Hétvégén Atom-kupa Pakson

Szombaton rajtol a juniorok legrangosabb magyarországi versenye, a paksi Atom-kupa. Amint ismeretes, nevezni csak a JUMAS rendszeren keresztül lehetett, de fontos információ, hogy a nevezési díjat a helyszíni akkreditáció során kell befizetni. Részletes versenykiírás és visszapillantó!




[caption id="attachment_7003" align="aligncenter" width="504"]granicz forrás: mob.hu[/caption]

A viadalon tavaly is rendkívül erős mezőny vett részt, huszonnégy ország 407 judósa lépett tatamira a 30. OTP Bank-Atom-kupa junior Európa-kupa Atom-kupán. A junior korosztály egyik legrangosabb nemzetközi versenyén a magyar sportolók két arany-, két ezüst- és négy bronzérmet is itthon tartottak.


Az 1988-as indulása óta a paksi Atom-kupán mindig voltak olyan külföldi versenyzők, aki később világra szóló sikereket értek el. A teljesség igénye nélkül most felsorolunk néhányat azon versenyzők közül, akik aranyérmet szereztek Pakson.

Az első egyéni Atom-kupán – amelyen tizenegy ország vett részt – az elsők között nézhettük a későbbi világbajnoki bronzérmes Diego Brambilla és az Európa-bajnok, világbajnoki ezüst-, majd olimpiai bronzérmes Frank Möller technikáit. 1990-ben fölényesen nyerte súlycsoportját az izraeli Smajda (Eb bronz-, vb ezüst-, olimpiai bronzérmes) és a román Croitoru (Európa-bajnok, vb-bronzérmes).


1991-ben az osztrák Patrick Reiter (későbbi Európa-bajnok és kétszeres vb-bronzérmes diadalmaskodott Pakson, de ekkor nyert Ben Sonnemans is, aki felnőttként szintén kontinensbajnok lett. Az 1992-es esztendő két ifjú spanyol tehetség győzelmét hozta, az egyikük Sara Alvarez volt, aki az Eb-n minden színű éremből szerzett és a vb-n is ezüst-, illetve bronzéremig jutott. A másikuk, Esther San Miguel kétszeres Európa-bajnokként és vb-bronzéremmel folytatta pályafutását.


Az 1993-as év legnagyobb későbbi csillaga Frederique Jossinet volt, aki később összesen tizenhárom érmet gyűjtött Eb-ken, vb-ken és olimpián – mindeddig. Arany-, ezüst- és bronzérmet nyert Európa-bajnokságon a paksi nehézsúlyú győztes holland Francoise Harteveld. Kovács Anti későbbi nagy ellenfele, az izraeli Ariel Zeevi (Európa-bajnok, világbajnoki és olimpiai érmes) 1994-ben Atom-kupa győzelemmel hangolódott a későbbi nagy sikerekre. Ezen az Atom-kupán tűnt fel a portugál Pedro Soares is, aki két ezüst- és két bronzérmet szerzett a kontinensbajnokságokon.


Összefoglaló a tavalyi versenyről:


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=RYdP450Bcxw&w=560&h=315]


Magomed Dzsafarov, Sergei Aschwanden és Barbara Harel volt az 1995-ös esztendő legnagyobb alakja, hisz a paksi győzelmüket követően a felnőttek között megannyi Eb-aranyat, illetve olimpiai és vb-érmet szereztek. A 2000-es olimpia bajnoka az olasz Giusseppe Maddaloni 1996-ban diadalmaskodott a junior Atom-kupán. Ekkor nyert aranyat a későbbi Európa-bajnok spanyol David Alarza is. A lányok mezőnyében Mészáros Anett későbbi ellenfele, a belga Jacques (Eb és vb-bronzérmes) diadalmaskodott.


Sabrina Filzmoser, a későbbi Európa-bajnok és vb-érmes 1997-ben és ‘98-ban is győzni tudott az Atom-kupán. Utóbb győzött az olimpiai bronzérmes szlovén Urska Zolnir, illetve a többszörös Eb-érmes spanyol Cecilia Blanco is. A nehézsúlyú férfiak között a spanyol Aythami Ruano is aranyat nyert az Atom-kupán (1997), mint ahogy később a felnőtt Eb-n is. A szlovén Petra Nareks szintén az Atom-kupa győzelmét követően állhatott az európai dobogó legmagasabb fokára, mint ahogy a közelmúlt egyik legnagyobb csillaga, a francia Lucie Decosse is.


Mindenki számára ismerősen cseng a 2001-es győztes Alina Dumitru neve, aki a legutóbbi olimpián Románia első olimpiai aranyérmét szerezte judóban. Szintén a Pekingi olimpián lett érmes a szlovén Lucia Polavder, aki junior korában kétszer győzött Pakson. A híres orosz sportolók közül a londoni olimpiai bajnok Manszur Iszajev és Ivan Nyifontov (Európa- és világbajnok) nevét kell megemlíteni, de nyert itt az ukránok világbajnoka, Georgij Zantaraja, vagy a csehek Európa-bajnoka, Lukas Krpalek is.


Ezen írásunkban csak az Atom-kupa győztesek közül válogattunk, de rengeteg későbbi klasszis volt résztvevő a paksi viadalon, lehet, hogy – „csak” – érmet vagy helyezést szereztek és később felnőttként értek a csúcsra. Reméljük, hogy az idei Atom-kupa mezőnyében is jelen lesznek a jövő nagy bajnokai!


/forrás: judoinfo.hu/