Motiváció - túl a sportpszichológián

motiváció - joe rogan



Motiváció kell? Vagy másra, többre van szükséged? Joe Rogan, közkedvelt standup-os, korábban sorozat-szereplő, színész, televíziós műsorvezető, többszörös taekwondo bajnok, a UFC korábbi kommentátora igazán sikeres ember. De nem is itt van a lényeg.

Nagyszerű fizikai állapota, jól fizető állásai vannak, melyekre nem is munkaként tekint, hiszen mindegyik a hobbija, az élete része. Szerencsés ember. De vajon mindig így volt ez? Az alábbi videón az ide vágó, ill. a depresszióval, az önfejlesztéssel kapcsolatos gondolatait hallhatjuk, melyek a több millió embert elérő podcastjében hangzottak el.


"Valószínűleg megtámadnak majd emiatt azok, akik boldogtalanok az életben hozott döntéseikkel. Sok ember van, aki azzal jön, hogy családja van, nem állhat le őrültként viselkedni, emberek függenek tőlük, akiket támogatniuk kell.


Figyelj. Ne mondj ilyeneket. Semmi ilyesmit ne mondj. Minden egyes ember, aki valaha is csinált bármi érdemlegeset, kivételeset, nehezet vagy rendkívülit, mindenki - legyen szó nagy művészekről, írókról, matematikusokról vagy bárkiről, mindenkivel előfordul, hogy nehézségekbe ütközik. Nincs olyan, hogy könnyű út. Nem létezik, lehetetlen. Mindenkinek vannak gondjai.


Ha van időd egy hobbira, ha van időd bármire az életedben, jobbá teheted magad. Tudod, hogyan nem lehet soha jobbá válni? Ha kifogásokat keresel arra, hogy mások miért sikeresek és te miért nem. Az ilyen dolgok rohadtul veszélyesek. Veszélyes, ha menekülőutat adsz magadnak.


Persze sokan erre azt mondják, hogy "igen, te könnyen beszélsz, te így, meg úgy, meg bla-bla-bla-bla-bla", de hidd el, mindenkinek nehéz az út. Fiatal koromban számtalanszor akartam kiugrani az ablakon vagy vonat alá ugrani, hogy véget vessek mindennek, mert túl nagy volt a nyomás.


Mindnyájan átmegyünk nehéz időkön, depresszión. Mindannyian találkozunk kételyekkel és olyan pillanatokkal az életünkben, amikor nagyon nehéz és próbáljuk kitalálni, mi is lesz az utunk. De ez tesz igazán emberré. Ezek a nehéz pillanatok építik a személyiséged.


Mutass egy nagy embert, aki egy nagy embernek a gyereke. Ezek a milliárdosnak született gyerekek egyszerűen megszívták. Soha sem lesznek önmaguk urai. Azt hiszem, mindenki ezt az utópisztikus időszakot várja, ahol mindent, ami ma motiválja, hajtja vagy megrettenti, félrerakhat, leteheti a lantot és csak a napnyugtát kell néznie.


A probléma, hogy ez az utópisztikus jövőkép valószínűleg csak egy bot végén lévő répa, amit sosem fogunk elérni. És keményen dolgozunk, hogy jobbá tegyük a társadalmunkat, magunkat, a családunkat, kapcsolatainkat, remélve, hogy egy nap elérjük ezt az abszolút békét, ami azonban sose jön el."


- az ellenfelem.hu fordítása


https://www.youtube.com/watch?v=EKYbnjKSLvI?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0