Marcelo Garcia - Bjj hátrányból

mginaction1

Foglalkoztunk már hasonló témával a Muay Thai kapcsán, de mi van akkor, ha földharcra kényszerülünk egy nagyobb, erősebb ellenféllel szemben és hátrányból kell dolgoznunk?

Marcelo Garcia elég fiatalon, 12-13 évesen kezdett és nem volt sok választása - az elejétől fogva igen gyakran fordult elő, hogy ellenfele egy idősebb, nagyobb, erősebb fiú volt. A Youtube-on sok gurulása fellelhető, akár olyan nehézsúlyúak ellen is, mint az egykori UFC bajnok Andrei Arlovski. Az évek alatt Marcelo Garcia mindent kipróbált és úgy találta, hogy az egyik legjobban működő dolog számára a butterfly sweep és némi lendület, amit kicsit furcsa magyarsággal, de pillangó söprésnek/átfordításnak lehetne fordítani (2:00-tól a videón).


01-butterfly-over-under

Fontos a közelkerülés, szükség van egy over és egy underhookra a karokkal (tehát az egyikkel az ellenfél hóna alá, a karja alatt nyúlunk be, míg a másikkal a kar fölött) és utána a lendülettel már ellenfelem kibillenthető egyensúlyából.


02-butterfly-over-under-sweep

Amint megszereztük az ellenfelünk súlya fölötti irányítást, már csak arra kell figyelnünk, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg, mit ad oda úgymond nekünk. Ha ellenáll például a kiemelésnek, dobásnak, akkor átfordíthatjuk valamelyik oldalra.


03-04-butterfly-over-under-sweep-side-finish


Az ellenfelem reakciójából jön, hogy mit teszek. Ha a butterfly guardhoz nincs bent mindkét láb pl. és kicsit féloldalasan érkezünk, még mindig hatékonyan söpörhetünk, ha lábunkkal támasztó lábát kivesszük alóla. Az egyensúly elvesztésekor már fordítható valamelyik irányba.


05-sequence

A lényeg, hogy lehetőséget teremtsünk és kierőszakoljuk, hogy kinyíljon, adjon valamit. Akár 2-3 reakcióra is készen kell állnunk, edzenünk kell rá, hogy megfelelően, kellő precizitással és sebességgel tudjunk reagálni. Ha ellenfelem nagyobb is, testsúlyát a sarkaira helyezi, Marcelo Garcia mindenképp a nyitásra játszik és addig manipulál a kezekkel, míg nem tud közel kerülni. Ez a dolog nyitja. Ha túl nagy, erős az ellenfél, és nem elég egy kéz a húzáshoz, jobb mindkét karral alulról átnyúlni.


06-butterfly-over-under-sweep-3-underhooks
Ha számítanak valami ilyesmire és hátrahúzódnak jobban, Marcelo még félrevezetéseket is használ. A húzás helyett taszít, lök egyet ellenfelén, aki az egyensúlyából így kibillen, majd mikor előre hajol, hogy azt visszanyerje, a pozícióba érkezve Marcelo már rajta is van és rögtön ott az egy over/under vagy a dupla under, amennyiben nagyobb, erősebb az ellenfél. Ismét egy reakció által nyit tehát rést a pajzson.


07-butterfly-over-under-sweep-push-sequence
Milyen befejezéseket szeret Marcelo Garcia igazán nagy ellenfelek ellen? Mint minden, ez is a helyzettől függ, de a hátsó fojtás vagy RNC elég jól működhet, ha semmi sincs útban. Marcelo ennek akár többször is nekifut, amíg nem tudja megteremteni a lehetőségét a sikeres kivitelezésnek. Ha az ellenfél leszorítja az állát vagy védi a nyakát és a hátán vagyunk, megpróbálhatjuk az egyik kezet csapdába ejteni. Marcelo ekkor a másik kezet sajátjával lefogni igyekszik, szabad kezét pedig az ellenfele álla alá próbálja bejuttatni.


08-rnc-finish1-2-sequence
A nyakat azonban behúzhatják, így Marcelo megcseréli kezeit. Az ellenfél egyik keze továbbra is csapdában, a másikat Marcelo saját jobbjával fogja és marad egy szabad keze, hogy a fejet valahogy hátrahúzza és helyet csináljon a nyakon. A fejet tehát hátrahúzva, testsúlyát használva eldől és kihasználva a fedezéken nyílt rést gyorsan akcióba lendül.


08-rnc-finish-3-4-5-6-seq
Az RNC zárásakor még arra is figyel, hogy ne maradjon kint semmi, amit az ellenfél elkaphatna.


09-rnc-arm-catch
Ezért Marcelo mindig a fej mögött zár valahol.

09-rnc-seq
Ha nem tud a kar elég mélyre menni az áll alatt, akkor is van megoldás. A videóban Marcelo jobbja már az ellenfél bal vállán van, ami mindenképp előnyös. A megragadott jobbjáról szabad kezével lefejti és ellöki ellenfele karját, és mivel nem tud mélyebbre menni, ott fog rá, ahol tud. Az áttét miatt a váll hátrahúzásával és a testsúly alkalmazásával kifejthető a befejezéshez szükséges erő így is.


10-rnc-final-sequence
Végezetül pedig nézzük meg a videót, egyben, hogy minden a helyére kerüljön.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NV692quvkYc?feature=player_detailpage]