Erős a 61. Bocskai Emlékverseny idei mezőnye

Idén 24 országból 170-en kerekednek fel, hogy részt vegyenek a szerte a világban igen jó hírnévnek örvendő Bocskai Emlékversenyen.


A mieink közül 23 férfi és 6 nő versenyző indul, a külföldiek közül a lengyelek és az ukránok indítanak teljes csapatot, 10-10 főt a férfiaknál. Összesen egy-egy bokszolót hoz Örményország, Izrael, Monaco és Wales. A decemberi férfi Magyar bajnokság mind a tíz győztese jelezte részvételét a versenyen.


Harcsa Zoltán azonban még nem tud bokszolni, neki a magyar bajnokság utáni héten műtötték a kezét, porcdarabokat szedtek ki a könyökéből és március elejéig várnia kell az idei bemutatkozásra. A Rióban is szerepelt versenyző ezzel idő és lépéshátrányba kerül, mert idén nyáron Harkovban Európa-bajnokságot, az ősszel Hamburgban Világbajnokságot rendeznek.


A mieink tavalyi eredménye 3 arany (Nyéki, Bacskai, Sávoly), 1 ezüst (Varga), 3 bronz (Csóka,Harcsa, Nagy Bence), azaz kitűnő szerepléssel zárták a Bocskait (akkor csak férfi kategóriákban folyt a verseny). Hetük közül négyüknek lesz lehetőségük vagy az ismétlésre vagy a jobb helyezés elérésére. A mezőny legnagyobb csillagai közt lép a kötelek közé a brit Európa-bajnok ezüstérmes Harvey Horn (49kg), a lengyel Eb ezüstérmes Igor Jakubowski (91kg) és a kínai Jianguan Hu (52 kg), aki Rióban bronzérmet nyert, de mivel legyőzőjét az orosz világbajnok, Aloiant dopping használat miatt kizárták, a kínai eggyel előreléphet.


A Bocskai Emlékverseny további legnevesebb szereplői: Vjaceslav Gojan(Moldova) Európa-bajnok 2011-ben (56 kg), olimpiai bronzérmes (2008), Dmitri Galagot (Moldova) Európa-bajnoki ezüstérmes  2013-ban(64 kg), Szergei Novikov (Fehéroroszország) Európa-bajnoki bronzérmes  2013-ban (91 kg), Magomed Omarov (Oroszország) Európa-bajnok 2011-ben (+91 kg), Idén a gyengébbik nem képviselői is újra ringbe szállnak az emlékversenyen. Részükre kizárólag a három olimpiai súlycsoportban lesznek mérkőzések, 24 nő szereplésével.


A nőknél kiemelést érdemel a 2016. évi angol Európa-bajnok Natasha Gale (75kg), az ifjúsági olimpiai bajnok lengyel Elzbieta Wojcik (75kg) és a kínai csapat tagjai: Chang Yuan ifjúsági olimpiai bajnok, 51 kg), Yin Junhua  olimpiai ezüstérmes (2016, 60 kg), Li Qian olimpiai bronzérmes (2016, 75 kg).


A 61. Bocskai Emlékverseny február 8-án, szerdán a selejtezőkkel kezdődik a debreceni Oláh Gábor utcai sportcsarnokban, az elődöntőket pénteken, a döntőket pedig szombaton rendezik meg.


A diákok 300, a felnőttek 600 forintért válthatnak belépőt, a 14 évnél fiatalabb gyermekek és a nyugdíjasok pedig ingyen tekinthetik meg a küzdelmeket.


/A Magyar Ökölvívó Szövetség sajtóközleménye/