SMR - A gurulás jótékony hatásai

0058-M80-Model-Roller

Nem egy új találmányról van szó, és bizonyára sokatoknak ismerős is az eszköz - talán magatok is használjátok rendszeresen. De nem csupán a küzdősportot űzők számára hasznos találmány a sokoldalú SMR henger!


Legaktívabban talán a földharc-versenyeken résztvevők használják. Sokaknál a bemelegítés egyik fontos részét képezi a test és az izmok hengerrel való átmozgatása. Az izomláztól szenvedő területek hengerrel való átmozgatása csodákra képes rövid idő alatt.


Az SMR angol rövidítés, mely a Self Myofascial Release kifejezésből származik, azaz önmagunk izompólyáinak felszabadítása. Az izompólya nevéből adódóan az izmokat burkoló laza, hálós szövet, egészen a koponyától a talpig terjedően.


Izomműködésünkben sok tényezőt befolyásol, sok esetben egyes fájdalmakért az izompólya elvastagodása a felelős. Előfordulhat, hogy nem csak egy sérült területen lép fel fájdalom, hanem a test egy másik részén, ezt is a pólya közvetíti. Az SMR henger ebben segít elsősorban, ezeknek a pólyáknak a fellazításában, rugalmassá tételében. Mindezek mellett az izmok terhelhetőségében és a vérkeringésben is nagy szerepet játszik.


Nem csak a sportolók küzdenek fájdalmakkal, hanem a hétköznapi emberek is, gondoljunk csak az ülés káros hatásai cikkünkben említettekre. Az SMR hengerrel végzett gyakorlatok új erővel töltik meg az irodai munkától sajgó testünket. Előnye, hogy időjárástól és napirendtől függetlenül végezhető, hiszen csak pár percet vesz igénybe, hatása viszont hosszú időre szabadít meg a kellemetlen fájdalmaktól. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a szervezetet ért stressz is az izmokon csapódik le, ott raktározódik el. Ennek oldásában is segítséget nyújt a henger.


A technikák ugyan elsőre egyszerűnek tűnnek, de érdemes egy pár órás tanfolyam keretében vizsgázott oktatók segítsége mellett elsajátítani, és azok alapján elkezdeni az otthoni/edzőtermi használatot.


Egy videó segítségével most megismerhettek néhány gyakorlatot.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xRpnzQAwuyI&w=560&h=315]