Technikák - A változó terhelések

Új rovatunkban különböző technikákat mutatunk be Nektek, elsősorban azokból az öltetekből és anyagokból, amiket Ti küldötök be a számunkra. A "Technikák" nyitó részében a debreceni Grizzly Grappling Team egyik versenyzője és edzője Fekete Dániel, készített számunkra egy írást és hozzá egy videót.


23beb04a5a96c598ece48b226a68bd76


Legyen szó akármilyen fajtájáról a küzdősportnak, el kell ismernünk, hogy az erő és állóképesség növelése, fejlesztése legalább olyan fontos, mint a technikai tudás megszerzése.


A saját értelmezésemben a technikai tudás adja a vezérlést, de a test hajtja végre azt – ezt sose felejtsük el, ezért igyekezzünk különös figyelmet fordítani arra, hogy megfelelő mennyiségben és megfelelő módszerekkel fejlesszük a kondíciónkat. Ebben a sorozatban, ehhez próbálok segítséget nyújtani.


Sokan megelégszenek azzal, hogy adott gyakorlatokat, a lehető legnagyobb súllyal vagy ismétlés számmal hajtsanak végre, vagy minél rövidebb idő alatt teljesítsenek adott célokat. Ez egy részről jó dolog, vitathatatlan, azonban számomra nem elég.


Amikor technikai edzés van, olyan feladatokat csinálunk, olyan technikákat gyakorlunk, amelyek versenyen vagy éles helyzetben előfordulnak. Ezekből tanuljuk meg, hogy a küzdelem hevében felismerjük a helyzeteket melyeket ha kihasználunk akkor fölénybe kerülhetünk, de emiatt fejlődik ki a veszély érzet, a rutin is ami nem engedi hogy valami veszélyes dologba mi magunk kerüljünk bele.


Az erőnléti és állóképességi edzéseink egy részét is érdemes ilyen gondolatmenet szerint felépíteni.


Az első részben egy igen gyakori szituációra nézünk egy egyszerű gyakorlatot, amit bármelyik edzőteremben meg lehet csinálni egyedül is, és bízok benne, hogy ezen a feladaton keresztül kicsit bele láttok majd az én gondolkodás-módomba.


Képzeljük el, ott vagyunk a grappling meccsen, vagy akár a ketrecben, keressük a fogást az ellenfelen, szorosan össze vagyunk kapaszkodva, próbáljuk megszerezni a belső pozíciót. Egy ideig próbálkozunk eredménytelenül, amikor hirtelen megszűnik a klincs, felfedezzük ellenfelünk védelmén a rést és ott a lehetőség bemenni lábra. Ez ugye egy elég gyakori szituáció.


Nézzük meg kicsit jobban, hogy mik történnek eközben:
Klincsben, dolgozik az egész test, az ellenfelünk tömegének jelentős részét és az erejét kell megtartanunk, kontrollálnunk. Ez egy folyamatos terhelés, ráadásul elég nagy. Általában ha nagyon szűken mozognak az ellenfelek, akkor ez egy kis területen, kisebb sebesség mellett lezajlódó része a küzdelemnek (nem maximális gyorsaságon történik, a küzdőtér egyik oldalától a másik oldaláig)


Adjunk pár jelzőt ehhez a részhez: nagy külső terhelés, statikus, hosszabb időtartam.


Ezután, valamilyen okból megszűnik a klincs, és ott a lehetőség egy villámgyors lábra menetelre.


Nézzük meg alaposabban ezt a lábra menetelt is, hogy mik történnek ilyenkor:
Megszűnik a külső terhelés, azaz a saját súlyunkat kell mozgatnunk, mindezt a lehető leggyorsabb, legerőteljesebb módon.
Adjunk ehhez is pár jelzőt: nincs külső terhelés, dinamikus, rövid időtartam.


Ha megnézzük ezeket a jelzőket akkor láthatjuk, hogy  ellentétesek. A test tehát benne van egy adott helyzetben, amiből egy pillanat alatt váltani kell. És erre fel kell készíteni a testet!


A sorozat első gyakorlata pont ebben segít. Nem szükséges hozzá semmi más, mint egy két kezes rúd és néhány tárcsa.


1. Guggolásból, vegyük fel a rudat a vállunkra, vagy a mellkasunk elé.
2. Végezzünk egy guggolást, miközben elől tartjuk a súlyt.
3. Vállról vagy mellkastól toljuk ki a fejünk felé a súlyt, anélkül hogy a lábunkkal lendületet adnánk.
4. A nyakunk mögé engedjük vissza a súlyt lassan, kontrolláltan.
5. Végezzünk egy guggolást a súllyal a nyak mögött.
6. Amikor jövünk fel guggolásból, azzal a lendülettel toljuk ki a súlyt ismét a fejünk felé.
7. A súlyt magunk elé engedjük le, majd tegyük vagy ha van rá lehetőség dobjuk le a súlyt.
8. Amint a súly elengedtük vagy letettük, amilyen gyorsan lehet hasaljunk el a rúd előtt. A mellkasnak érni kell a földet. Legyünk teljesen merőlegesen a rúdra, és a rúd és a fej közt legyen egy 20-30 cm távolság.
9. Amint a mellkasunkat leérintettük, amilyen gyorsan tudunk ugorjunk vissza állásba, és ugorjunk át a rúd másik oldalára.
10. Megismételjük ezt a hasalást, de fontos hogy a fejünk a rúd felé nézzen és merőlegesek legyünk rá.
11. Majd kezdjük elölről a gyakorlatot.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=sl4Yj94G_rg&w=560&h=315]


Olyan súlyt használjatok, amivel 4-5 ismétlést tudtok megcsinálni a feladatból.


Amint látjátok, a gyakorlat elején, egy nagyobb súlyt kell hosszabb ideig mozgatnunk, majd hirtelen váltunk és a saját súlyunkat a lehető leggyorsabban gyorsítsuk fel.


A gyakorlatban bele lehet tenni súlyemelő elemeket is (a súly felvétele) de anélkül is kivitelezhető.


Remélem adtam ötletet, hogy saját magatoknak is találjatok ki hasonló gyakorlatokat, melyek a sportágaitokra jellemző terhelés váltakozásokon alapulnak.


A felvétel Debrecenben a CrossFire Gym-ben készült.


logo


Fekete Dániel


Grappling és Sport Ju Jitsu magyar bajnok