Sarokba szorítva - megoldások

sarokba-szoritva-header

Múltkori írásunkban a ring-rutin egy offenzív aspektusáról beszéltünk, ahol is a cél ellenfelünk útjának elvágása, sarokba szorítása, miközben lehetőségeket teremtünk magunknak támadásaink minél hatékonyabb bevitelére. Mit lehet tenni hát egy agresszívan előre menetelő ellenféllel szemben, aki nem akar elfáradni, jön előre és igyekszik sarokba szorítani minket? Amennyiben le akarunk győzni egy ilyen ellenfelet nemcsak a megfelelő eszközökre lesz szükségünk eszköztárunkból, de egy stratégiára is.


Az eszköztár elemei


Először is nagyon komolyan használni kell a dzsebet. Gyors, pattanós, erős dzsebre van szükség, ami meggátolja az ellenfelet, hogy csak úgy lerohanjon. A dzseb egyben egy távolságmérő eszköz is, mellyel a komolyabb ütéseket készíthetjük elő. Amennyiben nem vagy túl keveset használod, úgy ellenfeled sokkal gyorsabban és könnyebben zárhatja a kettőtök közötti távot, közel léphet, ahol is komoly gondokat okozhat.


A dzseb gyakorlásakor érdemes a zsákozásnál szokásként rögzíteni, hogy nem megyünk hátrafelé. Menj előre, lépj oldalra, körözz a zsák körül, de ne indulj el hátrafelé. Amint elindulsz, a tér fogyni kezd és rövid időn belül a sarokban, a ketrec falánál vagy a köteleken találhatod magad. Amennyiben a defenzív eszköztárad megfelelő, nem is lesz szükséges nagyon hátrálni.


Minél agresszívabb, minél közelebb jön, annál könnyebb lesz előle kifordulni. Ha távolságot tart, gyors lehajolással közelebb lehet kerülni és onnan már ismét csak ki lehet fordulni. Ha a fordulás nem megy, egy pillanatnyi összekapaszkodással körbefordíthatod és akár a sarokba is helyezheted, ahol már könnyen lehet, hogy ő kerül bajba.


Egy ilyen ellenfél, aki sokat üldöz, jön utánad, általában nyitva lesz a középvonalban az egyenesre. Íme egy egyszerű kombináció:


https://www.youtube.com/watch?v=AY0ZaFdbP4Q

Fontos, hogy a hátsó kezet előkészítsük a dzsebbel és próbáljuk úgy időzíteni, hogy az ellenfél bele lépjen, amitől az ütés ereje, hatása megsokszorozódik. Ez a klasszikus 1-2 kombináció elgondolkodtatja majd az ellenfelet és elbizonytalanítja, hogy csak úgy neked menjen. A lényeg, hogy az ellenfelet távol tartsd, de ha középtávra vagy kifejezetten közel kerül mégis, akkor tudnod kell, hogyan távolítsd el onnan.


A fő fegyvereid a rövid, gyors, pontos és erős horgok és felütések lesznek. Egy jó kombináció lehet például a hátsó kezes felütés, amit egy vezető kezes horog követ, majd az esetleges ellencsapások alá buksz, kifordulsz és ismét jöhetnek a dzsebek. Akik szeretnek hajszolni, általában elég jó állal rendelkeznek és a védelmük is jó, így nem árt, ha konzisztensen, az elejétől fogva támadod a testet. Főleg a későbbi menetekben ez döntő tényező lehet.


Mozgás


Ne állj le. Egy olyan ellenféllel szemben, aki jön utánad, hajszol, a legrosszabb, amit tehetsz, ha megállsz előtte vagy elindulsz hátra. Laterális mozgásra van szükség - mozogj oldalirányba, körözz. Ha normál alapállású vagy, akkor mozogj a balod felé, ellenkező esetben jobbra. Az ilyen irányú mozgás ellenfeledet meggátolja abban, hogy komolyan egyensúlyi pozícióba kerülhessen, neked pedig jobb szögeket tesz lehetővé, melyekből beviheted támadásaidat. Amennyiben lépsz is egyet vagy kettőt hátra, ne egyenes vonalban tedd!


Miután ellenfeled folyamatosan jön előre, képesnek kell lenned nem csak a laterális mozgásra, de arra is, hogy a hátsó lábadra támaszkodva harcolj. Ha egyszerűen, egyenese vonalban közelít és nem tudja elvágni az utad, mert nincsenek meg a módszerei erre, akkor laterális mozgás esetén csak körbe-körbe fog követni, jönni utánad és nem fog tudni beszorítani.


Ha mégis beszorítana valaki, ami bizonyos helyzetekben/ellenfelek ellen elkerülhetetlen lehet, fontos, hogy ne sokáig maradj így. Sarokba szorítva lenni nem jó móka. Próbálj kilépni, kifordulni és szembefordulni ellenfeleddel. Ha pedig elveszíti a türelmét és csapkodva rád ront, kapaszkodj vele össze. Stílustól függő, de egy bokszmeccs nem lesz túl szép a sok klincseléstől, mindenesetre fontos, életmentő dolog lehet. Ha nem is szép, gondolj arra, hogy nyerni vagy ott, nem szépségversenyt készülsz nyerni. Nem azt mondjuk, hogy annyit kell összekapaszkodni, mint Floyd Mayweather Jr, de Andre Ward egy elég jó példa lehet.


Példák


Az első példánkban a Mayweather vs Castillo visszavágót láthatjátok. Az első, pontokon eldőlő mérkőzés nagyon közel volt, azonban itt Mayweather minden kétséget eloszlatott. Gyönyörű lábmunka, elképesztő kontrák!


https://www.youtube.com/watch?v=8lgpeXrt26E

A nagy nyomást kifejtő, ellenfeleiket folyton üldöző és felőrlő bokszolók tán legnagyobbika, Julio Cesar Chavez egy nagyon vitatott meccse az alábbi, Pernell Whitaker elleni. A fordított alapállású Whitaker a hátsó lábáról harcolta végig az egész meccset, folyamatosan jobbja felé körözött, Chavez pedig nem tudott mit kezdeni vele és teljesen kifulladt. Whitaker egyértelműen nyert, az egész küzdelmet ő irányította, mégis döntetlenre hozták ki.


https://www.youtube.com/watch?v=Ek8aUWdJPrg