Jóga és táplálkozás


Minden sportolóban felmerül a kérdés hogy hogyan táplálkozzanak, hogy elérjék a céljaikat. Sok cél van - van aki fogyni szeretne, van aki erősödni ill. formásodni, egészségesebbé válni vagy épp méregteleníteni. Mindenkinek más a célja és ebben személyre szabott tanácsok szükségesek, amelyek az adott személy igényei szerint vannak kialakítva, annak függvényében, hogy éppen most tömeget szeretne növelni vagy esetleg fogyni, formásodni.


Ebben mindenképpen érdemes egy a táplálkozásban jártas szakemberhez fordulni. Ennek több oka is van. Az első fontos szempont az, hogy nem mindenki teste és szervezete egyforma és ami esetleg az egyik test típusnak jó lehet, a másiknak lehet, hogy nem lesz hatásos. Persze a puding próbája az evés, de nagyon sok ember küzd ételallergiával és egyéb panaszokkal is. Ezért minden esetben javasolt egy táplálkozási szakemberhez fordulni és kikérni a véleményét!


Az alábbiakban azonban szeretnék a kedves olvasóval néhány fontos alapelvet megosztani. Ezek ugyan nem lesznek nagy titkok, de sajnos sokan nem tudatosak még mindig ilyen téren.


- Naponta együnk legalább 5-6 alkalommal keveset, de minőségi tápanyagokat tartalmazó ételeket
- Hagyd ki a táplálkozásodból a fehér cukrot, fehér lisztet és sót amennyire lehet.
- Sok nyers étel fogyasztás (délelőtt gyümölcs, mert az frissít, napközben teljes kiőrlésű gabonákat és magvakat fogyasszunk, mert ezek energiát és lendületet biztosítanak, délután már inkább zöldségeket együnk, mert elősegítik a méregtelenítést)
- Soha ne együk túl magunkat - a kellemes telítettség érzéséig bőven elég. Egyél egyszerre egy ökölnyi ételt. A gyomrunkat félig étellel, egynegyed részt pedig folyadékkal töltsük meg. A maradék egynegyed részt pedig ezzel biztosítjuk az emésztési folyamatoknak.
- Este 6 után már ne egyél, csak ha este kemény edzésen voltál. Akkor viszont utána egyél valami fehérjedús és szénhidrátban szegény ételt. Mozarella sajt, párolt zöldség, sovány túró stb.
- Napi minimum 3 liter víz.


Tápanyagban és nyomelemekben gazdag természetes ételek:


- Teljes kiőrlésű gabonák
- Cukormentes müzlikeverékek, mindenféle magkeverékkel
- Egyéb gabonák, mint barna rizs, köles, amarant, tönköly búza,
- Fehérje bevitel: szejtán, tofu, hüvelyesek, nyers olajos magvak, sovány túró, natúr yoghurt, sovány sajtok, gabonahúsok, halak és tojás (bár ez utóbbi kettő nem mindenkinek ajánlott)
- sok nyers zöldség, gyümölcs


Táplálék-kiegészítők:  alga termékek, búzafű lé, lépes méz, virágpor, farkas bogyó (lícium)


Ezek az egészséges táplálkozás alapjai. Eddig sem volt titok, de ha tudatosan betartod és egybe kötöd heti két-hátom edzéssel vagy jógázással, vagy szimplán csak mozogsz valamit, akkor csodálatos változásokat fogsz észrevenni magadon - mind külsőleg, mind belsőleg - pár hónap múlva.


Elsősorban olyan természetes táplálékokat kell magunkhoz vennünk, amelyek a természet elemei által (Nap, víz, levegő, talaj) érlelődtek, másodsorban fontos, hogy ezek megfelelő körülmények között teremjenek Isten ajándékaiként. Az olyan táplálék, amely feldolgozott állapotban kerül fogyasztásra, netán olyan élőlények húsából származik, amelyek már a maguk számára feldolgozták a különféle növényekben lévő természetes energiát, csakis másodrendűek lehetnek. Ezeknek az ételeknek emésztése során számos mérgező melléktermék keletkezik testünkben, amelyek egészségünkre ártalmasak lehetnek.


„az leszel amit eszel”


Ha személyes tanácsokat vagy részletesebb információt kérsz, írj a kantortamas1 (kukac) gmail.com címre.


forrás: nitayoga.com
jogapont.hu