Képezték magunkat a kempósok

Aki edzéseket tart, versenyekre jár, az előbb-utóbb találkozik sérülésekkel is. Lehet szó kisebb vagy nagyobb, vélt vagy valós sérülésről, ebben a helyzetben elsősorban egy sportoló/versenyző edzője az, aki szembesül az adott szituációval, és ekkor nagyon rövid idő alatt kell kritikus döntéseket meghoznia.


Például: engedi-e folytatni az edzés avagy a versenyt, hív-e orvost, mentőt, esetleg újraélesztést kell végeznie? Egy jól felkészült edző nem bízhatja csak a rutinra (bár az sem árt), hanem képezi magát és előre felkészül arra, ha pillanatokon múlhat tanítványa sorsa, akkor a helyes döntést hozza meg.


Elsősegély Full team_resize


A képzés lehetőségéről a Magyar Edzők Társasága által szervezett oktatáson értesült Dr. Havas-Sághy Gábor, a Kismészáros SE 2. danos Zen Bu Kan kempo edzője, aki a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség támogatása mellett barátainak, edzőtársainak is lehetőséget teremtett az Oxyteam Kft segítségével, hogy meglévő edzői rutinjuk mellé elsősegély nyújtási elméleti és gyakorlati tudást is szerezhessenek.


A képzésre limitált számmal fogadtak jelentkezéseket, így összesen 30, az ország minden tájáról érkezett Zen Bu Kan Kempo edző vehetett részt a fél napos képzésen, amelyet a rendkívül felkészült és küzdősportok egészségügyi biztosát több, mint két évtizede ellátó, így hatalmas napi rutinnal rendelkező vezető mentőtiszt, Papp Róbert tartott munkatársai segítségével.


A résztvevők elméleti képzés keretében a sérülések fajtáit, az egyes sérüléstípusok során elvégzendő teendőket vették végig, valamint a küzdősportokban előforduló sérülések helyszíni felmérését, kezelését illetően tájékozódtak. A sebesültek rögzítése (kar-rögzítés, stabil oldalfekvés), illetve a helyzetfelmerési-újraélesztési 1x1 megtanulása is fontos részét képezte az oktatásnak. Ezt követően minden résztvevőnek kötelezően számot kellett adni  megszerzett tudásáról és bemutatni a gyakorlatban bábun és élő emberen is, valamint tudás-tesztet is ki kellett tölteniük a mestereknek.


Elősegély képzés IMG_3314_resize


- A komoly téma ellenére a képzés jó hangulatban, sok-sok kérdéssel és értékes válaszokkal telt el, így nem csoda, hogy minden edző sikeres vizsgát tett - mondta Dr. Havas-Sághy Gábor.


/forrás: Zen Bu Kan Kempo Magyarország/