Így épül fel egy sportorvosi vizsgálat (2. rész)

[caption id="attachment_9757" align="aligncenter" width="503"]cutman_box A kép illusztráció[/caption]

A sportorvosi vizsgálat felépítéséről már korábban olvashattatok portálunkon. Az első rész után most a másodikban a szív- és keringési rendszer vizsgálatáról esik szó.

Vérnyomás


A vérnyomást ülő helyzetben mérjük. Megfelelő méretű mandzsetta használata alapvető, a standard méretnél kisebb (gyermekek), ill. nagyobb (testépítők, súlyemelők stb.) méretű mandzsetta is rendelkezésre kell álljon.


Gyermekeknél a percentilis táblához viszonyítunk (Irod.), felnőtteknél a 139 Hgmm feletti systolés és/vagy 89 Hgmm feletti diastolés értékeket tekintjük magas vérnyomásnak. Amennyiben az első mérés ezt az értéket meghaladja, 5, ha akkor is, újabb 10 perc elteltével ismételt mérést végzünk.  Első alkalommal észlelt magas vérnyomás érték esetén három eltérő időpontban egy-egy hét különbséggel ismételt vérnyomásmérést végzünk, és ha a három mérés átlaga nagyobb, mint 139 és/vagy 89 Hgmm, a hypertonia diagnózisa felállítható.


Enyhe hypertonia esetén,  (140-159 Hgmm systolés és/vagy 90-99 Hgmm diastolés érték) -  amennyiben az anamnézis, a vizeletvizsgálat eredménye és a 12 elvezetéses EKG negatív - a sportoló ideiglenes versenyzési engedélyt kaphat. A további teendőt a három ismételt mérés eredménye határozza meg. Középsúlyos ill. súlyos hypertonia esetén a kivizsgálásig a sportoló nem versenyezhet, nem alkalmas.


Pulzus


A radiális pulzus tapintása alapján tájékozódunk a pulzusszámról, minőségéről  és  a  szívműködés ritmusáról.


Szív


A szív hallgatózása  fekvő és ülő vagy álló helyzetben történik a konvencionális hallgatózási helyeken. A különböző testhelyzetekben történő hallgatózás diagnosztikus segítséget nyújthat. Álló helyzetben a  hypertrophiás cardiomyopathiára (HCM), a mitralis prolapsus syndromára (MPS)  jellemző zörej felerősödik, míg az aorta stenosis (AS) zöreje nem változik, vagy elhalkul. Guggoló testhelyzetben felerősödik az AS, mitralis regurgitatio és az aorta insufficientia zöreje, míg a HCM és MPS zöreje elhalkul. A Valsalva- manőver további diagnosztikus segítséget jelent, megerősítve az álló helyzetben észlelt hallgatózási eltéréseket. Megjegyzendő, hogy az ártatlan (accidentalis) zörejek intenzitása Valsalva- manőverrel ill. álló testhelyzetben csökken, míg guggolással fokozódik. A serdülőkorban gyakran hallható accidentalis zörej, amely nem az előbbiek szerint változik, illetve, ha valamilyen cardialis panasz van az anamnézisben, vagy hirtelen szívhalál a családi anamnézisben - további vizsgálatokat tesz szükségessé.


Tüdő


A tüdő fizikális vizsgálata nyugalomban alkalmas lehet az asthma bronchiale diagnosztizálására, a terhelés indukálta bronchospazmus (EIB), illetve asthma (EIA) diagnózisának felállítására azonban nem  alkalmas. Ehhez provokációs tesztekre van szükség. Amennyiben a sportorvosi vizsgálati kérdőív alapján felvetődik az EIA vagy EIB gyanúja, pulmonológiai konzílium szükséges. Megjegyzendő, hogy nemzetközi szintű versenyzőknél az elvégzendő provokációs tesztek körét, illetve a diagnózis felállításához szükséges minimális eltérés nagyságát  a Doppingellenes Világügynökség (WADA) meghatározta, bármely asthma elleni készítmény alkalmazása csak a megfelelő vizsgálati leletek birtokában, a nemzetközi szövetség előzetes engedélye alapján lehetséges (TUE - Terápiás Kivétel).


Hamarosan folytatjuk a harmadik résszel...


/forrás: sportorvos.hu/