Magyarok a Kempo Világszövetségben – interjú Papp Valérral

A hétvégén rendezték Portugáliában az Összharcművészeti Világbajnokságot, ahol nem csak a ringben és tatamin zajlottak az események, hanem a tárgyalóasztal mögött is. Megalakult a Kempo Világszövetség.

[caption id="attachment_16730" align="aligncenter" width="504"] A kép illusztráció /fotó: urban-photo.hu/[/caption]

A frissen alakult United World Sport Kempo Federation (UWSKF) elnökségében több magyar sportvezető is helyet kapott, ahogy ezt a hétvégén portálunkon már olvashattátok. A Világszövetség elnöke Papp Valér (ZBK Kempo) lett. Magyar részről a versenyeztetési bizottságban kapott helyet Kárászi Balázs (ZBK Kempo), a pénzügyi bizottságban Dr. Havas-Sághy Gábor (ZBK Kempo), a doppingellenes bizottságban Budai Zsolt (Hun Kempo Kai), az etikai bizottságban Lovász Gábor (Hun Kempo Kai).


A Világszövetség megalakulásával kapcsolatban és ennek hatásáról a magyar kempo sportra nézve Papp Valérnak, a frissen megválasztott elnöknek tettünk fel néhány kérdést.



ellenfelem.hu: - Milyen céllal és hány országgal alakult meg a Kempo Világszövetség?


Papp Valér: - A United World Sport Kempo Federation (UWSKF) megalakításának a  célja, hogy az eddig világszerte széttagozódott kempo stílusokat,  klubokat összefogja egy közös ernyő alá, amelynek a kempo, mint Harcművészet népszerűsítése mellett a Kempo, mint sport a fő rendező elve és az olimpiai eszméknek a Kempo-n belüli megvalósítását tűzte ki fő  céljául.


Középtávú célként a SportAccord tagság elnyerése a cél, amelyre  5-10 éves távlaton belül reális esélye van a UWSKF-nek. A Világszövetséget 17 alapító ország hozta létre a 7. WAC - Összharcművészeti Világbajnokság  előtt megrendezett alakuló gyűlésen, amelyhez azután a következő napokban  még további 23 ország jelezte csatlakozási szándékát. (Alapító tagok  között vannak: Portugália, Egyesült Államok, Belgium, Franciaország,  Spanyolország, Olaszország, Marokkó, Kuvait, Németország, Oroszország,  Magyarország, stb.)


e.: - Mi lesz a fő feladata a most indult szövetségnek?


P.V.: - Az első feladatok között szerepel az egységes nemzetközi verseny-,  szabály-rendszer kialakítása, a dopping prevenció illetve ellenőrzések  feltételeinek biztosítása, valamint minden olyan lépés ami a SportAccord  tagsági kérvény benyújtásához szükséges feltételek teljesítését célozza  meg. 


e.: - Lehetősége lesz a jövőben további országoknak is a csatlakozásra, illetve vannak-e ennek külön feltételei?


P.V.: - A UWSKF- egy nyílt, demokratikus nemzetközi szervezet, amely tárt  karokkal várja az újonnan csatlakozni kívánó országokat. A pontos  csatlakozási feltételeket a szervezet alapszabálya tartalmazza, és az  elsődleges szempont, hogy a csatlakozni vágyó országokban olyan nemzeti és  demokratikus elven működő kempo sportági szövetségek, szakszövetségek  legyenek, amely az adott ország kemposainak a meghatározó többségét  képviselik.


e.: - Elnökként milyen egyéni célokat fogalmaztál meg magadnak?


P.V.: - Az UWSKF megválasztott elnökeként fő célkitűzésem, hogy még az én elnökségem alatt a szervezet nyerje el a a SportAccord tagságot és  teljesítse annak feltételeit, azaz minimum 40 ország taggal rendelkezzen, legalább 3 földrészről. Ehhez elengedhetetlen egy olyan hatékony  adminisztráció, verseny-szoftver létrehozása, amely olimpiai szintű  versenyeztetést és tagnyilvántartást tud megvalósítani.


e.: - Magyarország szemszögéből nézve milyen hatással lesz ez a hazai kempo  sportra? Várható-e, hogy a WAC-hoz hasonló nemzetközi verseny hazánkba látogat a jövőben?


P.V.: - Magyarországi szemszögből már az előkészületeknek is volt hatása!  A Világszövetség megalakításának az előkészületei között szerepelt az,  hogy Magyarországon "előre dolgozva" már 2017. március 19-én megalakult a  Magyarországi Kempo Szervezetek Sportági Szövetsége (Hungarian Sport Kempo  Federation), amely ténylegesen képviseli a magyar kempo klubok és  versenyzők többségét és többségi akaratát.


Ez a magyarországi szervezet az  UWSKF elveivel összhangban nem stílusszervezetek közössége, hanem Sport  Kempo-t művelő és művelni akaró hivatalosan regisztrált és működő kempo  klubok ernyőszervezete. (A "magyarországi kempo unió" elnöksége: Papp  Valér- elnök; Lovász Gábor- alelnök; Kárászi Balázs- alelnök; Lengyel  Tamás- elnökségi tag; Erdélyi Ferenc- elnökségi tag; Gigior Sándor-  elnökségi tag; Dencinger Dávid- elnökségi tag).


Az UWSKF első, történelmi eseményének a megszervezését mi vállaltuk magunkra. Így ha még akkora giga-rendezvényre nem is számíthatunk, mint amilyen a WAC, de mindenképpen egy jelentős rendezvény várható 2017. dec. 2-3-án a 1st European Open - Hanshi Cup megrendezésekor, amelynek Budapest ad majd otthont.


e.: - Köszönjük, és sok sikert kívánunk a munkádhoz!