Bakuban rendezik az "európai" Olimpiát

Június 12. és 28. között első ízben rendeznek Európai Játékok néven versenyt, melynek rendezői jogát Azerbajdzsán és annak fővárosa, Baku kapta meg.


baku_2015_logo


A döntés még 2012-ben született meg, hogy a Pánamerikai Játékokhoz hasonló mintára egy Európa Játékok néven futó rendezvény hoz létre az Európai Olimpiai Bizottság. A gyűlésen részt vett természetesen hazánk delegációja is, élén Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével.


Az Olimpia több jegyét hordozza majd magában a verseny, így nem maradhat el az ünnepélyes megnyitó és a záróünnepség sem, de lesz külön "faluja" a sportolóknak és az újságíróknak is. Annak ellenére, hogy az egyik legfontosabb kvalifikációs verseny a 2016-ban Rióban megrendezésre kerülő Olimpiára, itt tilos lesz az olimpiai jelképek használata, és viselése.


Az 50 nemzet közt hazánk is ott lesz Azerbajdzsánban, mi pedig portálunk profiljából adódóan elsősorban a küzdősportok szempontjából járjuk körül az eseményt. A programban szerepel majd birkózás, cselgáncs, karate, ökölvívás, taekwondo és sambo is.  A 30 sportág közt tehát 6 küzdősport is megtalálható, ami nem mondható rendkívül rossz mennyiségnek.




[caption id="attachment_6421" align="aligncenter" width="550"]bakucsapatgy2 Bakuban is a magyar lányok lesznek a legszebbek! /fotó: judoinfo.hu/[/caption]

Judósaink számára mondhatni triplán fontos lesz a bakui verseny, hiszen - amellett, hogy kvalifikációs torna a jövőévi Olimpiára - Európa-bajnokság is egyben.


Az is eldőlt már, hogy hazánk zászlaját a Világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózónk, Veréb István viszi majd a megnyitón. A zászlóvivőt további 199 magyar sportoló követi majd, így összesen 200 magyarért szoríthatunk majd a jövő pénteken kezdődő I. Európa Játékok során!