EBI Combat Jiu-Jitsu - A földharc jövője?

Eddie Bravo célja a kezdetektől egy MMA környezetben veszélyes, a ketrec világára kihegyezett NoGi bjj stílus, melynek gyakorlói a hátukról is igen veszélyesek. Eddig kialakított rendszerét, az EBI tornákat most még tovább gondolta. Ez a Combat Jiu-Jitsu!

Eddie Bravo Combat Jiu-Jitsu lead


Jövőre, tehát 2017-től, miután szabályváltozások következtében az amerikai törvények értelmében kiskorúnak számító személyek nem vehetnek részt a bjj tornáin, Bravo ezért régi vágyát, tervét vette elő. A megüresedett három speciális meccs esetében így a combat jiu-jitsu szabályait használják majd, egy négy fős torna keretében.


Az engedélyeket Bravo már évekkel ezelőtt megszerezte. Csak az hátráltatta, hogy nem akarták neki hagyni, hogy ketrecen kívül alkalmazza a szabályokat. De miről is van szó? Mi az a combat jiu-jitsu?


Akinek ismerős a Pancrase a régi időkből, az sejtheti miről van szó. Az EBI combat Jiu-Jitsu tornákon a földön a szabályok a nyitott tenyerű ütéseket a fejre engedélyezni fogják, melyek további sub-lehetőségeket nyitnak majd meg a versenyzők számára. Ettől még nagyobb izgalmakat várnak, amire Bravo és elég sok a sportot űző ember szerint szükség is van. Szerintük, ellentétben mondjuk az MMA-val, - melyet egy laikus is képes lehet azonnal értékelni, élvezni -, a csak Gi-ben űzött, szinte teljesen a pontok, pozíciók és időhúzás felé elment bjj a szélesebb tömegeknek eladhatatlan.


Bravo elmondása szerint egyébként minden marad a régiben az EBI tornákat illetően. A 16 fős torna formátum, a 10 perces menetek + overtime (amolyan extra menet). A változás "csak" annyi lesz, hogy a földön a tenyeres csapások engedélyezettek lesznek.


És hogy mégis hogyan kell ezt elképzelni? Amint említettük, Bravo az engedélyeket évekkel ezelőtt megszerezte, 2012-ben pedig már volt is ilyen meccs. A különbség, hogy sikerült elérnie, ne csak 3x3 perces menetek legyenek és ne kényszerítsék őket egy ketrecbe. Marad tehát az EBI színpad és az eredeti felállás. Íme a már említett, 2012-es meccs:


https://youtu.be/DbfngqfFwJg?t=906

Gondoljunk csak bele, mikor Gordon Ryan, Yuri Simões, Garry Tonon, Eduardo Telles, Eddie Cummings, Joe Soto, Denny Prokopos és hasonló nevek vetik be magukat ilyen szabályok mellett. Garantáltan még izgalmasabb meccseknek nézünk elébe!