Európa Játékok - Baku a kulisszák mögött

Európa olimpiáján Magyarország fantasztikusan teljesít, jelenleg a 3. helyen állunk az éremtáblázatban. Az első alkalommal megrendezett Európa Játékokon van egy sportág, aminek indulói több szempontból is sporttörténelmet írtak. A birkózók Bakuban többszörösen öregbítették a magyarok hírnevét, csupán egy finom, hazai levest hiányolnak a kint töltött napjaikból. Lessünk be velük a kulisszák mögé!




[caption id="attachment_6736" align="aligncenter" width="503"]Megnyitó ceremónia fotó: Magyar Birkózó Szövetség[/caption]

A testes azeri borok nélkül is mámorító a hangulat Bakuban, ugyanis már a pénteki megnyitó ünnepségen rivalda fénybe került a birkózás: a magyar csapat zászlaját a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István vitte. Európa első olimpiáján azonban nem csak a zászlóvivés tapad a birkózók kezéhez, az Európa Játékokon a 28 éves Korpási Bálint szerezte az első magyar érmet, amellyel sporttörténelmet írt a fiatal versenyző. Korpási eddig az egyetlen magyar sportoló, aki Bakuban a dobogó második fokára állhatott.


Hogy néz ki egy nap a sportolói faluban?

A sok edzés és az érmek besöprése mellett a birkózók, ha tehetik, bevetik magukat a tűz és a szél városának tartott Baku utcái közé, de a sportolói faluban is remekül eltölthetik az időt. A csodás azeri főváros mellett a szállásuknál kialakított rekreációs helyiségben verik meg a külföldi vetélytársaikat csocsóban, léghokiban, sőt még videojátékokban is.


Fokozódik a hangulat a riválisok között

A rengeteg munka kifizetődő, a magyar csapat eddig 7 arany büszke tulajdonosa, amiből kettőt a kirobbanó formában birkózó Sastin Marianna és Barka Emese szerzett. A két hölgy egyébként nagy riválisa egymásnak, mivel a szeptemberi Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságra csak az egyikük juthat ki. Az állás eddigi egy-egy, Barka Szófiában, Marianna Dormagenben aratott győzelmet. A kettejük közti végső összecsapásra július 24-26. között kerül sor Lengyelországban.


Ezzel az ellentéttel is megbirkózva azonban nagyon jó a hangulat Baku sportolói falujában. A diadalittas győzelmek után természetesen az ünneplés sem maradhatott el.


Csak a leves hiányzik


A gasztronómia is alig kifogásolható, sokféle ételből lehet válogatni: van tészta, pizza, húsok, rengeteg gyümölcs, de egy valamit nagyon hiányolnak a birkózók az étrendjükből, ami nem más, mint a leves. Kint a hőmérséklet egyébként rendkívül magas, időnként viszont feltámad a szél, és hoz magával homokot is, amit annyira azért nem élveznek a sportolók. Szállásuk sokban nem különbözik az olimpiai falutól, csupán annyiban, hogy lényegesen kisebb.


A szörnyű baleset őket is megrázta

A bakui Európa Játékok sportolói falujában sajnálatos módon egy súlyos baleset is történt, csütörtökön elütött egy busz három osztrák szinkronúszót. Sastin Marianna a balesetről így számolt be: „Mi már csak másnap értesültünk róla. Amikor mentünk edzésre, akkor egy segítő ránk szólt, hogy ne az úttesten, hanem a járdán menjünk, ez akkor még nem is tűnt furcsának. Amikor visszajöttünk edzésről, akkor mondták az orvosi szobában nekünk, hogy mi történt. Mindenkit megrendített a tragédia, és nagyon együtt érzünk a lányokkal, de sajnos nem tudunk nekik segíteni.”


baku_2015_logo


A bakui Európa Játékok június 28-áig tart, kövessük nyomon, és drukkoljunk együtt a magyar versenyzőknek!


/forrás: Magyar Birkózó Szövetség/