Dehidratáció – A szomjúság belülről fakad

manycorner


Dehidratáció. Legtöbben már találkoztunk a fogalommal, ha más nem akkor, mikor gyermekként felhívták a figyelmünk arra, hogy a grundon való focizás közben ne felejtsünk el inni, mert különben kiszáradunk. Nos, röviden és tömören ez a dehidratáció. Köznyelvben kiszáradás. Járjuk azért kicsit körbe a témát.


A víz alkotja az emberi test tömegének megközelítőleg a 70%-át, de ez az százalék több tényezőtől függően változhat, értve ezalatt az kort, testsúlyt és a fizikai állapotot is. Ezen felül a víznek több fontos szerepe is van a szervezetünk működését tekintve, szállítja és segíti a tápanyagok feloldódását a szervezetben, hogy csak a 2 legfontosabbat említsük.


A bevitt folyadék a bőrön keresztül izzadással, vagy a vesén át, vizelet formájában távozik a szervezetből.


A sportolás szempontjából talán az előbbi az, amit érdemes kicsit boncolgatni. Egy tartósan meleg környezetben végzett aktív testmozgás során (például egy nyári futás) akár 2 liter folyadéknak megfelelő izzadtság távozhat a bőrön át óránként. Nem elhanyagolható, hogy az izzadtsággal együtt nátrium is távozik, melynek ugyancsak fontos szerepe van, hiszen szerepet játszik az izmok működésében és az anyagcserében. A nátriumvesztés mértéke szervezettől függően egy aktív sportoló esetében elérheti a a 2500-3000 mg/órát is! Nem szabad tehát elfeledkezni az elvesztett nátrium pótlásáról sem!


A kiszáradás jelei nem feltétlenül csak a szomjúság érzésével kezdődnek. Tünetei épp úgy a fejfájás, a fáradékonyság, de nem ritka az izomgörcs és szédülés sem. A folyadékvesztés nem törvényszerű, hogy izzadással karöltve történik meg a szervezetben, így például egy úszót is épp úgy fenyegetnek ezek a tünetek. De az izzadáshoz visszakanyarodva, bizonyára többen tapasztalták már az edzések utáni minimális (1-2%) súlyvesztést. Ennél azonban több is történik, a vér mennyiségéből is veszik el ilyenkor, és ez alatt nem (csak) a sparring utáni orrvérzést kell érteni.


A megfelelő folyadékszint fenntartásához ajánlott a versenyt vagy egyéb terhelést megelőző 24 órában elegendő folyadékot vigyen be szervezetébe a sportoló, és közvetlenül az edzés vagy verseny előtti 1-1,5 órában további 1-2 pohár az ajánlott. Az ajánlott napi mennyiség 17 és 90 év közt 2-2,5 liter a férfiak esetében, a nőknél ez valamennyivel alacsonyabb. Az adatok általánosságba véve értendők, tehát egy aktív sportoló esetében ez a szám lényegesen eltérhet a 2-2,5 litertől. Az edzés utáni folyadék mennyiségéről is megoszlanak a vélemények, egyes források szerint minden elvesztett fél kilogramm után 5 dl víz ajánlott. Ez azonban ugyancsak szervezettől és testfelépítéstől függő tényező. Nem beszélve a táplálék-kiegészítőkről, ami végképp egy más teljesen más téma, és számtalan variáció és lehetőség létezik.


A dehidratációtól való félelmünkben könnyen áteshetünk azonban annak a bizonyos lónak a másik felére is. Ebben az esetben megnövekszik a test folyadéktartalma, és egyes esetekben a túlzott vízbevitel sóhiánnyal együtt fejfájást, álmosságot vagy hányingert okozhat, de a koponyán belül megnövekedett nyomás korlátozhatja a vér áramlását, ami rohamokhoz és akár halálhoz is vezethet.


Érdemes tehát odafigyelni szervezetünkre a sportolás előtt, alatt és után is!