Csernoviczki Éva ismét ezüstérmes Bakuban

Csernoviczki Éva ezüstérmet nyert a cselgáncsozók bakui világkupa-versenyén, a 48 kilogrammosok között.


csernoviczki_eva1


Remekül versenyzett a magyar Európa-bajnok, izraeli, kubai és francia ellenfelet győzött le pénteken. Ám a jobb térde megsérült, ezért a döntőre már ki sem tudott állni. Csernoviczki eddig is olimpiai kvótát érő helyen állt, és újabb sikerével megerősítette pozícióját.


Egyetlen dolog jár a cselgáncsozók fejében: Rio de Janeiro. A bakui világkupa-verseny az utolsó esély azoknak, akik még nem kvalifikálták magukat az olimpiára, és azoknak is, akik a kiemelt helyekért küzdenek. A Grand Slam-viadalon 500 pont jár a győzteseknek, ami kvótát érhet a nyári játékokra. Ezért indultak ilyen sokan az azeri fővárosban: 449 dzsudoka, köztük 280 férfi és 169 nő, mindannyian harcra készen – jelentette tudósítónk a helyszínről.


A férfiaknál az orosz Mihail Puljajev győzött a 66 kilogrammos súlycsoportban, és ezzel jó esélye nyílt arra, hogy ő képviselje hazáját Rióban. A döntőben a kazah Azamat Mukanov volt az ellenfele. Ez a küzdelem nem tartott sokáig: 29 másodperc kellett az orosznak egy ippon értékű dobáshoz. Ezzel el is dőlt az aranyérem sorsa. A vesztes kazah a jövő héten hazai tatamin, az Almati Nagydíjon léphet egyet fölfelé a dobogón.


A bakui közönség egy bronzérmet ünnepelhetett pénteken, ez volt az azeri cselgáncsozók legjobb eredménye.Tarlan Karimov a belga Kenneth Van Gansbekével mérkőzött. A rendes időben nem dőlt el a találkozó, a hosszabbításban viszont Karimov 61 másodperc után ippont hajtott végre ellenfelén, és ezzel megszerezte a harmadik helyet.


A nőknél az 57 kilós súlycsoportban a japán Yosida Cukasza diadalmaskodott. A döntőben magabiztosan verte a brit Nekoda Smythe Davis-t. A sors fintora, hogy a győztes valószínűleg így sem lehet ott Rióban, mert az olimpiai és világbajnok Macumoto helye megkérdőjelezhetetlen a japán válogatottban.


A nap meglepetését egy japán fiatalember okozta a 60 kg-os súlycsoportban. Nagayama Riudzsunak ez volt az első nagyobb versenye a felnőttek között. Parádésan mutatkozott be. Elbúcsúztatta a tapasztalt azeri Orhan Szafarovot, egészen a döntőig menetelt, és ezüstérmet szerzett.


A nap akcióját szintén a 60 kilósoknál láthatta a közönség. Az elkövető az üzbég Dijorbek Urozbojev, az áldozat a hongkongi Yu Kin Ting volt. A ritkán látható megoldás természetesen ippont ért.


/forrás: hu.euronews.com/