Karate Eb - Hat magyar érem a végeredmény!

Karate Eb! Nagyszerűen sikerült a korosztályos magyar karate válogatott számára a Szófiában megrendezett kadet, junior és U21-es Európa-bajnokság!

Karate Eb


A mieink egy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárták az Eb-t! Ez a sportág történetében a második legjobb magyar szereplés. A bolgár fővárosban Hárspataki Gábor Európa-bajnoki címet nyert, Czagány Dóra és Baranyi Zsófia ezüstérmes lett, György Dániel, Kiss András és Kapdebo Botond pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.


A korábban az U21-es világ- és Európa-bajnoki címet is nyert Hárspataki Gábor előzetes célja az volt, hogy Eb-arannyal búcsúzzon a 18-20 éves korosztálytól. Ez sikerült is neki! A 75 kg-osok között senki sem tudta megállítani! Öt győztes mérkőzést követően ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel.


Hárspataki Gábor az elmúlt években már a felnőttek között is sok szép eredményt ért el, oszlopos tagja a nagy válogatottnak. Az újabb rangos diadal pedig azt mutatja, hogy a feltörekvő generációnak világszinten is az egyik legjobbja. Ez a korosztály pedig éppen ideális korban lesz akkor, amikor a karate 2020-ban bemutatkozik majd a tokiói olimpián.


Czagány Dóra – aki korábban a kadetként (14-15 évesek) Eb-ezüst- és bronzérmet is nyert – ezúttal a junior (16-17 évesek) lányok +59 kg-os súlycsoportjában tudott második lenni. Baranyi Zsófia az 54 kg-os kadet lányok között szerzett ezüstjével eddigi legnagyobb sikerét érte el.


A 84 kg-os György Dániel juniorként már nyert Európa-bajnoki bronzérmet, és örömteli, hogy ezt meg tudta ismételni a majdnem felnőttek között is. A 60 kg-os Kiss András szereplésén nem látszott, hogy elsőéves U21-es ként lépett tatamira, szintén harmadik lett, akárcsak a világversenyen újonc Kapdebo Botond (kadet 70 kg).


A magyar korosztályos válogatott korábban csak egyszer teljesített világversenyen a mostaninál jobban, amikor 2014-ben a Lisszabonban lebonyolított Európa-bajnokságon tizenegy érmet nyertek fiataljaink.


/A Magyar Karate Szakszövetség sajtóanyaga nyomán/