Bjj - A siker ára

[caption id="attachment_536" align="aligncenter" width="504"]bjj-fingers Paulo Miyao deformált kezei[/caption]

Minden fizikalitást igénylő sport, főleg amennyiben azt versenyszerűen űzik, gyakorol egyfajta terhelést a testre, mint egészre, ill. annak részeire. Húzódások, zúzódások, repedések, kiugrott vállak, törött ujjak és hasonlók - ahogy többek között például arról 'A sikerek útján' c. sorozatunkban megszólaló fiatal sportolókkal kapcsolatban olvashattátok - elkerülhetetlenül velejárói a versenyzésnek és edzésnek. A csúcson levőkre ill. az oda igyekezőkre ez pedig hatványozottan igaz.


Legyen szó judóról, birkózásról, jiu jitsuról, bjj-ről vagy éppen sziklamászásról, kosárlabdáról, ujjaink kapcsán komoly terhelésre számíthatunk, így nem kell meglepődni, ha előbb-utóbb sérülés következne be, hiszen idővel ez egész biztosan elkerülhetetlen lesz. A napi terhelés lassan nyomot hagy majd ujjaidon, bütykeiden és az ujjak beszalagozása ugyan segíthet, de természetesen ez sem 100%-os garancia. Mindenesetre ezek a vékony, gyógyászati célú, pontosan az ujjakra kitalált szalagok komoly szerepet játszhatnak abban, hogy néhány hátráltató sérülést elkerülj, ill. hamarabb gyógyulj fel, ha már megvan a baj.


A világ egyik jelenleg legjobb bjj harcosa, Keenan Cornelius a napokban így írt saját kezeiről:


"Egy évtizednyi Jiu-Jitsu során a kezeim rendesen lepusztultak. Azt mondanám, hogy az ujjaim mobilitása körülbelül 20%-ban elveszett. Többé nem tudom ökölbe szorítani a kezeimet, ezért pl. ha az utcán rosszra fordulnak a dolgok, kénytelen vagyok a Bas Rutten által elhíresült, nyitott tenyeres pofonokat osztogatni. Számtalan ficam, egy szakadásos törés, jópár szakadt ujjperc a mérleg, de büszke vagyok arra, amivé váltak - 10 évnyi fojtás, szorítás, kapkodás formálta göcsörtös karmokká."


És bár büszkének büszkék lehettek, de azért a bajt talán nem árt mégis kerülni, elébe menni. Pontosan ezért az alábbiakban egy egyszerű, ám hatékony szalagozást mutatunk, mely a bjj és judo gyakorlóinak segíthet, hogy erősebb markolásra legyenek képesek, ugyanakkor csökkentsék a sérülés bekövetkezésének lehetőségét is. Következzen Xande Ribeiro!


https://www.youtube.com/watch?v=oCRffx_SS-0

/bjjee nyomán/