Kovács Mária érmes lehet a boksz vb-n!

kovacs-maria-asztana-2016-illusztracio-lead


Az idén 74 ország 285 ökölvívójával rajtoló asztanai olimpiai kvalifikációs női ökölvívó-világbajnokság az utolsó kvótaszerző viadal a női bokszolók számára, s a három ötkarikás kategóriában, az 51, a 60 és a 75 kilogrammban az első négy-négy versenyző jut ki a játékokra. Ezekben a súlycsoportokban a magyarok már korábban búcsúztak.


A csapat tagjainak vereségei után a gerincműtét és hosszadalmas lábadozás után visszatérő világ- és Európa-bajnok magyar bokszoló, a magyar női ökölvívás legeredményesebb versenyzője, Kovács Mária végre megtörte a jeget és az üzbég Ezozahon Melieva ellen pontozással nyert, ezzel pedig bejutott a 17 indulóval kezdő 81 kilogrammosok negyeddöntőjébe. Az éremért - a hazai szövetség tájékoztatása szerint - kedden lép majd ringbe az amerikai Franchon Crews ellen.


A baltimore-i Crews olimpiai reményei még 2015 októberében foszlottak köddé, amikor is egy megosztott pontozásos vereséget szenvedett 2-1-re Tika Hemingway ellenében az amerikai keretválogató tornán, Memphisben. A nyolcszoros amerikai bajnok, 2012-ben a Világbajnokságon ezüstérmes Crews olasz ellenfél felett aratott domináns győzelme után sem szándékozik visszább venni a tempóból, célja egyértelműen az asztanai dobogó legfelsőbb foka.


Kovácshoz hasonlóan kedden, tehát holnap bokszol majd a 12 indulóval kezdő, +81 kilogrammos kategóriában szereplő Markó Ágnes. Ő erőnyerőként rögtön a legjobb nyolc között kezd, azaz máris éremért léphet ringbe. Ellenfele az üzbég-kínai mérkőzés győztese lesz 24-én délután.