Csőlátás 3: az ellenfél tanulmányozása

Chris Weidman

A nagyszerű mini-doku sorozat több részben foglalkozik a különböző sportolók felkészülésének aspektusaival. Terítékre kerülnek a fizikai felkészülés és kondicionálás, a mentális felkészülés, az ellenfél tanulmányozásának finomságai és a harcra legideálisabb állapot időzítésének művészete is. Az alábbiakban Chris Weidman, az UFC nevű MMA szervezet veretlen középsúlyú bajnokáról készült sorozat harmadik részét láthatjátok, melyben az amerikai harcos edzéseinek részleteibe láthattok betekintést edzője, Ray Longo, edzőpartnerek, valamint saját szavainak segítségével.


"Igazából arról van szó, hogy sakkozunk a testünkkel. És nekem 25 percet kell játszanom. Ha csak egy másodpercre is, de valami másra gondolok és elvesztem a fókuszt, könnyen lehet, hogy a következő pillanatban már a padlón fekve ébredezem." - kezdi rögtön a bevezetőben a nyers tényekkel Chris Weidman, a veretlen amerikai bajnok.


"Az első dolog, amint egy meccs le van kötve, hogy felmegyek az Internetre és kinyomtatok egy képet az ellenfelemről, amit aztán a hűtőmre teszek. Így minden reggel láthatom, amint a hűtőről egyenesen rám és a családom, a gyerekeim szemébe néz.


Aztán felsorolom az okokat, miért fogom nmegyerni ezt a meccset, miért nem lehetnek kifogásaim, miért kell lemennem a terembe keményen edzeni. Ez a fókuszomat a célra koncentrálva tartja. Hogy amikor az idő eljön, akkor kiálljak és uraljam a meccset." - mesél a részletekről és furcsa, már-már rituálé-szerű szokásáról Weidman.


"A különböző felkészülések alatt mindenféle emberrel megküzdesz. Olyan harcosokkal kell gyakorolnod, akik visszaadják azt valamennyire, amit az ellenfeled csinál vagy valószínűleg csinálni fog. A legfontosabb, hogy tudd, az ellenfeled normál vagy fordított alapállású." - folytatja a részletek ecsetelését a bajnok.


"A jelenlegi ellenfélre készülve először egy profi bokszolóval kezdek, akivel négy menetet gyakorlunk. Kifárasztjuk a karokat, amennyire lehet, csak öklözünk, a fejmozgást és a lábmunkát használva. Aztán megyek és a ketrecben már vár egy másik, friss UFC harcos. Nagyon gyorsan kell kapcsolnod, akár csak a meccsen. Menetről menetre, másodpercről másodpercre." - meséli Weidman. És ha azt hinnénk, hogy négy menet boksz és négy menet MMA után vége, nagyon tévedünk!


"Kimerült vagyok a boksztól, aztán az MMA-tól, de mikor kihívnak, általában valami meglepetés vár." - kezdi sokat sejtetően Weidman. A következő képkockákon láthatjuk, amint nehéz bjj edzések és egyebek várnak még rá, melyeknek hosszú sora úgy tűnik sosem ér véget. Nem könnyű és a bajnok ezt őszintén el is ismeri.


"Mikor egy kemény edzőtáborban vagyok és minden nap olyan keményen hajtom magam, ahogy bírom, napi kétszer-háromszor, közel vagyok ahhoz, hogy megtörjek. Frusztrált leszel, mérges." - mondja köntörfalazás nélkül.


De a bajnok mentalitása, fókusza nem mindennapi. Ritka az ilyen akaraterő. Erről edzője, Ray Longo így beszél:


"Hogy bajnok lehessen, rövid határidővel is kellett meccseket vállalnia. Az egyik miatt kb 15kg-ot kellett ledobnia egy hét alatt. Egyfolytában a szaunában volt, a földön feküdt. Nagyon rossz volt. Nem is lett volna szabad, hogy képes legyen egyáltalán a ketrecbe bemenni. Könyörögtem neki, hogy fogadja el a büntetést, ami a súlyhatár átlépése miatt várt volna rá, úgy is rövid határidővel vállalta és mindenki megértené, de nem volt hajlandó. Hozta a súlyt és megverte az ellenfelét. Azt hiszem ez rengeteget elárul róla, mi mindenre képes rávenni és keresztül verekedni magát mentálisan."


"Amikor le vagy törve, minden egyes alkalommal megrohannak ezek a kifogások. Te pedig kizárod őket. Aznap nyertél. Erősebbé váltál. Minden nap át kell menned ezen, mert ez a része ennek az egésznek." - magyarázza Weidman.


"A dolgok, amik visszavetettek végül mindig erősebbé tettek, mindig tanultam belőlük és fizikálisan és mentálisan is keményebb lettem tőlük. Ezek miatt a dolgok miatt vagyok az, aki ma vagyok."


"Mikor így edzel és másfél órán keresztül csupa friss ellenféllel harcolsz, mikor úgy érzed meg fogsz halni, szívrohamot kapsz és aztán mégsem. Minden egyes alkalommal, mikor egy ilyen érzésen túl vagy, amint megélted, hogy megállnál és aztán elmúlik, ez adja azt az érzést, hogy nem fogok veszíteni senkivel szemben. Ha képes vagyok erre, akkor egy ember velem szemben a ketrecben nem lesz képes megverni." - mesél a tán egyszerűnek hangzó, ám szemmel láthatóan hihetetlen erőfeszítéseket igénylő recept titkáról a bajnok.


"Huszonöt perc igen sok valakivel szemtől szemben. És közben az MMA minden aspektusára gondolni kell - kickbox, boksz, jiu jitsu, birkózás... Mindenre, amire az ellenfeled gondolhat, hogy megpróbálja. És meg kell találni az utat, hogy megverd." - mondta Weidman.


https://www.youtube.com/watch?v=62IbkP1qQFs&rel=0