Mértékkel - A sport és az alkohol

Magas energiatartalommal és gyors felszívódóképességgel redelkezik, ezért elvileg a teljeseítményfokozók csoportjába tartozik. A valóságban pont az ellenkező igaz.

[caption id="attachment_10416" align="aligncenter" width="504"]maxresdefault_bw A kép illusztráció[/caption]

Mit tesz az alkohol a sportteljesítménnyel?


Mivel magas energiatartalommal és gyors felszívódóképességgel redelkezik, ezért elvileg a teljeseítményfokozók csoportjába tartozik. A valóságban pont az ellenkező igaz. Ugyanis az alkohol olyan életfolyamatokat képes rontani, amelyekre a sportteljesítményben jelentős szerep hárul. Egy tudományos közlemény arról számol be, hogy az alkoholt fogyasztók szívének pumpafunkciója romlott, azaz kevesebb vért tudott a keringésbe juttatni, így a szervek oxigénellátottsága is hanyatlott. A kutatók álláspontja szerint az alkohol toxikus hatást fejt ki a szívre, valamint csökkenti a légzésfunkciós értékeket. Pontosan ellentétes hatásokat eredményez annál, mint amit egy sportoló szeretne.


Milyen hatásokat vált ki az alkohol sportoláskor?

Az Amerikai Sportorvostársaság álláspontja szerint két pontban foglalható össze az alkohol teljesítményre kifejtett hatása.


1. Nagy mennyiségű alkohol egyszeri elfogyasztására limitálja, kedvezőtlenül befolyásolja: a reakcióidőt, kéz-szem koordinációt, egyensúlyt.


2. Az alkohol csökkenti az izomerőt, gyorsaságot, izom-állóképességet, szív-érrendszeri állóképességet.


A sportolás utáni regenerációban az izmokban reakcióba lép a szénhidrátokkal, és ezáltal a regeneráció-idő megnyúlik. Röviden: az alkohol csökkenti a sportteljesítményt.


Sörrel feltölthetők a szénhidrátraktárak?

Néhány sportoló szerint a sörfogyasztás segít a folyadékveszteség pótlásában és a szénhidrátpótlásban. Egy üveg sörben azonban kevesebb szénhidrát rejlik, mint ugyanannyi sportitalban. A sör energiatartalma főként az alkoholból származik, amelyet az izmok szinte egyáltalán nem tudnak hasznosítani. Így tehát nem teszünk jót magunknak, ha sört fogyasztunk.


Az alkohol egy erős diuretikum


Mivel az alkohol stimulálja a vesét, ezért igen jelentős vizeletprodukció alakul ki hatására. Ennek következtében a szervezet dehidrálódik, azaz folyadékveszteség alakul ki. Például négy óra alatt a testtömeg 3 %-át is elveszthetjük. Éppen ezért még a hétvégi bulizásokon vagy családi ünnepeken sem érdemes nagy mennyiségű alkoholt fogyasztani. Válasszuk inkább az alkoholmentes italokat.Kövess minket az Instagram-on is!

https://www.instagram.com/p/_1fZDewd5b/?taken-by=ellenfelemhu

/forrás: sportorvos.hu/