Sport coaching - Ki mondja meg?

Sport coaching! Bánóczi Péter rovatunkban ismét kicsit mélyebbre ás. Ezúttal az edző és tanítvány viszony kerül górcső alá, érzésekkel, kritikával, hittel és egyebekkel!

sport coaching ki mondja meg lead illusztráció


A sport coaching egy tág terület, szakág, melybe igen sok minden belefér. Bizonyos átfedések elkerülhetetlenek életünkben, hiszen legyen szó magánéletről vagy sportról, mindenhol önmagunk vagyunk - jó és rossz tulajdonságainkat, problémáinkat, "csomagunkat" visszük magunkkal mindenhová.


Szavainkkal olykor - jó értelemben - falakat dönthetünk le, de sajnos fel is húzhatjuk azokat. Hogyan van ez jelen, hogyan befolyásolja az edző és tanítvány viszonyát? Erről lesz most szó. Következzenek Péter szavai!


„Saját klienseim között is találkoztam olyannal, akinek az edzője olyat mondott, amivel hosszú időre falat húzott közéjük. A legkárosabbak közé tartozó mondatok: "Te nem leszel soha ez vagy az.", "Mit csinálsz? Megmondtam, hogy ez nem vezet sehová!", "Nézd meg az eddigi eredményeidet! Tényleg azt hiszed, hogy meg tudod nyerni?".


Azt kell, hogy higgye. Ha nem hisz magában a versenyző, akkor ki fog? Ő van abban a pozícióban, akin múlik a dolog. Szerintem teljesen mindegy, hogy az edző mit gondol. Ha, a tanítványa lemegy edzeni, odaáll a rajtkőre vagy felhúzza a kesztyűt, akkor támogatni kell.


Az "igazság" meg, hogy "mi lesz", az annyi összetevő függvénye, amivel nincs értelme kicentizve, patikamérlegre téve azt foglalkozni. Az edző sziklaszilárd támasz kell, hogy legyen. Ő más fronton küzd, mint a versenyzője. Nem szükséges korábbi nagy eredményekkel rendelkeznie, ahhoz, hogy jó legyen abban, amit csinál.


Én azt gondolom, hogy ne mondja meg senki. Kritikát, pedig főleg csak akkor, ha azt kérik! Amikor ott vagyunk az edzés vagy verseny helyzetben, felkészülés alatt, ha elcsigázva ülünk egy dombtetőn és meredünk a semmibe, az edzőt akkor sem viheti el a hév. Hogy most talán itt a megfelelő alkalom arra, hogy elmondjam neki…


Ha úgy érzi, hogy nem hisz a tanítványában, akkor ne folytassa a tréningezését, de ”ne mondja meg”. Könnyen lehet, hogy akár évek múlva ismét úgy érzik, hogy együtt dolgoznának, azonban az ottmaradt tüske miatt ez nem fog működni. Míg a testi sebeink beforrnak, addig a lelki sebek sokkal lassabban gyógyulnak. Néha csak részlegesen. És akkor újra felszakadhatnak.”


https://www.youtube.com/watch?v=sq2figwIX9s