Pillanatképek - Frank Shamrock

Frank Shamrock! Pillanatképek rovatunkban egy újabb legendát, az MMA egyik nagy alakját, úttörőjét mutatjuk be nektek!

Frank Shamrock


Az 1972-ben Frank Alisio Juarez III néven született gyermeknek szinte senki sem adott volna sok esélyt. Apja korán elhagyta a családot, hippi feleségét, aki egyébként egy szigorú közösségben, Jehova tanúi között nőtt fel. A már két gyermekes nő itt találkozott a mexikói férfival, Frank Alisio Juarez II-vel, akitől aztán még két gyereke született, mielőtt az előző férfihoz hasonlatosan ő is lelépett volna.


A később Frank Shamrock néven legendássá vált harcos élete állandó instabilitás volt. Tizenkét éves korától fogva különböző nevelő szülőknél, csoportokban, krízis központokban helyezték el, néhányszor pedig a törvénnyel is meggyűlt a baja.


Mielőtt "A legenda" becenvére hallgató MMA harcos, a sokszoros bajnok Frank Shamrock megszületett volna, Frank Alisio Juarez III a poklok poklát járta meg - molesztálták, semmibe vették, bántalmazták, ami - nem meglepő módon - nem vezetett jóra. Shamrock egy kétségbeesett pillanatában fegyveres rablást követett el, aminek következményeként állami börtönben végezte.


Amikor a '90-es évek elején a híres-hírhedt Folsom börtönből kiengedték, nevelőapja, Bob Shamrock a Lion's Den - azaz Oroszlánbarlang - terembe küldte, ahol fogadott bátyja, a később szintén legendássá vált Ken Shamrock edzett.


Az első alkalommal rögtön egy próbával fogadták - 500 guggolás, 500 lábemelés, 250 fekvőtámasz után a bika erős, földharcban igen jó Ken ellen kellett küzdenie. Az élmény mondhatni sokkolta. Fogalma sem volt, hogy kopoghat, Ken pedig hezitálás nélkül tekerte ki ízületeit, térdeit, bokáját.


Körülbelül négy nap kellett hozzá, hogy Frank ismét le tudjon menni egy lépcsőn. De valamiért újra és újra visszatért. Három évnyi börtön, fegyház, majd némi edzés után egy szép napon Frank Shamrock hirtelen aztán Japánban találta magát, amit Ken intézett el neki.


Nyolc hetet élt, edzett egy dojo-ban, de nagyjából senki sem tudta, hogy miért is. Ő maga sem. Az ok nem más volt, minthogy Ken benevezte az 1994-es tokiói King of Pancrase tornára... Első ellenfele egy őrült kopasz holland volt, nyolc Pancrase küzdelemmel a háta mögött. Bas Ruttennek hívták... Shamrock többségi pontozással, de legyőzte a hollandot, azonban - torna révén - máris készülhetett a következő küzdelemre.


A hányattatott sorsú Shamrock elmondása szerint első tíz meccsén szinte halálra volt rémülve. A küzdelmekben többször is megállt egy pillanatra, hogy körülnézzen, felfogja, hogy valóság-e mindez, sportból küzdeni valakivel, rengeteg ember előtt. Harcra korábban életében mindig csak a túlélés, az önvédelem érdekében volt szüksége.


De valóság volt. És bár a következő, Rutten utáni meccsén az est során kopogtatták, már tudta, hogy rátalált valamire, aminek részese akar lenni. Ezen az úton született meg Frank Shamrock, "A legenda". Az az ember, aki majd' két évtizedig uralta aztán a sportot, nagyjából minden elképzelhető címet megnyert, legyőzött minden akadályt és bajnokká vált minden értelemben.


https://www.youtube.com/watch?v=v7kpfDUPYZc