Lábmunka alapok - gyakorlatsor


A lábmunka fontosságát rendszeres olvasóink számára nem kell már hangsúlyoznunk. Ezúttal ismét egy egyszerű, jól használható gyakorlatsorral jövünk, egy drillel, ami segít bevésni egy fontos dolgot: hátrafelé ne mozogj egyenes vonalban. Ezt természetesen minden edző rengetegszer elmondja, mert el is kell mondania. Azon túl, hogy sokszor feledékenyek vagyunk, sok mindentől függ, mennyire ill. meddig tudjuk az instrukciókat észben tartani. A körülményekről nem is beszélve. Nem kell senkinek ecsetelnünk tán, mennyire más egy edzőtermi, gyakorló szituáció is mi a helyzet egy sparring, netán egy éles meccs során.


A tanulási folyamatot felgyorsítandó, természetesen a lábmunka kapcsán is alkalmazhatunk ún. drilleket bizonyos helyzetekben, különböző dolgok rögzítésére. A drillek mozdulatok, mozdulatsorok, mozgás-minták, melyeket azok készség-szintűvé válásáig ismételünk, így adott szituációkban nem kell majd gondolkodnunk, hanem minden reflex-szerűen jönni fog magától. A küzdősportok egy jelentős része az izommemóriáról szól. A drillek azért is jobbak, mint a tiltás, annak ismétlése, hogy mit nem szabad, mit ne csináljunk, mert ezen instrukciókat észben kell tartani, figyelni kell rájuk, szemben a drillekkel bevésett helyes mintákkal.


A jó drill az edzőnek is segít abban, hogy ne kelljen önmagát annyiszor ismételnie. A boksz edzés, vagy bármilyen állóharc esetén, amikor a lábmunka kerül szóba, valahol a legelején szerepel a körözés, amint azt a videón is láthatjuk. Ez is egy drill, de mivel lehetne a dolgokat hatékonyabbá tenni? Egy korábbi cikkünkben beszéltünk már a lábmunka kapcsán a lépésről és a fordulásról. Amennyiben az irányok, ill. ez megvan, össze lehet kombinálni kicsit a dolgokat. Próbáljuk ki az alábbiakat.


Egy menet erejéig csináljuk a következőket:


- hátralépsz egyet,
- kilépsz, hogy helyet csinálj
- kifordulsz
- ismétled a fentebbi lépéseket


https://www.youtube.com/watch?v=tedZfpY_Wx0

Miért egy menetig kell csinálni? Első sorban az ismétlés miatt. Így rögzülnek maguk a mozdulatok, de azzal, hogy tartod magad a választott sportod szabályai által előírt menet-hosszhoz, szoktatod, csiszolod az érzékeidet is. Jobban fogod érezni, hogy hol is jársz egy menetben, hanyadik percnél nagyjából, anélkül, hogy erre különösképpen figyelned kéne vagy gondolkodnod rajta. Bevésed a mozdulatokat, hogy egy hátralépés után nem még több egyenes vonalú - nagyban kiszámítható és ennél fogva kihasználható - mozgás jön, hanem fordulás.


Természetesen ez a lábmunka-gyakorlatsor is még tovább variálható, hiszen a hátralépés után jöhet a már említett és ismert körözés, megtorpanásokkal, irányváltásokkal. Megállsz egy ponton, hátralépsz egyet és megint körözni kezdesz. Ha csinálsz a fentebb említett kifordulós gyakorlatsorból két menetet, kettőt pedig a körözésből, máris van négy teljes meneted. Nem rossz, nem? Rádobhatsz még két menetet, ahol a kifordulást és a körözést is gyakorlod együtt és máris hat meneted van! És még egyet sem ütöttünk!


Ha később hozzáveszel ütéseket, kombinációkat, rúgásokat, fejmozgást, mikor már az alapok jól mennek, a variációk száma megsokszorozódik. Idővel akár nehezítheted is - jöhetnek a bokasúlyok, kisebb kézi súlyzók. De ezt már a kreativitásotokra bízzuk! Irány a terem és edzőtök felvigyázó szemei! Jó gyakorlást!