Küzdelemre születve - Lemák Diána

Lassan 1,5 éve folyamatosan mutatjuk be Nektek hazánk tehetséges sportolóit, és szerencsére még mindig akad olyan, akiről eddig nem írtunk vagy nem készítettünk interjút vele.


lemak_borito


Lemák Diána neve már többször feltűnt cikkjeinkben, miután Dia a magyar grappling válogatott egyik oszlopos – és nagyon sikeres – tagja, és megszámlálhatatlan érem tulajdonosa. Az egyik legfrissebb ezek közül egy világbajnoki érem, melynek kapcsán ezúttal pótoljuk elmaradásunkat, és beszélgettünk egyet Diával.


ellenfelem.hu: - A törökországi Grappling Világbajnokságról is éremmel tértél haza. Milyen volt a verseny belülről?


Lemák Diána : - Hát, hol is kezdjem. A gépünk késett, majd a buszt egy óra keresés után találtuk meg, ami meg később is indult, és útközben az üzemanyag is kifogyott, majd hajnali fél 2-re érkeztünk meg a szállodába, ahol a szobánk meseszép volt. A rövidre sikeredett pihenő után délelőtt orvosi vizsgálat és mérlegelés várt ránk. A szállás és a verseny egy helyen volt, ezt nagyon praktikusan oldották meg. Három páston lehetett versenyezni, és a lebonyolításra sem volt panasz, zökkenőmentesen zajlott minden! Vasárnap háromszor volt áramszünet,  ráadásul, az egyik az én meccsem előtt, ami kicsit idegessé tett! De mint versenyző, azt mondhatom a nagyon jó volt.


e.: - Az iráni versenyzővel vívott mérkőzésed egy különös befejezéssel zárult. Mesélnél erről?


L.D.: - Gi kategóriában az első meccsem egy iránival versenyzővel volt! Az első 30 másodpercben tudatosult bennem, hogy egy judóssal van dolgom, meg is próbáltam földre vinni. Sikerült, és ott a Gi-jével lefojtottam. Sajnos elájult, de ezt a bíró elsőre nem vette észre. Nehezen tért magához, ahogy elengedtem a fojtást egyből felemeltem a lábát. Mivel férfi nem nyúlhatott hozzá, így várni kellett az orvosra, addig én próbáltam neki segíteni. Ekkor már nagy nehezen megengedte az edzője, hogy a férfi orvos is hozzáérjen. Nemsokára magához tért, de hordágyon vitték le a pástról. Az edzője ez után azzal gyanúsított meg, hogy tiltott technikát alkalmaztam. Szerencsémre a mérkőzést videóra vették, így azt kielemezve bebizonyosodott, hogy egy teljesen szabályos technikával nyertem. Másnap, miután jobban lett az iráni versenyző, már egy közös fényképet is készítettünk egymással.




[caption id="attachment_9490" align="aligncenter" width="550"]lemak_csoport A magyar csapat Törökországban[/caption]

e.: - Nem ez volt az első nemzetközi versenyed idén, sőt volt olyan hét, hogy egyik verseny helyszínéről a másikra utaztál. Hogy is volt ez pontosan?

L.D.: - Idén versenyekben gazdag év volt! Júniusban Sassarin volt grappling Európa-bajnokság, ahol NoGi és Gi kategóriaban is 2. helyen végeztem, sajnos sérüléssel tértem haza, a jobb könyököm részlegesen elszakadt, hétfőn hazaértem, és tudtam, hogy csütörtökön hajnalban mar utazok Macedóniába szumó Európa-bajokságra. Így hát kineziológia tapasszal próbáltam kezeltetni, szerencsére segített! Csütörtökön útra keltünk busszal, péntekre ki is értünk, bemérlegeltünk, és vasárnap versenyezhettem is, ahol ismételten a 2. helyen végeztem felnőtt 55kg-ba, és női csapatban is.


e.: - A számos más területen elért sikerek után nem gondoltál még rá, hogy visszatérsz a sportági gyökereidhez, és judo versenyeken is indulsz újra?


 L.D.: - A judot 2007 körül hagytam abba sérülés miatt. Kihagytam 2 évet, - persze közben sportoltam - majd amikor már újra készen álltam, akkor már a szabályváltozások nem tetszettek, így a birkózás, a szumó és  a grappling mellett döntöttem. Az Érdi Spartacus-nál folytattam, ahol Tar Mihaly biztosított nekem edzéslehetőséget, és támogatást. Ahogy jobban ment lehetővé tette, hogy Szekeres Ákosnál a brazil jiu jitsut is elkezdjem gyakorolni! Most nem mennék vissza judozni,  túl kevés a földharc, amit én nagyon szeretek, és régebben a győzelmeim nagy részét is a földön értem el.


e.: - A női MMA világ legismertebb alakja most az olimpiai bronzérmes Ronda Rousey. A hazai versenyzők közül Mészáros Anett kapcsán is felmerült, hogy a kevert harcművészetekben is kipróbálná magát. Te sosem gondolkodtál még rajta?


L.D.: - Minden elismerésem.Ronda-nak és Anettnak is. Anno a keretedzéseken, versenyeken és edzőtáborokban sokat találkoztam Anettal, nagyon tehetséges! Részemről az MMA a férfiak sportja, én nem veretném össze magam, és mást se lenne szívem megütni vagy megrúgni! Félreértés ne legyen, nincs gondom a női MMA versenyzőkkel, csak én megmaradok a földharcnál! Kaptam felkérést MMA mérkőzésre, de nem éreztem úgy, hogy szükségem lenne rá! Így is nagy a sérülés esélye, úgy meg szinte biztos.


Ha már Dia szóba hozta Szekeres Ákost, akkor őt is megkérdeztük, hogy miként látja Dia teljesítményét és a közös munkát.


Dia nagyon elhivatott és ügyes lány. Nagyon jó alapokkal rendelkezik a jitsuhoz, a judós és birkózó múltja miatt. Jó vele együtt dolgozni, mert nagyon gyorsan megtanulja a technikákat, és próbálja is alkalmazni azokat küzdelemben. A súlyához képest nagyon erős, jól tud hidalni a különféle helyzetekben, így sok fiúnak meggyűlik vele a baja. Állásból és földön is erős alapokkal rendelkezik, így gyorsan és könnyen lehet vele haladni, és együtt dolgozni.” - foglalta össze Ákos röviden


Azt gondoljuk, hogy akinek eddig nem volt ismerős Lemák Diána, mint sportoló, akkor most egy nagyon kerek képet kaphatott róla. Egy sokoldalú és szorgalmas versenyzőről, aki a legutolsó pillanatig sportszerűen és tisztelettel küzd. Sok sikert kívánunk még neki!