Jóga a küzdősportokban és azon túl - a légzés szabályozása

kron-gracie-ellenfelem
A légzés és szabályozása.


Ebben a részben a helyes légzésről, azaz a pránájámaról fogunk részletesebb leírást adni. A prána szó összefoglalva az univerzális életerőt jelenti, mely nélkül az élőlény egy pillanatig sem lenne képes létezni. Ősi idők óta tudjuk, hogy a légzés több az élethez szükséges oxigén felvételénél. Lélegzetvételkor nem csupán oxigént veszünk fel, hanem pránát is. A prána kozmikus energia, a teremtő, megtartó és változtató erő, a lét és a tudat alapeleme.


A légzésszabályozásnak több célja van. A megváltozott légzésritmus felrázza a fizikai testet, megváltoztatja a vérkeringést és az anyagcserét, ezáltal kihat az idegrendszerre és valamennyi szervre, továbbá segít a betegségek leküzdésében és az egészség fenntartásában. A pránának a szervezetben való célirányos vezetésével növelhető a vitalitás, méregteleníthető a szervezet, fokozható az immunitás.


Fiziológiai hatásán túl megfékezi a gondolatokat, "leigázza" az elmét, megszüntetve annak ösztönös működését, és ellenőrzés alá vonja az érzékeket. A pránajáma segítségével elérhető a belső béke, az ellazultság és a szellemi megtisztultság állapota.


https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=aK1r5LYHg4U#t=176

Miért érdemes pránajámát gyakorolni?

- A légzőgyakorlatok a teljes tüdőt "átszellőztetik".
- A vérbe több oxigént juttat és az elhasznált anyagok lebontását és eltávolítását serkenti.
- A tüdőben a légzés során kihasználatlan holt térfogat aránya csökken, ezáltal javul a légzés hatékonysága.
- Nő az aktív tüdőhólyagocskák száma.
- Javul a légzőizmok működése, nő a vitál-kapacitás.
- A légzőgyakorlatok közvetve segítenek a memória és koncentráció fejlesztésében, az idegrendszer működését kiegyensúlyozzák.
- A rendszeresen végzett pránajáma nyugalmat és energiát hoz a gyakorlónak.
- A légzőgyakorlatok a hasi szervek átmasszírozásával a pangó vért mozgásba hozzák, valamint serkentik a bélmozgásokat, így a székrekedés ellen is jó hatásúak.
- Kiegyensúlyozódik a vérnyomás, regenerálódik a keringési rendszer.
- A jógalégzések rendszeres gyakorlása elősegíti örömteli életérzésünk kialakulását

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UWL6C5uphv0#t=71

A pránajáma a légzőgyakorlatok nagy csoportja. Technikái között találhatjuk a fújtató légzést, hűtő légzéseket, váltott orrlyukú légzést stb. A pránajáma azonban alapvetően a légzés fázisaival foglalkozik, mely egyszerűen a belégzésre, kilégzésre és a légzésszünetre tagolódnak. Ezek arányai és hangsúlyaik szabják meg az adott pránajáma technika hatását.


Fontos, hogy a légzés mindig kellemes legyen, túlerőltetés és feszültség nélkül. Saját kapacitásunk az idő folyamán egyre bővül, ahogy rendszeresen gyakorlunk. Ha megtanulunk helyesen lélegezni, előnyösen befolyásolhatjuk testünk fizikai és mentális folyamatait, és harmonizálhatjuk, kiegyensúlyozhatjuk belső lényünket. Ez nagy hatással lehet életünk minőségére és időtartamára, továbbá utat nyit a lelki fejlődés számára.


A pránajáma nagyon fontos híd a kifele irányuló, aktív jógagyakorlás – mint például az ászanagyakorlás – és a befele irányuló, önfeladó, a meditáció mélyebb stádiumaiba vezető gyakorlás között.


Napjainkban egyre több hangsúlyt kap a helyes légzés, olyan nagy nevek is felismerték és alkalmazzák már jó ideje, mint a fentebbi videókon látható, világhírű Gracie család is.


Fontos továbbá kiemelni, hogy a komolyabb légzőgyakorlatokat semmi esetre se próbáljuk egyedül kispekulálni - a helytelenül elvégzett légzőgyakorlatok az életlevegők összezavarodásához is vezethetnek, tehát mindenképp tudakozódjunk mielőtt neki látnánk. Többek között pontosan ezért, Kántor Tamás szeretettel vár mindenkit szombatonként, délben, az Almási téri Nitai Yoga Életmódközpontban!


warrior-joga-ellenfelem