Ez volt a Harcosok Klubja 22

Szerkesztőségünk a Harcosok Klubja 22 gála Józsa Sándor vs Obrankovics Zsolt meccsére (WFL) toppant be. A Budapest Top Team számára összeségében igen jóra sikerült este volt, hiszen nem csak Furkó László állította meg térd KO-val ellenfelét a 3. menetben K1 mérkőzésén, hanem Józsa Sándor is, méghozzá az első menet első percében.




[caption id="attachment_5153" align="aligncenter" width="504"]/fotó: Sas Gábor/ /fotó: Sas Gábor/[/caption]

Viszonylag gyorsan mentünk is tovább, jött a következő fight, melyen Nnadi Kristóf és Benkovics András csaptak össze. Benkovics sokat mozgott, taktikusan, pontosan találgatott dzsebjével, test ütéseivel és egyhangúlag vitte az első menetet. Ez a második és a harmadik menetben is folytatódott, ahol Benkovics több szép test találatot bevitt, legtöbbször elmozgott.


Nnadi ugyan agresszívabbnak tűnt, üldözte ellenfelét, kezdeményezőbb volt, de Benkovics többet és tisztábban talált. Az extra menet ezért is volt meglepő kicsit jelen sorok írója számára. Ebben a menetben sem történt nagy változás, fordulat, viszont a fáradás miatt a technikák pontatlanabbakká váltak és egy mélyre sikerült rúgás is becsúszott, ami Benkovicsot nem tette túl boldoggá. A találkozót megosztott pontozással nyerte végül Benkovics András.


A hangosabb szurkolói megnyilvánulások csak itt kezdődzek igazán, hiszen jött Góman Renátó és Ritter Pál csatája! Góman agresszívabban kezdett, és bár több összekapaszkodásból végül mindketten a földre kerültek, összességében Góman volt sikeresebb a klincselések terén. A másodikat szintén ő kezdte be keményebben és bár az elején volt pár nagyobb találata, fáradni kezdett, amit Ritter meg is érzett.


A harmadik, utolsó menetre a Harcosok Klubja 22 gálán a hangulat a tetőfokára hágott. Góman ismét kimértebbé vált, jobban megválogatta technikáit és több szép, nagyobb találata is volt, jobban gazdálkodott az erejével. Lehet, hogy összefutnak még a jövőben, de ezt a találkozójukat Ritter nyerte megosztott pontozással. Mindenesetre az egészen nyilvánvaló volt, hogy a fiúk mindent beleadtak és a ringben hagytak, aminek megfelelően hatalmas tapsot is kaptak.


Ismét egy WFL párosítás jött - érkezett Bácskai Dávid és Hegyi Richárd összecsapása. Hegyi nem csak, hogy jól élt a magasság-különbségből adódó előnyével, de nagyon komoly tempót diktált. Az első menet nagy részét Bácskai klincsbe fogva töltötte, ahol Hegyi számtalan sok térdest indított arca, feje, teste irányába.


A másodikban Bácskai kezdett jobban, rövid időn belül négyszer is földre borítva ellenfelét. Hegyi részben az első menet komoly tempója, részben a borítások miatt elfáradt, a hatodik/hetedik borítás után pedig Bácskai egyértelműen átvette a menet irányítását. Sarokba szoritotta Hegyit, támadta, klincsbe fogva térdelte és hamarosan számolni is kellett rá.


A harmadikra aztán okosabban, a taktikán valamit módosítva jött ki Hegyi, igyekezve pontokat gyűjteni, távol tartani Bácskait, több kombinációt ütni. A negyedikben még egy álló guillotine-val is megpróbálkozott a köteleknél, de végül a fojtás nem sikerült. A menet mindenesetre a köteleknél ért véget, és Hegyi nyerte.


Az ötödikre a fáradtság már nagyon kijött a kemény menetek és tempó után a fiúkon. Hegyi nem tudta már távol tartani kellő hatékonysággal az egyre beugró Bácskait, aki összesen olyan ötször vitte borítással, söpréssel. Ez a menet Bácskaié lett, de Hegyi hármat azért elvitt. A mérkőzést és a WFL övet - ugyan megosztva - de Hegyi Richárd nyerte.


Fábián Kristóf és Bakacs Dezső összecsapása, egy nagyszerű muaythai superfight következett, ami várhatóan nagy csatára sikeredett. Fábián rögtön agresszívan terelt, Bakacs pedig szép kontrákat mutatott. Ugyan többnyire szépen körözött, igyekezett kerülni a klincset, mégis több nagyobb találatot kapott.


Fábián kreatívabb, változatosabb ütőnek bizonyult, életveszélyes félütemű, megállító vagy olykor bizonyos ütései mögött érkező térdeseivel. Fábián a második menetet is egyhangúlag hozta és igazából csak az maradt kérdés, hogy végig megy-e, végig mehet-e a meccs, ha így megy tovább. Edzői döntés alapján végül Bakacsék a harmadik menetet nem vállalták a sérülések megelőzése érdekében, így nyert Fábián Kristóf. Súlycsoportjában nagyob nehéz lesz neki ellenfelet találni itthon.


Jött az általunk is ízekre szedett, nagyító alatt vizsgált Görbics Gábor vs Spéth Norbert találkozó, a Harcosok Klubja 22 leginkább várt, fő összecsapása! Spéth szépen dolgozott testre, lábra, de Görbicstől is láthattunk pár nagy, csípős rúgást. Összességében az első menet elég kiegyenlítettnek tűnt.


gorbics-vs-speth-lead


A másodikban Görbics furcsán agresszívan jött ki, ami több dologra engedett következtetni. Az egyik, ahogy az elemzésünkben is írtuk a meccs előtt, lehetséges, hogy egy minél gyorsabb befejezést szeretett volna, hogy pihenhessen, majd készüljön a következő csatára, ami a Kickbox Világkupa lesz. A másik, ami felötlött, hogy esetleg sérülés történt, ezért szeretné hamarabb befejezni. Esetleg a felkészülés nem sikerült úgy és nem volt öt menetre berendezkedve.


Számítása majdnem sikerült, hiszen utaltunk már Spéth azon tendenciájára a meccs előtt íródott elemzésünkben, hogy - olykor a küzdelem heve, máskor az ellenfél agressziója váltja ezt ki nála, - szemmel láthatóan úgy érzi, hogy egy-egy agresszív akció után neki is mutatnia kell valamit, ilyenkor pedig siet, kapkod kicsit és ezzel kockáztat.


Az egyik ilyen rohammal Görbics kiprovokálta, hogy Spéth agresszívebben, de felelőtlenebbül ellentámadásba menjen át, üldözni kezdje, majd mikor Görbics látszólag a ring sarkába szorult egyenes vonalban támadva rárohant, tévesen ítélve meg a helyzetet, a távot, lent felejtve kezeit és szó szerint beleszaladt egy nagy jobb egyenesbe, ami le is küldte.


Megdermedt a levegő. Hat-hét hosszú másodpercig, amíg a padlón térdelő Spéthre számoltak, az sem volt biztos, hogy tudja folytatni. Szintén az elemzésben írtuk még - a hasonló résekből a pajzson 1-2 is elég lehet a nagyot ütő Görbicsnek. És majdnem így is lett. Spéth azonban felállt, regenerálódott és még egy söprés is belefért a részéről a menet vége előtt!


A harmadikra teljesen helyre rázódott, szép toló- és testrúgásokat mutatott, söpörte Görbics hátsó tartó lábát és vitte is menetet. Fordulni látszott a kocka. És valóban így volt. A negyedikre világossá vált, hogy itt már Spéth vezette a táncot, terelte Görbicset. Inkább ő diktálta a tempót, ill. azt, hogy mikor és hol történjenek az ütésváltások a szorítóban. Görbics ugyan mutatott még pár szép lábrúgást, de inkább reagált, Spéth pedig kétszer-háromszor még borította is.


Az ötödikben egyértelmű volt, hogy Görbics már csak drámai befejezéssel nyerheti meg a találkozót. De ezt Spéth is tudta. Odafigyelt, rögtön a menet elején söpört egyet, Görbics pedig sokadszorra kényszerült a padlóról feltápászkodni. Ez, azon túl, hogy demoralizálólag is hat, igen sok energiát kivesz az emberből.


Kicsit később Spéth még egyet söpört, Görbics pedig már szemmel láthatóan fáradt volt. A főként reakciókra, defenzív szerepre kényszerített Görbics ellenében magabiztosan hozta már ezt a menetet is, ill. a mérkőzést, melyet egyhangúlag megnyert! Nagy teljesítmény volt ez a fiatal harcostól, akinek - hasonlóan Fábián Kristófhoz - igen nehéz lesz már itthon ellenfelet találni.