A felszerelés alapjai - kickbox és muay thai

Túl vagy az első pár edzésen és döntöttél? Ideje, hogy bevásárolj és beszerezd a legfontosabb cuccokat, melyekből érdemes, hogy sajátod legyen! A felszerelés alapjai!

bandázs

Vannak termek, ahol tudnak ugyan kölcsönözni neked némi felszerelést, de ezek gyakran elég öregek, rossz állapotúak és nem is túl tiszták. Jobban jársz hát, ha bizonyos dolgokból sajátot szerzel be. Nézzük, hogy mi az, amire szükséged lehet az első pár hónapodhoz.



Bandázs

A kezeinkben 27 csont van. A bandázs a védelem elengedhetetlen eszköze. A bandázsod olyan, mint a zoknid. Tele lesz az izzadtságoddal, szagoddal. Jobb, ha 2-3 pár van otthon, attól függően milyen gyakran edzel, így mindig van tiszta, friss, amikor a többi mosásban vagy a szennyesben figyel.


Nagyon fontos felszerelés! Mennyire? Ne is menj zsák közelébe, ha nincs megfelelően bekötve a kezed, ugyanis igen könnyen megsérülhet a csuklód. Ha kesztyűt tervezel húzni, bandázs is legyen rajtad. A védelmen túl az izzadságodat is felszívja és nem is túl drága.


Különböző hosszúságú és anyagú bandázsokat kapni, így az, hogy milyet használsz, igazából rajtad múlik. Ha nagy a kezed és a a kesztyűdben lévő hely is elég nagy, érdemesebb a hosszabbat használni, de nagyjából ennyi. Nem szabad elfelejteni, hogy a bandázs csak akkor védi meg a kezed, ha szakszerűen használod!


a felszerelés alapjai - bokszkesztyűk



Kesztyűk

Ahogy az elején említettük, gyakran a termek is adnak tanulóiknak és egy ideig rendben is lehet, ha azt használod, de meglátod, hamar megszeretsz majd egy bizonyos pár kesztyűt. Ezzel csak az a baj, hogy elég idegesítő lesz, ha épp valaki más használja majd, amikor te szeretnéd. Még dühítőbb, ha esetleg egyszer arra érkezel, hogy szétmenve találod a sarokban. És akkor még nem is beszéltünk a szagokról, higiéniáról.


A sajátod mindig jobb illatú lesz (feltéve, hogy megfelelően ápolod), jobb állapotban lesz a párnázott része és mindig rendelkezésedre áll majd, amikor csak akarod. Ha csak egy párat engedhetsz meg, 16 unciásat (oz) vegyél, ellenkező esetben érdemes lehet egy másik 12 vagy 14 unciásra is beruházni, arra az esetre ha a sebességen szeretnél dolgozni a zsákon. Sparringra mindig 16 unciásat használj.


Vásárláskor mindig vidd magaddal a bandázsodat is és fáslizott kézre húzd fel a kesztyűket! Rutinnal azonnal érzed, hogy mi a jó, de egyébként arra kell figyelni, hogy ne lötyögjön, ne legyen nagy játéka a kezeiden, amikor azok ökölbe vannak szorítva. Érdemes többet is felpróbálni és utána választani. Ne feledd, hogy a kesztyűk méretétől, súlyától függetlenül a belső méretek is különbözőek, pont azért mert az emberek kézfeje is eltérő méretű.


ugrálókötél



Ugrálókötél

Elég sok teremben a bemelegítés szerves része az ugrálókötelezés. Az edzések előtt saját szakálladra, önszorgalomból is csinálhatod pár percet, hogy bemelegíts. Elég olcsó dologról van szó, így mindenképp érdemes venni egyet. Könnyű, kis helyen is elfér és majdnem mindenhol használhatod. Pár dologra persze figyelni kell a mérettel kapcsolatban, de a témában írt cikkünkben hasznos információkat találhattok ezen felszerelés kapcsán is.


fogvédő



Fogvédő

Ha sparringolni akarsz, a fogvédő egyszerűen elengedhetetlenül fontos. A felszerelés fontos alapja. Nélküle könnyen elveszíthetsz egy vagy több fogat is, megsérülhet az állkapcsod és mivel az alsó része szabadon tud mozogni, könnyebben kaphatsz agyrázódást is az ütésektől vagy akár a nyelvedre is ráharaphatsz (extrém esetben le is haraphatsz belőle).


Az emberek gyakran összevérzik a fogvédőiket, ráadásul ott vannak még a betegségek is, mint a hepatitis, herpesz, stb. Ne használd másét, ne add kölcsön sajátod és ne cserélgessétek egymásét! Milyen a jó fogvédő? Mire kell figyelni vásárlásnál? Mik a különböző típusú fogvédők előnyei és hátrányai? Ezekről itt olvashatsz.


a felszerelés alapjai - sípcsontvédő



Sípcsontvédő

A sípcsontvédőre nem biztos, hogy egyből szükséged lesz, de ha sparringolsz, drilleket gyakoroltok egymáson, akkor valószínűleg igen. Ez az edzéseken úgy is ki fog derülni. Ha azon kapod magad, hogy gyakran használod a teremét és az edzések megkövetelik, akkor érdemes lehet venned egy párat.


Ha vásárlásra adod a fejed, győződj meg róla, hogy megfelelő védelmet biztosít az adott darab ill., hogy nem túl szoros vagy laza. Ha olyan szorosra veszed, amilyenre csak tudod és mégis mozog, körbe lehet forgatni a lábadon, akkor egyértelműen túl nagyot választottál. A sípcsontvédőnek illeszkednie kell és nem szabad nagyon mozognia, amikor sparringolsz vagy drilleket gyakoroltok.


Ha kezdő vagy a full-contact drillek, sparring nem valószínű, így - teremtől és edzőtől függően - elég sokáig megúszhatod akár fogvédő, sípcsontvédő, szuszpenzor vagy fejvédő nélkül. A többire viszont érdemes lesz beruháznod, hiszen szinte elengedhetetlen eszközök lesznek edzésed, fejlődésed során.


Irány a terem, jó edzést!