Sambo bemutatón jártunk


sambo_4


Az ellenfelem.hu a mai napon, 2015.06.02-án a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kommunikációs ügynökségének meghívására részt vett a budapesti Honvéd Judo Szakosztályának edzőtermében tartott Sambo bemutatón. A rendezvény keretein belül vezető oroszországi sambo edzők és versenyzők tartottak látványos bemutatót és nyílt edzést az érdeklődőknek.


A hivatalos közleményben foglaltak szerint:


"A szambó Magyarországon kevéssé ismert küzdősport. Ezért is vállalta fel az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége és a SAMBO Világszövetség (FIAS) a rendezvény megszervezését a Roszatom szponzori támogatásával. A fegyver nélküli önvédelem orosz iskolája csaknem száz éves. A szambó eredetileg egy orosz mozaikszó, amely az önvédelem fegyver nélkül orosz kifejezések összetételéből és rövidítéséből keletkezett. Eredetileg támadó-, pusztakezes harci technika volt, a cselgáncs és a szabadfogású birkózás ötvözete. Ma már sportként művelik, amatőr szabályzattal. Sokáig a moszkvai Dinamo volt a bázis egyesület, 2003 óta hivatalosan elismert és kiemelt nemzeti orosz sport.


A szambó a világ egyetlen olyan sportja, amelynek berkeiben az orosz nyelv a nemzetközi kommunikáció hivatalos nyelve. Oroszországban több mint 300 ezren, köztük 60 ezer fiatal sportoló 589 sportiskolában foglalkozik ezzel a sportággal. Kifejlesztői annak idején nagy gondossággal vizsgálták a világ összes akkor ismert küzdősportját, amelynek célja az orosz hadseregben a közelharc eredményesebbé tétele volt.Magyarországon a Magyar Sambo Harcművészeti Szakszövetség fogja össze a négy magyarországi szambó harcművészeti klub tevékenységét."





A bemutató finomabb dobásokkal indult, melynek során egy férfi, majd egy női párost láthattak a jelenlévők. A dobásokat levitelek követték, többször feszítésekkel befejezve. Ezután fejvédős light sparring következett, ahol szintén nagyon szép leviteleket, láb- ill. karfeszítéseket, dobásokat láthattunk. Miután ennek is vége volt, egy kis szünet jött, aztán szép lassan indult a gyakorlás, a szabad edzés. A szabad edzésen a résztvevő érdeklődők segítséget kaphattak mind hazai, mind pedig a moszkvai delegáció tagjaitól technikájuk csiszolásában.


Az eseményen részt vett dr. Tóth László a Magyar Judo Szövetség elnöke, Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkár, Kovács Antal, ill. Papp Imre, a Magyar Sambo Harcművészeti Szakszövetség elnöke.



A Nemzetközi Sambo Föderáció (FIAS) Budapestre érkező küldöttségének névsora:


1. TABAKOV Szergej Jevgenyijevics – a FIAS ügyvezető igazgatója, az Orosz Föderáció érdemes edzője, a küldöttség vezetője.


2. MAKSZIMOV Dmitrij Valerijovics – a FIAS sportigazgatója, érdemes sportmester, négyszeres sambo világbajnok, a Moszkvai Nemzetközi Grand-Prix cselgáncs-verseny 2004. évi győztese a Szuper-A kategóriában.


3. KABANOV Dmitrij Boriszovics, nemzetközi sportmester - legfelsőbb kategóriájú edző, négyszeres sambo világkupa-győztes, az oroszországi bajnokság háromszoros bronzérmese, az orosz sambo bajnokság győztese és kétszeres bronzérmese, a 2005. évi világbajnokság bronzérmese, többszörös cselgáncs világkupa győztes és helyezett.


4. KONAKOV Alekszander Nyikolajevics – Oroszország sambo válogatottjának, az Oroszországi Szambó Föderáció végrehajtó bizottságának tagja.


5. KOPICSEV Alekszander Jurijevics – harci és szolgálati sambo instruktor.


6. SZERJOGIN Szergej Jurijevics – sambo és cselgáncs sportmester.


7. HADZSIJEV Szergej Jurijevics – sambo és cselgáncs sportmester.


8. KALINYIN Gyenyisz Alekszandrovics sambo és cselgáncs sportmester.


9. KONDRATENKO Olga Szergejevna – sambo és cselgáncs sportmester.


10. ANOHINA Anzselika Valerijovna – sambo és cselgáncs sportmester.


11. SZOLOMAHIN Alekszander Nyikolajevics – sportújság-író, a FIAS apparátusának munkatársa.