-Görbics visszavágónak és Habash Antoine címhódítási kísérletének is tanúi lehettek.

 
Büszke lehet Rehák György, hiszen az est nagyszerűen, gördülékenyen sikerült, a hangulat többször is a tetőfokára hágott, a küzdelmek száma, az időzítés, a bevonulások és az egész est látványvilága, színvonala pedig mind nagyon magasra tették így együtt a mércét.

 


Szerkesztőségünk megérkezése után rögtön az öltözők felé vette az irányt, ahol a jellegzetes mentolos illat terjengett már mindenhol, melyet mindenki, aki versenyzett már vagy segített valakinek a versenyzésben pontosan jól ismer.


A meccseket megelőző pillanatokban a levegőben vibrált az elektromosság. Az utolsó hangpróbák már a befelé tartó nézőközönség füle hallatára történtek, miközben a főszervezők még rutinosan és profin szaladtak száz felé.






Feszült készülődés volt tapasztalható az öltözőkben és a folyosón, mindenfelé csőlátású, fókuszált versenyzők lazítottak, nyújtottak, árnyékoltak vagy épp a fókuszpárnákat püfölték. Egyszer csak megjelent Rehák György és közölte, hogy lassan indulni kell - jöttek a Muay Thai küzdelmek.

 
Kezdődött a bevonulás!

 
Az első küzdelemben, becenevéhez híven, Tomi Cheng háborús hangulatban kezdte. Agresszívan, nagy szívvel és sok könyökössel támadt Dominik Chebenre. Sokszor alakult ki állóháború a clinch-ben, de zúdultak a pörgő könyökösök, egyenes rúgások és ütések is. A harc ritmusát, menetét végig Tomi uralta, aki egyhangú pontozással aztán győzött is.



Következett Szebeni Attila és Erdős Attila összecsapása. A Rehák-tanítvány Erdős az elejétől fogva pontosabbnak, erősebbnek tűnt technikáival és nagyon sokszor borította Szebenit, akit a másodikban aztán kétszer le is küldött. Szebeni a rászámolásokra válaszolt, felállt és nagy szívvel küzdött, de a harmadikra sérülésre hivatkozva már nem jött ki.



Jöttek a lányok és Balajti Bia Krisztina Lindtnerova elleni összecsapása. Bia erőfölénye, technikáinak ereje az elejétől nyilvánvaló volt. Lindtnerova már az elsőben szétnyílt egy kicsit a jobb halántéka tájékán, ezért egy kis orvosi szünetre volt szükség. Az erőfölény végig maradt, és bár Lindtnerova is talált pár szép technikával, de Bia dominanciája nyomán egyhangú pontozással győzött.



A sorban utolsó Muay Thai küzdelemben a nehézsúlyúak, Dicku Péter és Szőke Tibor találkoztak a kötelek között. A méretekhez, termethez híven hatalmas pofonok repkedtek és igazi clinch-háborút láthattunk a fiúktól. Egy igazi háború, komoly adok-kapok alakult ki, számtalan megrendítő erejű ütéssel fűszerezve. Dicku sokszor talált nagy térdeseivel és pontosabb, hatékonyabb tudott lenni a clinchben, végül pedig, a 3. menet és egy nagyon kemény csata után egyhangú pontozással nyert is.



A Muay Thai küzdelmek itt véget értek, a közönség pedig kapott egy szünetet, azonban a feszültség, a hangulat semmivel sem hagyott alább. Az elviekben 30 percre kiírt közönség-pihenő nagyon hamar elrepült és mentünk tovább a K-1 mérkőzésekre.

 

Pardavi Dávidot és Vásony Ferencet szólította a konferanszié egy 3x2 perces táncra elsőként. Mindkét fiú beleadott mindent - komoly, pörgős adok-kapok alakult ki, mely során feszített tempót és szép technikákat láthattunk mindkét féltől. A másodikban Vásony talán jobban megtalálta a ritmust és a távot, több szignifikáns találatot vitt be, mely aztán a meccs végéig jellemző is maradt. Vásony Ferenc mindhárom bíró lapjain, egyhangú pontozással nyert!



Következett a jelen sorok írója által egyik legjobban várt mérkőzés, melyben Géczei Róbert és Spéth Norbert találkoztak egymással. Szoros, kemény meccs volt, az elejétől fogva, melynek kezdetén Géczei látszólag nehezen találta a távolságot, Spéth pedig a K-1 szabályokra történő "átkapcsolással" bajlódott.



Nem egyszer láthattunk clinch-et, térdeseket, így a bíró is aktívan részt vett a mérkőzésben. Spéth mindenesetre magabiztosan, agresszívan támadott, ment előre, szögeket használt az akciók kivitelezéséhez és szemmel láthatólag nem tisztelte Géczei közismerten nagy ütőerejét.

 

Még az első menetben, egy fejre betaláló térdes nyomán Géczei arca felszakadt, majd a másodikban, miután a sérülés tovább romlott, a vezetőbíró beszüntette a mérkőzést. Egy mérkőzés ilyen jellegű befejezésére senki se szokott gondolni vagy inkább igyekszik nem gondolni rá, remélni, hogy nem történik ilyesmi, de ahogy mondani szokták, a pakliban ez is benne van. Technikai k.o-val győzött Spéth Norbert!

 

Akár csak a Muay Thai mérkőzések esetén, logikailag itt is a könnyebb súlycsoportoktól haladtunk az egyre nehezebbek felé. Érkezett Mártha Zsolt és Sallai Bence! Mártha viszonylag hamar átvette az irányítást, kezei szemmel láthatóan jobbak voltak. Sok nagy találatot vitt be és végig uralta a mérkőzést, melynek végén egyhangú pontozással nyert is.



Kövekezett Koczfán János és Kozsák György találkozója, 3x3 percben. Egy szoros első menet után, melyben Koczfán pár megrendítőbb erejű találatot tudott bevinni, látható volt, hogy átvette az irányítást. Erőszakosabb, kezdeményezőbb volt és menetelt előre. Vitatható módon, de Kozsákra a másodikban állva rászámoltak. Sok kapaszkodást láthattunk, de általában Koczfán ezekből jobban jött ki és a mérkőzés során igen sok felütéssel talált, majd egyhangú pontozással nyert is a kemény 3 menet után.



A pörgős, kemény mérkőzések nyomán a hangulat egyre inkább emelkedőben volt, ráadásul mindenki kezdte érezni a gyorsvonatként közelgő főmérkőzések előszelét is. Ebbe csöppent bele - szinte az utolsó pillanatban - az eredeti ellenfél sérülése okán beugró Gilányi Attila, aki Bors Ádám ellenében lépett a kötelek közé. Oda-vissza repkedtek a pofonok, de Gilányi alapvetően agresszívabbnak tűnt - hatalmas lendülettel és csapásokkal rohamozott és a közönség is egyre inkább a szék szélére került. Vártak valamit.



És nem is kellett csalódniuk, hiszen a harmadik menet elején, a lehetőségekre mindig készen álló Gilányi bal horga tisztán talált, Bors pedig azonnal lement. Ugyan felállt, de a mérkőzésvezető nem találta elég tisztának a folytatáshoz, ezért leállította az összecsapást. Gilányi Attila kiütéssel győzött!

 

A közönség reakciói és hangereje alapján nehéz lenne eldönteni, hogy a soron következő Görbics vs Birics visszavágó nem-e volt legalább annyira várva várt, mint Habash Antoine címmeccse. Legutóbbi találkozójuk óta mindkét harcos sokat fejlődött mind technika, mind pedig erő tekintetében.


GorbicsVsBirics-ellenfelem


Görbics lazábbnak tűnt a kezdő menetekben, míg Birics irányítani próbálva menetelt előre. Görbics többet talált, arzenálja a jelen szabályrendszer nyújtotta keretek között sokrétűbbnek tűnt - a pörgő technikák, megtévesztések, a támadásokból szögekben történő kihátrálás, ill. a technikák folyékony összekötése mind egy nagyon kerek összképet mutattak.

 

Míg mozgásban, szögekben Görbics tűnt úgy, hogy előnyben van, leállva Birics látszott hatékonyabbnak lábrúgásaival, bár szemmel láthatólag hiányzott pár technika, melyet a szabályok jelen keretek között nem engedélyeztek számára. A harmadik menet körülbelül a feléig Biricsé volt, aztán Görbics magához tért ismét és kezdett többet találni.

 

Az ötödik bombákkal indult, de egyébként is látszott az elejétől, hogy egyik harcos sem szeretné, ha a pontozólapokon dőlne el ismételt összecsapásuk. Végül mégis így lett, de micsoda meccset kaptunk! Nem túlzás azt állítani, hogy tombolt a közönség - végig kántálták a neveket, szurkoltak, tanácsokat kiabáltak. Egy szóval volt minden! Görbics Gábor végül a pontozólapokon 2-1-re, tehát többségi döntéssel nyert!

 

Az egész est hangulata és látványvilága nagyon a helyén volt, de Habash Antoine bevonulója igazán remekre sikerült. Nyilván eddigre mindenki felfokozott állapotba került, de a fények, a bemutatkozó kisfilm, a zene hangereje még tovább lendítettek a dolgokon. Tihomir Mitev az oroszlán barlangjába érkezett!


HabashVsMitev-ellenfelem


Antoine tiszta, egyenes, hosszú találatokkal kezdte. Hamar felvette a ritmust, majd kezdte átvenni az irányítást is. Egyre magabiztosabb lett és jogosan, hiszen a második menetre Mitev feje már vörös volt, orra pedig véres a sok beszedett találattól. A menet végén csak a gong mentette meg. Éreztük, hogy a harmadikban vége kell lennie... És így is lett!

 

A sokadik ütésváltás és összekapaszkodás után Antoine egy kombinációt egy teljesen tisztán betaláló térddel fejezett be, mely a Mitev állán lévő villanykapcsolón landolt. Mitev azonnal lement és a kötelek alá került. A tömeg - mely így is már felváltva, ülve és állva követte a mérkőzést - ekkor felrobbant! Tapsvihar és üdvrivalgás tört ki, Antoine pedig a ring egyik sarkában, a kötelekre mászva ünnepelt a tömegnek integetve.

 

Habash Antoine a WKN Európa Bajnoka, az öv pedig Magyarországon marad!




/A képekért külön köszönet a BGProduction-nek!/