Csernoviczki Éva Európa-bajnoki bronzérmes

Egészen kivételes sorozatot vallhat a magáénak Csernoviczki Éva: az Ippon Judo Tatabánya klasszisa sorozatban a tizedik Európa-bajnokságán állhatott fel a dobogóra!

[caption id="attachment_16831" align="aligncenter" width="504"] fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio[/caption]

A magyar versenyzők közül utolsóként Csernoviczki Évát szólították tatamira Varsóban. Az Ippon Judo Tatabánya olimpiai és világbajnoki bronzérmese, kétszeres Európa-bajnoka az elmúlt kilenc(!) kontinensbajnokságot éremmel zárta, nagyon bíztunk benne, hogy csütörtökön megszerzi a tizediket is.


Évi a riói olimpiát követően több mint hét hónapos kihagyást követően Tbilisziben, a grúziai Grand Prix-viadalon tért vissza a nemzetközi mezőnybe, ám váratlanul vereséget szenvedett a portugál Siderottól. Edzője-édesapja, Csernoviczki Csaba a tatai edzőtáborban elmondta, biztos benne, hogy egy ilyen vereség még komolyabb munkára sarkallja tanítványát.

Varsóban Csernoviczki Éva erőnyerő volt az első körben, majd a legjobb nyolc közé jutásért az azeri Gurbanli ellen lépett tatamira. Gurbanli huszonhárom éves, eddig néhány Grand Prix-ötödik hely volt a legjobb eredménye, a magyar versenyző pedig nem engedte, hogy éppen itt, Lengyelországban lépjen előbbre. Másfél perc után már három vazaris előnyben volt a tatabányai judós, a második perc végére Gurbanli megkapta a második intését is, mielőtt Csernoviczki Éva ipponnal végett vetett az egyenlőtlen küzdelemnek.

Az elődöntőbe jutásért már egy jóval erősebb ellenfél, az izraeli Noa Minsker következett. A huszonhárom éves rivális U23-as Eb-ezüstérmes, van már Grand Slam- és Grand Prix-érme is, de Csernoviczki Éva ellen eddig nem ment neki: a felek két korábbi meccsén – a 2015-ös Európa-bajnokságon és a tavalyi azeri Grand Slamen – egyaránt magyar győzelem született.

Minsker a négy percet még csak-csak kihúzta két intéssel, de az hosszabbítás első pillanataiban Csernoviczki Éva el tudta dobni az izraelit, s ezzel bejutott az elődöntőbe. Ráadásul a felső ágon a világranglistán legmagasabban jegyzett európait, a szerb Nikolicsot legyőzte az ukrán Bilodid, így bizakodva várhattuk a döntőbe jutásért vívott meccset!


Persze, Daria Bilodid nem akárki, vagy fogalmazzunk inkább úgy, nem lesz akárki, hiszen tizenhat évesen már junior Európa-bajnok, ifjúsági világ- és Európa-bajnok, és pályafutásának első felnőtt Európa-bajnokságán orosz és szerb riválist legyőzve jutott el idáig…

Aztán nekünk is borsot tört az orrunk alá. Veszélyesen támadott, de Évi állta a sarat, igaz, a védekezésnek ára is volt, a négy perc alatt kétszer intették a tatabányai judóst, egyszer az ukránt. A hosszabbításban már mindkét versenyző próbált megújulni a fáradtság ellenére, ez Bilodidnek sikerült jobban, a második percben egy dobással véget vetett a küzdelemnek. Ő jutott be a fináléba (amit mellesleg tizenhat évesen meg is nyert...), míg Csernoviczki Éva a bronzmérkőzésre készülhetett.

Ott az ukránok Eb-bronzérmese, a huszonkilenc éves Marina Csernyak volt a kihívója. Ellene is hibátlan volt Évi mérlege: a 2013-as düsseldorfi GP-n, a 2015-ös Eb-n és a riói olimpián is magyar győzelem született ebben a párharcban. A sorozat Varsóban sem szakadt meg, vazari előnnyel nyert Csernoviczki Éva: megvan a tizedik Eb-érem!

"Nagyon örülök, hogy sikerült sorozatban tizedszer is dobogóra állnom, ez nagy teher volt a számomra is – kezdte Csernoviczki Éva, akinek a szája szélén és az állán lévő vérfolt is mutatta, megküzdött az Eb-bronzért. – Illetve amiatt is nagyon boldog vagyok, hogy az olimpia után újra itt voltam az Eb-n és érmet szereztem."


/További magyar eredmények az első versenynapról  a judoinfo.hu oldalon/