Rés a pajzson - Raymond Daniels

Raymond Daniels! Rejtvény? Misztikum? Kétségtelenül egy rendkívül kemény, nehéz stílusú harcossal hozta össze a sors Benedek Zsoltot, azonban nincs lehetetlen, sem megoldhatatlan feladat! Nézzük!

raymond_daniels


Megszokhattátok már, hogy olykor komolyabb, technikai elemzésekkel jövünk (így pl. a Spéth vs Görbics meccs kapcsán), azonban most egy újabb párosítás mozgatta meg fantáziánkat! Szeptember 17-én itt a Bellator Kickboxing gálája, melyet Budapesten, a SYMA csarnokban, a TEK gálán tartanak, ahol Benedek Zsolt a rendkívül veszélyes amerikai, Raymond Daniels ellen lép kötelek közé!


Raymond Daniels sorra produkálja a leglátványosabb kiütéseket, bármerre is járjon. Megjárt már több szervezetet, szép eredményeket könyvelhetett el a GLORY-ban is, manapság pedig a Bellatorban aprítja ellenfeleit. Rendkívül gyors, robbanékony, atletikus, sokat mozog és az utóbbi időben kezei is sokat fejlődtek. Mit lehet hát tenni ellene? Milyen stratégiával, technikával érhet ellene el sikereket Zsolt? Nézzük!



Test, test és megint csak: test

Mint már említettük, Daniels sokat mozog, így elég nehéz tisztán eltalálni a fejét. Főleg úgy, hogy közben ne nyíljunk meg a nagy ellencsapásokra, a beszúró ütésekre. Mondhatni közismert, hogy milyen jól tud távolságot létrehozni, zárni, kiforogni, szögben kilépni. Pontosan ezek miatt a sarokba, ill. a kötelekhez szorítani kulcsfontosságú tényező.


Danielssel kapcsolatban a legtöbben ott követik el a hibát, hogy üldözni próbálják, menni utána, pedig szögekben kéne támadni és így csapdába ejteni.  Nyomás alatt kell tartani, de első sorban lábmunkával, nem pedig az ütések nagy számával! Ha sikerül fenntartani a veszélyérzetét, akkor Daniels kénytelen lesz vezetni a táncot, amire ellencsapásokkal lehet válaszolni. Ezeket első sorban a testére kell összpontosítani.



Ez az egyik legfontosabb kulcsa a küzdelemnek - folyamatosan támadni kell a testet. Minden támadásnál, kombinációnál be kell vinni testütéseket! Erre a célra pedig mindkét kezet használni kell! A mozgékonyságát, tempóját igen nehéz lesz fenntartania, ha közben folyamatosan kapja testre az ütéseket. Ez a lábmunkája ritmusát, ezáltal pedig a támadásait ill. a kezdeményezőkészségét is megzavarja. Ha tudja, hogy közelről biztosan kap párat testre minden alkalommal, akkor ez mentálisan és fizikálisan is zavarni fogja.



Dzseb és távolság

Fontos észben tartani, hogy egyenes vonalban nem lehet csak úgy felé sétálni. Iszonyúan fontos fegyver ellene a dzseb (sima, dupla, tripla), az ugrasztó/ijesztő dzseb és bármi, amivel meg lehet gátolni, hogy irányítsa a csapásváltásokat vagy hogy tisztán és "sértetlenül" be- ill. kilépjen.


Akik megverték, mind komoly dzseb-munkával készültek ellene (ld. a Valtellini és a Holzken meccseket). Ütéskor ellentámadták, nem hagytak helyet, hogy előnyére használja atletikus képességeit. Az ütések változatossága és a távolság nagyon fontos. Horog-távnál messzebb nem szabad engedni. Dolgoztatni kell és nem szabad, hogy ő döntse el, mikor lazul, hátrál, mikor kapcsol rá, mikor támad.


A dzsebre, ill. a fentebb leírtakra az egyik jó példa a már futólag említett Valtellini meccs. Az intelligens nyomás-kifejtés, a változatosság, a horog-távolságon tartás mind láthatóak itt.


https://www.youtube.com/watch?v=2lW0ZSyI0CM
Amik működhetnek:

1) Nyomás alatt tartás és agresszív kontrázás. Támadást kell provokálni és kontrázni. Ismét csak hangsúlyozni lehet, hogy mennyire fontos a testére menni: ezt a legegyszerűbb eltalálni konzisztensen, erős ütésekkel.


2) Aktív, változatos dzseb használata (fejre, mellkasra, testre). Ez segít az erős ütések előkészítésében, de egyfajta védelmi vonalként is szolgál és segít a sarokba/kötelekhez szorításban, mivel mindig lefoglalja Danielst valamivel.


3) Minden alkalmat meg kell ragadni az összeakaszkodásra és a test megdolgozására.


4) Ha elindul, hogy kikörözzön valamilyen irányba, horgokat kell használni! A fej is jó lehet, de a test mindig elérhetőbb. Ha blokkolja is, akkor is hatással lesz rá, de Zsolt így nem kerül rossz pozícióba. Ha nagy erővel a fejre menne és nem talál, azzal nagyon rossz helyzetbe kerülhet, amit Daniels azonnal ki is tud használni.


Természetesen a lábait rúgni nagyon eredményes lehet, de jelen sorok írója szerint a kulcs itt is a dzseb, amivel elő lehet készíteni a rúgásokat (is). Előkészítés nélkül egy olyan gyors kezekkel, lábmunkával bíró ember ellen, mint Daniels, lábrúgásokkal próbálkozni végzetes.


Ahogy a bevezetőben említettük, Daniels kezei sokat javultak, szóval a köteleknél tartás önmagában még nem lesz garancia. Nem lehet csak csépelni, hanem meg kell dolgozni a nyitányokért és megválogatni a pontokat, ahol támadjuk. Nem így:




Összefoglalva

Összességében tehát a testre mért ütések és rúgások a kulcs-tényezők Daniels ellen. A fentebb leírtak pedig akkor is jól működhetnek, ha valaki nem olyan robbanékonyan gyors, atletikus, mint Daniels.


Sajnos nem lehet megúszni, hogy ne legyen adok-kapok jellegű a dolog, így minden azon múlik, mennyire jól tudsz majd Zsolt navigálni az ilyen nehezebb pontokon, veszélyzónákban. De fontos lesz, hogy amikor ellentámad, mindenképp több csapással válaszoljon. Daniels ellen, az ő tempójában nem lehet egy-egy ütéssel eredményeket elérni. Ez az ő világa. Minden alkalommal, amint lehetőség van rá, kombinációkat kell összerakni ellene!


Hajrá Zsolt!


ghajji-bellator-2_6cf6ce5771fd6a1d15700bd90475852e