A koffein és a teljesítmény növelése

Ha az egészségtelen táplálkozás vagy életmód téma kerül szóba, akkor az egyik leggyakrabban elhangzó  kérdés a koffein szerepe, és mellékhatásai. Bármennyire is furcsán hangzik elsőre, a küzdősportokban is hatalmas szerepet játszik. Hogy miért? Ezzel fogunk foglalkozni a következő néhány bekezdésben.




[caption id="attachment_9648" align="aligncenter" width="504"]Muay Thai Boxing - Lumpinee Boxing Stadium - Bangkok, Thailand /A kép illusztráció/[/caption]

A koffein éberségfokozó és figyelemfenntartó hatása már bizonyított, és azon túl, hogy a szellemi kapacitásokra is rövidtávon hatással van, még a fizikai teljesítményre is kihatással van. Ezt úgy éri el, hogy blokkolja az idegszövet – ezzel együtt az agy – adenozinspecifikus receptorait. Hatását az elfogyasztás után 30-45 percen belül ki is fejti, és szervezettől függően átlagos 4 óra alatt ki is ürül a szervezetből.


Nézzük részletesebben a fizikai teljesítményre vonatkozó részt. A koffein mozgósíthatja a zsírtartalékokat és képessé teheti a testet, hogy a zsírt elsődleges „üzemanyagforrásként” hasznosítsa. A zsír üzemanyagként való felhasználása lehetővé teszi a test számára, hogy glikogént takarítson meg. A glikogén megtakarítása döntő fontosságú az edzés első 15 percében. Ilyenkor a koffein jelentősen csökkenti a glikogén kiürülését.


De még mielőtt átesnénk jó szokás szerint a lónak a másik oldalára, és mértéktelenül döntenénk magunkba a kávét edzés előtt, fontos megjegyezni, hogy ezek a hatások 100-600 mg koffeinadagra értendőek! A javasolt mennyiség 300 mg, ami 3 csésze kávénak felel meg. Bele kell kalkulálni ebbe a számba a szervezetbe más módon bevitt koffein mennyiségét is, így az energiaitalokat és a kólát is.


Mint általában mindennek a koffeinek is megvan a „rossz” oldala. Túlzott fogyasztása többek közt nyugtalanságot, szédülést, remegést, rossz alvásminőséget, étvágytalanságot, kimerülést, fejfájást, izomgörcsöt, dehidratációt és szorongást is okozhat. A koffeinnek vizelethajtó hatása is lehet, mivel növeli a véráramlást a vesék irányába és meggátolja nátrium és a víz újra felszívódását. Az AMA Council of Scientific Affairs szerint a mérsékelt koffeinfogyasztás nagy valószínűséggel semmilyen hatással nincs az egészségre, amíg valaki az egészséges táplálkozást és fitness életmódot követi.




[caption id="attachment_9649" align="aligncenter" width="500"]muay_bw_spiegel /A kép illusztráció/[/caption]

Visszatérve a sportra. A koffein segít az edzések utáni regenerálódásban, ugyancsak a fent említett glikogén szintjének tartásával/emelésével. Az izmok glikogén szintjének ilyen típusú növekedése a következő napi edzésmunka minőségére is kihatással lehet.




A Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozata alapján 12 mikrogramm/milliliter koffein jelenléte a vizeletben megengedett, ennél nagyobb mennyiség megléte illegális.



Összefoglalásként elmondható, hogy a koffein segít a teljesítmény növelésében és a felépülés elősegítésében. Minden más „kiegészítőhöz” hasonlóan fokozottan oda kell figyelni a fogyasztására, és ezzel kapcsolatban érdemes minden esetben orvossal konzultálni.


Fontos kiemelnünk, hogy a témakört nem tudományos és orvosi szempontból jártuk körül, és semmiképpen sem javasoljuk, hogy bárki is a cikk olvasása után felelőtlen kávéfogyasztásba vagy koffein-adagolásba kezdjen. Cikkünk csupán a koffein teljesítmény növekedésére ható tulajdonságát mutatta be egy elkészült tanulmány és egyéb források alapján!