Állj! - Szakadásos sérülések a küzdősportban

Szakadásos sérülések. A küzdősportok szinte bármely ágáról is beszéljünk, elkerülhetetlen, hogy a testet és különösképpen a fejet ért behatások olykor súlyos, látványos sérüléseket okozzanak. De a látvány még nem minden.

szakadásos sérülések lead

Attól mert valami látványos, még nem biztos, hogy súlyos és fordítva. A látvány többszörösen is csalóka lehet. Ami nem látványos - értsd nem dől belőle a vér nagyon - az még lehet komolyabb, mély sérülés, melynek - ha a mérkőzést nem állítják meg, kellemetlen, sőt, súlyos következményei lehetnek.


Ezért is van minden gálán a ring mellett kellő tapasztalattal, rutinnal rendelkező orvos, aki megvizsgálva a sérüléseket dönt a továbbiakról. Felelőssége igen nagy, hiszen azon túl, hogy olykor győzelem és vereség ura, döntéseinek következményei sokkal messzebb hatóak.


Emberekről, egészségükről, akár szeme világukról van szó és pontosan ezért súlyos hibáknak, tévedéseknek büntetőjogi felelősségre vonás is lehet az eredménye.


Mikor állítják hát meg a meccset szakadásos sérülések esetén? Mikor kell elgondolkodni azon, hogy szabad-e tovább engedni egy-egy ütközetet? Nézzük!


A szakadási zónák


A fej, illetve arc szakadási zónáit 9 csoportra, 3 főbb, kritikusabb zónára lehet osztani. Ezek:


1) A tarsalis lemez/könnyzacskó
2) A vermilion határ
3) Szemüreg fölötti (SON)/trochlea feletti idegek (a homlokcsont alsó ívén)
4) Orrnyereg
5) Szemüreg alatti ideg (ION)
6) Orr-ajaki redő az arc-artériával,
7) Felületes halántéki artéria arcidegekkel (a zygomaticus csontnál)
8) Arc-artéria a rágóizmoknál
9) Mentalis ideg


szakadas_serules_zonak

A tarzális lemez/könnyzacskó, a vermilion határ (az ajak hámátmenete) és az orrnyereg sérülései (pl. törés) esetén - az egészségügyi következmények miatt - azonnal el kell gondolkodni a mérkőzés leállításán.




[caption id="attachment_14614" align="aligncenter" width="504"]szakadas_serules Egy a meccs azonnali leállítását igénylő sérülés a szupraorbitális/szupratrochleáris idegeknél, mely részben már a tarsalis lemezt is érinti.[/caption]

A többi zóna esetén a sérülés súlyosságától, mélységétől függően kell az orvosnak döntést hoznia. A hosszútávú következmények olykor súlyosak lehetnek, szövődmények léphetnek fel.


A ring melletti orvos feladata, döntése sokszor igen népszerűtlen, hálátlan dolog, azonban mindenkinek meg kell értenie mennyivel fontosabb egy ember egészsége, mint egy győzelem vagy vereség a sérült versenyző mérlegén.


Olykor sérülés sincs, a meccset mégis meg kell állítani, be kell dobni a törölközőt. Ehhez pedig tapasztalat kell szintén. Aki nem volt maga is kötelek között vagy ketrecben párszor, nem nagyon értheti mi zajlik a menetek között. Ezt nem lehet elmagyarázni.


A harcosok sarkában ülőknek egy kicsit okosabbnak, tapasztaltabbnak kell lenniük a versenyzőjüknél, miközben egy kicsit kevésbé olyan bátrak. Amikor úgy döntenek, hogy megállítanak egy küzdelmet, mérlegre teszik az ember biztonságát, egészségét és a győzelmet. A mérlegnek pedig mindig az előbbi felé kell billennie.


https://www.youtube.com/watch?v=RnG4pDLKQOg