A fekete övre készülve - Keresztesi Péter

[caption id="attachment_4763" align="aligncenter" width="504"]keresztesi-harnos Harnos Imrével[/caption]

Úgy gondolom, hogy a  megállapítás miszerint ezer tanítványból egy lesz csak fekete öves - állja a helyét. Valahogy ezt az arányt tapasztalom én is, mint Zen Bu Kan Kempo edző. De miért is ennyire magas a lemorzsolódás? Miért van az, hogy szemben a harcművészetekkel más sportokat az emberek életük végéig tudnak csinálni. Eljárnak focizni, kosarazni, futni de a harcművészetet a legtöbben 1-3 éven belül abbahagyják.


Arra következtetésre jutottam , hogy harcművésznek lenni nem egy hétvégi kikapcsolódás, nem egy hobbi, és főleg nem egy olyan mellékes dolog, amit az ember úgy csinálgat. Az első kép, ami egy újoncot fogad ha eljön a Kempozni a rend, a közösség, a fizikai és technikai elemek sokasága. A rendet meg kell tanulni, a közösségbe be kell illeszkedni a fizikumot és a technikát folyamatosan fejleszteni és csiszolni kell. Kemposnak lenni egy életre szóló munka egy életforma. Kempozni szeretni kell, anélkül nem fog menni. Talán ez a legfontosabb. Imádni kell azt amit csinálsz különben nem fogod bírni. A mi rendszerünkben fokozatosan, de egyre többet várunk el a tanítványoktól. Egy bizonyos övfokozat felett már nem maradhatnak ki edzések, versenyezni kell és edzéseket tartani. Táborokba, szemináriumokra, képzésekre járni, segíteni a közösséget, illetve a szövetség munkáját. Mindezek mellett a Kemposok számos karitatív szerveződésben részt vesznek. Ez az út a mesterjelölt fokozatig.


Majd eljön a mesterré válás időszaka, amit én egy nagyon különleges dolognak tartok. Az elvárások a következők:




"A legfontosabb, hogy példamutatóként kell élnie. Mielőtt kérvényezi a vizsgát, egy hatoldalas dolgozatot kell írnia valamely általunk választott témáról. Meg kell csinálnia az elsősegély-kurzust, de muszáj egy választott természetgyógyászati kurzusról is elismert igazolványt felmutatnia. Le kell írnia az elmúlt évek verseny-eredményeit, illetve a bírói vizsgáját is bizonyítania kell. Mindezekkel a feketeövesek bizottsága elé kell járulnia, és ott tennie kell egy mini vizsgát, hogy tudja és értse: mit várunk el tőle. Be kell mutatnia a saját katáját, az összes formagyakorlatot és önvédelmi elemet, és végül egy 100 kérdésből álló tesztet is ki kell töltenie. Ezek határozzák meg, hogy elmehet-e a vizsgára, vagy nem. A vizsga hétfőtől-vasárnapig tart: az utolsó napon jön a 40 menetes full contact bunyó, a törések és a 45 perces kiba dachi, egy tíz menetes földharc, valamit a kata-bemutató. Ezek azok a követelmények, amik le vannak írva. A fekete övhöz azonban nemcsak ez kell. Kellek én is, aki analizálja őt, mint embert, hogy megérdemli-e az övet, vagy sem. Ötven év alatt három kontinensen 175 embert vizsgáztattam. Mindegyiket ismerem. Tudom, hol és miben rejlik az erejük, hol vannak a gyengeségeik. Soha nem azt nézem, hogy ki milyen nagyot tud ütni vagy rúgni. Én arra vagyok kíváncsi, hogy milyen emberre kötöm rá a fekete övet." (Dr. Harnos Imre stílusalapító)



De lássuk, mindezek hogy jelennek meg az Én történetemre fókuszálva.


Úgy érzem, hogy a fent említett követelmények engem, mint harcost egy új szintre emelnek. Lényemben formálódok át. Valahogy jobban odafigyelek mindenre. Felelősséget érzek. Kempo mesternek lenni óriási dolog. Az ember klubot vezet, versenyzik, megtanul gyógyítani, mentálisan és fizikailag el akarja érni a maximumát. Immáron közel fél éve készülök a vizsgára speciálisan és közel másfél hónapja már kiemelten a Kempoé az életem.


Eddig 3 fizikai erő-állóképességi és 2 technikai jellegű edzésem volt, ahol a küzdelmi technikák (fegyveres, álló, föld és formagyakorlatok) voltak terítéken. Az elmúlt másfél hónapban viszont sokkal specifikusabbá váltak a tréningek. Az erő, hajlékonyság, egyensúly fejlesztésben a Fegyencedzés progresszív edzésmódszerét választottam, amit edzésnaplószerűen vezetek is. Hetente három ilyen jellegű edzésem van. Az erő edzés rész körülbelül 45 percet vesz igénybe, amit hetente emelkedő menetszámmal történő zsákolás követ. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem pusztán zsákolok, hanem folyamatosan képzelt ellenfél ellen harcolok úgy, hogy közben kiemelten gyakorlok technikákat.  Jelenleg 12x2 perc menetnél tartok. Az edzéseket mindig kora reggel csinálom, mert ilyenkor a legnehezebb rávenni magam, hogy eddzek. Az edzéseket akkor is megcsinálom, ha "véletlen" hosszabbra sikeredett az éjszaka. Edzek megfázva, éhesen, teli hassal és akkor is, amikor nagyon rossz napom van. Így próbálom csiszolni a jellemem.


keresztesi-peter


Tehát ez történik hétfőn, szerdán és pénteken. A kedd, csütörtök Cross-Fit nap. Természetesen itt is vezetem a fejlődésemet, mindig egy kicsivel többet, gyorsabban, nehezebben csinálok. Súlymellényben mászó gépezek, evezek, Kettlebellezek, TRX-ezek és súlyzós gyakorlatokat végzek. Ezeken a napokon igyekszek határterheléseket végezni, sokszor megtörténik, hogy szédülök rázz a hideg veríték és levegőből se sok van, de általában nevetek egy jót magamon, majd megyek tovább a következő gyakorlatra.


Mindezek mellett kiemelten odafigyelek a regenerációra, ami nálam a helyes étkezést, szaunát, masszázst és megfelelő mennyiségű alvást jelenti.


Az étkezésnél a Paleolit és Low carb étkezés keverékét használom. Itt egy példa:

Reggeli: Natúr zabpehely 40 gramm fehérje aszalt gyümölcsök esetleg méz.
Tízórai: Gyümölcsök, magvak, BCAA, de van amikor edzés után még egy fehérje zabbal
Ebéd: Hús (csirke vagy hal) salátával minimális finomított szénhidráttal (kevesebb mint 50 gramm) magvakkal és olajokkal ami általában lenmag vagy olíva. Nagy adag vitamincsomag.
Uzsonna: Gyógytea (váltogatva iszom: egészségvédő teakeverék, salaktalanító, Laudes ), hús főleg minőségi felvágottak, sajt, tojás magvak
Vacsora: Legtöbbször nincs. Általában az ebédre elkészített húsból csipegetek, salátával :)

Van egy csaló napom, amikor Nutellázok pár kanállal a délelőtt folyamán.


Hetente egyszer vagy sportmasszőrhöz megyek vagy befekszem a Ceragem masszázságyba. Alkalmazok ezen kívül trigger masszázs hengert. Ezzel hetente 2 szer masszírozom át magam 10 perc alatt.  Hetente kétszer szaunázok edzések után 10 percet. Napközben kb. fél órát szundítok. Erre szükségem is van mivel 8-11-ig majd 15:00-20:00-ig dolgozok, mint edző. E nélkül nagyon enervált lennék. Jelenleg így készülök arra, hogy mesterré váljak. Az elmúlt fél évben 4 nyílt versenyen vettem részt haladó kategóriában és sikerült mindenhonnan arannyal hazatérni. Nagyon boldog vagyok.


Keresztesi Péter 1.kyu
Bushido Spartan Kempo Debrecen
www.kempo-debrecen.hu